• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Soluțiile Bayer pentru provocările cerealelor păioase

    Adrian Radu -

    Bayer a încheiat seria Expert Forum 2021 cu un subiect care îi interesează pe cei mai mulți fermieri din România: cerealele păioase. Cu o suprafață totală cultivată impresionantă, această cultură a beneficiat și va beneficia în continuare de inovația și expertiza Bayer, atât în ceea ce privește produsele de protecție, cât și în domeniul agriculturii de precizie.

    În cadrul transmisiunii realizate în parteneriat cu Agrointeligența-BTVideo, Boualem Saidi, Directorul Diviziei Bayer Crop Science România, Bulgaria si Republica Moldova, le-a transmis agricultorilor că resursele umane și financiare ale companiei vor fi utilizate pentru creșterea productivității în ferme. “În România, cu peste 2,7 milioane de hectare cultivate, cerealele păioase sunt culturi strategice, contribuind la exporturile țării și la balanța comercială pozitivă, fiind, în același timp, principala cultură de rotație în majoritatea fermelor noastre. Bayer, cu cel mai mare buget de cercetare și dezvoltare, continuă să fie lider și să aducă pe piață produse de valoare pentru culturile de cereale”, a transmis Boualem Saidi.

    Erbicidarea, recomandată cât mai devreme pentru a elimina concurența buruienilor

    Vestea bună adusă de experții Bayer este că acest an agricol a pornit mai bine decât precedentul, iar culturile de cereale păioase arată bine. Stadiul culturilor este bun la acest moment, însă fermierii trebuie să fie foarte atenți la provocările din câmp. Florin Marian, Director Soluții Agronomice Integrate Bayer, a prezentat principalele buruieni din culturile de cereale păioase și cum este legat pragul economic de acestea. Turița, hrișca urcătoare, rocoina, din categoria dicotiledonatelor, dar și odosul, coada vulpii și iarba vântului, toate monocotiledonate, pot face ravagii în culturi, dacă nu sunt controlate corespunzător.

    “Indiferent de numărul de zile de la desprimăvărare, prin folosirea produselor erbicide, controlul buruienilor poate fi până la maximum 40-50 de zile de la aplicare. Este foarte important să aplicăm produsele erbicide în culturile de cereale cât mai devreme, pentru a elimina concurența buruienilor pentru spațiu, pentru lumină, pentru substanțe nutritive”, a transmis Florin Marian.

    Provocări pentru fermieri și din partea vremii

    La fel de important este să se depisteze cât mai repede bolile din câmpurile de cereale păioase, pentru a se lua măsuri rapide. Pătarea în ochi, făinarea, rugina galbenă, septorioza, fuzarioza spicelor, pătarea reticulară, arsura frunzelor sunt boli pe care fermierii trebuie să le aibă în vedere.

    Provocările nu vin doar de la boli și buruieni, ci și de la condițiile climatice în schimbare. Elena Mateescu, Directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a făcut o prezentare complexă a felului în care clima din țara noastră s-a schimbat în ultimii 60 de ani. Practic, această iarnă este a patra cea mai caldă din 1961 și până acum, iar anul agricol 2020-2021 a început cu trei luni de toamnă călduroase, în timp ce decembrie a fost cea mai caldă primă lună de iarnă din istoria măsurării temperaturilor în România.
    Partea bună este că rezerva de apă din sol începe să-și revină. “Am calculat cantitatea medie înregistrată de la 1 septembrie 2020 până în prezent, reprezentând deja 6 luni din noul an agricol și ne situăm la o valoare de 299,3 litri / mp. Prin comparație, în perioada similară a anului agricol trecut aveam 194,7 litri / mp. Iată, avem în plus o cantitate medie de 104,6 litri /mp, care înseamnă, practic, cantitatea medie a anotimpului de iarnă în țara noastră”, a explicat Elena Mateescu.

    Nu este însă suficient pentru a-i liniști pe fermieri, pentru că riscurile rămân și sunt reprezentate de creșterea temperaturii medii a aerului, deficitul de precipitații în timpul verii, tendința de aridizare și creșterea riscului de secetă în cea mai mare parte a țării.

    Aplicarea fungicidelor cu mai multe substanțe active, o lucrare eficientă

    De altfel, ferestrele călduroase din timpul iernii au favorizat apariția și dezvoltarea bolilor la cerealele păioase, după cum a explicat Răzvan Gherghe, Director de Vânzări Zona Sud Bayer, care a venit și cu soluțiile potrivite: “Recomandăm aplicarea preventivă a fungicidelor și aplicarea de fungicide care dețin mai multe substanțe active, cu moduri de acțiune diferite și cu spectru de combatere diferit. Avem în portofoliu produsele Falcon Pro, fungicidul Nativo Pro și, de asemenea, fungicidul Aviator Xpro”.

    Zona de Sud-Vest a țării a fost mai avantajată anul trecut din punct de vedere al precipitațiilor, iar culturile au răsărit frumos. Constantin Gheorghiu, Director de Vânzări Zona Sud-Vest Bayer, a atras însă atenția că pericolele nu trebuie ignorate, iar acestea sunt: gândacul ghebos, musca cerealelor, viermii sârmă, făinarea, ruginile, septorioza. Pentru buruienile precum vulpia, iarba vântului, ovăzul sălbatic, Bayer are soluția potrivită: Atlantis Flex.

    Cât de importante sunt produsele de protecție

    Produsele de protecție a plantelor trebuie aplicate corect pentru a avea rezultate. Un detaliu foarte important pentru fermieri în tehnologia de aplicare este alegerea duzelor. Armin Lind, Specialist la Application Technology Center din Monheim, Germania, le-a oferit fermierilor o prezentare detaliată legată atât de duzele pe care trebuie să le utilizeze. Nu este ușor de ales duza potrivită, pentru că sunt peste 1000 disponibile pe piață. Testele făcute cu cele mai folosite duze au dus însă la concluzii. “Recomand folosirea duzelor cu injecție de aer. În plus, mărimea picăturilor este foarte importantă. Trebuie evitat spectrul de picături fine. Înălțimea rampei de pulverizare trebuie să fie cu 50 de centimetri deasupra zonei-țintă, iar duzele să stea la aceeași distanță în lateralul rampei. Volumul de apă cuprins între 100-150 de litri este potrivit pentru o eficacitate bună”, a explicat Armin Lind.

    Produsele de protecție de calitate aplicate corespunzător protejează cultura, dar cresc și productivitatea în ferme. Studiile Bayer arată că pierderile cauzate de lipsa utilizării produselor fitosanitare pot ajunge și la 50%. Dacă adăugăm și cele 17 % de pierderi venite din cauza condițiilor climatice, vedem importanța folosirii unei tehnologii care să ducă la profit. Iar acest profit se anunță bun pentru 2021. “Prețul la cereale, la grâu a cunoscut o creștere importantă și previziunea pe bursă, pe MATIF, pentru vânzări în luna martie este la un nivel ridicat, aproximativ 230 de euro pe tonă”, a dezvăluit Mihai Gheorghe, Director Comercial Bayer România și Republica Moldova.

    T1, T2 și T3 la cereale. Recomandările Bayer

    Mihai Gheorghe a prezentat și soluțiile Bayer pentru tratamentele de primăvară. Astfel, la T1, care vizează bolile bazei tulpinii și al etajului inferior al frunzelor și controlul buruienilor, Bayer recomandă Sekator Progress, Atlantis Flex și Hussar ActivPlus. Pentru T2, pentru protejarea etajului superior de frunze, fermierii pot folosi Nativo Pro și Zantara, în timp ce tratamentul 3, care luptă contra fuzariozei spicelor, se bazează pe Prosaro.

    Se anunță interzicerea tebuconazolului

    Portofoliul de produse de protecție a plantelor va suferi schimbări importante în următoarea perioadă, pentru că se anunță interzicerea produselor care au ca substanță activă tebuconazolul. Bayer are însă soluții și pentru această problemă, după cum a explicat Adrian Cosor, Manager Portofoliu Cereale Păioase. “Trebuie să ne îmbunătățim calitatea și vorbim aici despre agrotehnica pe care o aplicăm culturilor, de calitatea lucrărilor de pregătire și întreținere în culturi, de un asolament potrivit, de o rotație rațională, de folosirea de soiuri și hibrizi cu valoare biologică ridicată. De asemenea, ne uităm la îmbunătățirea felului în care facem fertilizarea astăzi, care să fie bazată pe consumul specific al culturii”, a transmis Adrian Cosor, Manager Portofoliu Cereale Păioase Bayer.

    Bayer a investit sume importante și în dezvoltarea de produse care să-i ajute pe fermierii care nu vor mai beneficia de tebuconazol. Pentru T1, apare pe piață produsul Input, la T2 se vor putea folosi Cayunis și Nativo Forte, acesta din urmă putând fi utilizat și la T3.

    Culturile agricole din fermă, pe hărțile Climate FieldView

    Cum se folosesc produsele de protecție a plantelor? Unde? Cum influențează acestea producția? Cum le putem programa pentru anii următori? Sunt doar câteva din întrebările la care are răspuns agricultura de precizie propusă de Bayer. Și, mai precis, platforma Climate FieldView. Toate operațiunile care se desfășoară în fermă oferă date care sunt încărcate în platformă, iar de acolo se nasc soluțiile. FieldView Prime oferă acces fermierilor la hărțile satelitare, care creează imaginea precisă a tot ceea ce înseamnă culturile.

    “Adevarata platformă utilă pentru un fermier al viitorului este FieldView Plus, care ne dă posibilitatea să înmagazinăm într-un singur loc toate datele pe care le executam în momentul în care punem utilajele noastre in funcțiune. De asemenea, putem să prescriem manual, să introducem în sistem ceea ce intenționăm să facem pe diferite parcele în cursul acelui an, de la densitate de semănat, tipul hibridului, fertilizantul hotărât, produsele de protecție pe care intenționăm să le aplicam și chiar și modul în care recoltăm, dând posibilitatea platformei să ne dea rezultatul comparativ între parcele, explicându-ne ce am făcut bine, ce nu a mers la fel de bine, în așa fel încât să optimizăm procesele viitoare”, a declarat Gabor Raviczki, Manager Marketing Bayer Crop Science România, Bulgaria și Republica Moldova.

    Top 3 boli la cerealele păioase

    Bayer Expert Forum Cereale Păioase s-a încheiat, în mod traditional, cu sesiunea de Q&A. Întrebat care este cea mai răspândită și periculoasă boală din lanuri, Florin Marian a ales 3 boli care, din punctul său de vedere, trebuie observate atent: septorioza, rugina brună și fuzarioza. Răzvan Gherghe a oferit soluția Bayer, adică erbicidul Komplet, la întrebarea unui fermier preocupat de combaterea veronicăi. Același produs a fost recomandat de Constantin Gheorghiu și pentru buruienile graminee, cu recomandarea de a fi folosit înainte de apariția celui de-al doilea nod la grâu.

    “Ce fungicide aplicăm în T2?”, a întrebat un fermier, răspunsul venind de la Mihai Gheorghe: ”Nativo Pro, Zantara și Aviator Pro au eficacitate foarte bună”. Adrian Cosor a recomandat pachetul Falcon Pro în condiții de secetă, însă nu accentuată.

    Gabor Raviczki, Director de Marketing Bayer Crop Science România, Bulgaria și Republica Moldova, a închis seria Bayer Expert Forum 2021, cu un răspuns util pentru un fermier care dorește să folosească aplicație Climate FieldView. “Dă predictibilitate, te ajută să înțelegi înainte să apară problemele și să acționezi în timp util. De la semănat până la recoltat, te ajută să monitorizezi toate procesele”, a explicat Raviczki.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!