• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum arată execuția bugetară la Ministerul Agriculturii pentru primele 6 luni din acest an

    Roxana Dobre -

    Ministerul agriculturii a cheltuit 79 la sută din bugetul de 26 miliarde de lei, alocat la începutul acestui an. Cifrele au fost anunțate de premierul Florin Cîțu care a făcut publică execuția bugetară pentru fiecare minister din subordinea Guvernului. Acesta le ceruse inițial miniștrilor să prezinte public execuția bugetară a ministerelor.

    ”Transparență și profesionalism. Execuția bugetară după 6 luni față de program”, a transmis Cîțu în dreptul graficului care arată procentul cheltuit de ministere din suma totală alocată la începutul anului.

    Neîndeplinirea unei execuții bugetare de 100 la sută ”taie” din banii ceruți la rectificarea bugetară de MADR

    Despre rectificarea bugetară, unde se vor redistribui fonduri în cadrul ministerelor, Florin Cîţu a declarat că o va gestiona la fel cum a gestionat şi bugetul, dar că e ”foarte complicat” să înţeleagă explicaţii de la miniştri care doresc mai mulţi bani, deşi aceştia nu au cheltuit banii alocaţi şi au proiecte cu ”zero execuţie”, deşi au avut finanţare.

    Premierul Florin Cîțu a declarat, marți, că vor exista cu siguranță modificări față de forma inițială a rectificării bugetare şi şi-a exprimat speranţa că aceasta va fi aprobată cât mai curând. Prim-ministrul a recunoscut că există nemulțumiri din toate părțile, însă a subliniat că niciunul dintre ministere nu are o execuție bugetară de 100%.

    „Încă ne uităm la cifre şi vedem care sunt propunerile, dar în continuare rectificarea trebuie să ţină cont de o constrângere pe care o avem, de a ţine deficitul sub 7,16% din PIB. (…) Sper cât mai curând să dăm drumul. Cu siguranţă vor fi modificări faţă de forma iniţială, dar nu vom depăşi deficitul bugetar de la începutul anului şi va fi mai mic. Pentru mine este important ca rectificarea bugetară să meargă în direcţia susţinerii programului de guvernare, în susţinerea investiţiilor şi a susţinerii creşterii economice, care anul acesta va fi una foarte bună”, a spus Cîţu, înainte de şedinţa Biroului Executiv al PNL.

    El a subliniat că niciunul dintre ministere nu are o execuţie bugetară de 100%. Premierul a susţinut că în rectificarea bugetară sunt bani pentru a implementa programul de guvernare.

    „Au fost cereri de 40 de miliarde de lei de la toate ministerele. Sunt, dacă spuneţi dumneavostră, nemulţumiri peste tot. Eu pot să vă spun doar că niciun minister nu are 100% execuţie bugetară. Sunt bani în această rectificare pentru a implementa programul de guvernare al acestei coaliţii. Sunt bani în această rectificare pentru a ne asigura că investiţiile continuă, pentru a ne asigura că menţinem acest ritm de creştere economică şi de creştere a productivităţii”, a afirmat Cîţu, potrivit Agerpres.

    Ministerul Agriculturii primește la rectificare o sumă infimă față de cât a cerut

    Conform draftului pregătit de Ministerul de Finanţe, rectificarea bugetară va fi pozitivă pentru MADR, însă mult sub sumele anunțate de ministrul Adrian Oros că le-a cerut de la Guvern.

    Ministrul Adrian Oros a anunțat o rectificare de 8,1 miliarde de lei, în forma propusă de Ministerul Agriculturii. Calculele de la Agricultură nu au concis cu cele din Guvern, se pare, astfel că ministerul lui Oros figurează în draft cu o suplimentare de numai 150.000.000 de lei, echivalentul a sub 30,5 milioane de euro. Dacă sumele nu se vor modifica, nu va putea fi vorba de plata despăgubirilor de secetă restante de anul viitor la culturile de primăvară și la cele de toamnă, dar nici de suplimentarea ajutoarelor naționale tranzitorii.

    Despre acest subiect Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris în premieră aici: Ministerul Agriculturii – doar 150 de mil. lei la rectificarea bugetară. Oros a cerut 8 miliarde de lei!

    De precizat că din sumele alocate pentru rectificarea bugetară se așteaptă și banii pentru avansul din subvenții, care se plătește de la 18 octombrie,  și pentru care în 2020 s-au achitat 1,43 miliarde de euro.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”