• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Campania APIA 2021 – începe sau nu? Cererea-tip și ordinul MADR n-au apărut în Monitorul Oficial!

    agrointeligenta.ro -

    Campania de depunere a cererii unice era programată să înceapă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură de la 1 martie dar această ar putea fi amânată având în vedere că formularul-tip la cererea unică nu este publicat în Monitorul Oficial, nici Ordinul de ministru după care se vor plăti subvențiile agricole în acest an. Fermierii nu știu ce reguli rămân sau nu în vigoare, cele mai multe nelămuriri fiind în sectorul zootehnic unde cel mai recent proiect de ordin anunța schimbări majore. Declarativ, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că o parte din aceste schimbări nu vor mai avea loc pentru anul de cerere 2021, dar vorbele politicianului nu țin loc de act normativ validat în Monitorul Oficial.

    Cererea tip pentru anul 2021 nu a fost publicată în Monitorul Oficial

    1 martie 2021 ar trebui să fie prima zi în care fermierii trimit către centrele APIA cererea unică. În fiecare an, înainte de începerea campaniei, formularul-tip pentru cererea unică era publicat până la această dată în Monitorul Oficial (de exemplu, iată AICI ordinul prin care s-a aprobat cererea pe 2020). Nu este cazul anul acesta, când nici Ordinul de ministru nr. 619/2015 nu a fost încă actualizat, deși s-au vehiculat o serie de schimbări la nivelul condițiilor de eligibilitate.

    „Astăzi putem spune teoretic că am început campania de depunere a cereii, luăm legătura telefonic cu fermierii, să vedem care vor avea modificări si care nu. În rest nu putem face nimic până nu apare formularul de cerere”, ne-au transmis funcționari din teritoriu.

    Deși, teoretic, de astăzi fermierii pot depune cererea unică la APIA, este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple, din două motive majore. Primul ar fi că cererea-tip pe 2021 nu este încă validată prin publicarea în Monitorul Oficial. Pe site-ul APIA, la acest moment este disponibil numai modelul de cerere pentru anul 2020 și deși probabil nu vor exista modificări majore, formularul trebuie actualizat cu anul în curs.

    Depunerea cererii se va face online

    Al doilea motiv pentru care mâine niciun fermier nu va fi prezent la centrul APIA este acela că depunerea cererilor se va face online. Fermierii au primit o parte invitațiile pentru depunerea cererilor și păstrează legătura cu funcționarii APIA pentru procedura de depunere.

    La fel ca și în anii anteriori, primii care vor depune cererile pentru subvenții vor fi agricultorii, cei care lucrează suprafețe de teren și nu au animale. Este și o salvare a situației având în vedere că fermierii din zootehnie nu știu, cu o zi înainte de 1 martie, care sunt condițiile finale de eligibilitate, mai exact dacă se vor face modificări pentru anul în curs sau nu. Pe de-o parte, Ministerul Agriculturii a publicat un proiect de ordin cu mai multe schimbări, pe de altă parte, ministrul Adrian Oros a anunțat că renunță la o parte dintre ele. În Monitorul Oficial, însă, nu a fost publicat niciun ordin prin care schimbările să fie în vigoare!

    Ce pot să facă fermierii la acest moment

    Doar fermierii din sectorul vegetal pot spune că au totul clarificat pentru depunerea cererii unice la APIA. Începând de săptămâna trecută, agricultorii își pot digitiza suprafețele lucrate în sistemul APIA, iar împreună cu funcționarii, stabilesc schemele pentru care se vor putea pune ”bifele” în cererea-unică.

    De subliniat că funcționarii APIA sunt pregătiți, chiar și în condițiile de față, să primească și să prelucreze în timp foarte scurt datele primite de la fermieri.

    Fie că sunt notificați prin poștă, sms email sau anunțuri publicate la sediile Primăriilor, producătorii agricoli au început să primească invitațiile pentru depunerea cererii unice în 2021. Important de precizat că deși fermierii sunt invitați ca și în anii trecuți, în 2021, similar ca anul trecut, cererea unică însoțită de documentele aferente fiecărei scheme de plată se trimite prin mijloace electronice urmând ca aceasta să fie încheiată cu semnătura fizică a fermierului la o dată anunțată telefonic de funcționarul care îi gestionează dosarul pentru subvenții.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!