• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • BLATUL: A fost sau n-a fost?

    Vlad Macovei -

    Conform DEX a merge pe blat înseamnă, printre altele, a te face că nu știi. Blatul este atunci când cunoști dinainte rezultatul unei întreceri/negocieri, care teoretic e în desfășurare, deci orice rezultat este posibil. Un meci de fotbal pe blat este o luptă sportivă a cărui rezultat este cunoscut dinainte, de o parte sau de toți jucătorii, eventual arbitrii, dar nu și de către spectatori, cei care au plătit bilet. Adică te prefaci că te lupți, că îți pasă, dar tu știi deja că vei pierde, ai luat deja această decizie.

    În cazul neacordării despăgubirilor de secetă, vorbim de o suspiciune de blat. Este o suspiciune pe care o au mulți fermieri, foarte probabil majoritatea, dar pe care nu au îndrăznit să o formuleze. Am formulat-o eu pentru ei, deoarece a discuta dacă a fost sau nu blat este un subiect de interes public. Este vital să știm dacă fermierii au fost reprezentați cum trebuie în această chestiune. Înțeleg că unora nu le convine că discutăm despre această suspiciune, le recomand să mediteze atunci dacă sunt pregătiți cu adevărat să fie reprezentanții fermierilor, acesta nu este un ring pentru mimoze, lupta pentru drepturile agricultorilor nu acoperă activitățile unui pension de domnișoare. Dacă sunt așa sensibili, să ne spună unde sunt despăgubirile de secetă și încheiem discuția. Dacă nu pot spune unde sunt, atunci să trebuie suporte această dezbatere, dacă a fost sau nu blat.

    Poți fi un fermier foarte bun, un om deosebit, un patriot adevărat, tot respectul. Toți fermierii din România au respectul meu necondiționat pentru ceea ce fac în sectorul agroalimentar. Nu e obligatoriu să fii și lider ar fermierilor, aici poți eșua lamentabil și în același timp să ai toate calitățile de mai sus. Nu e un reproș, e constatare, nu trebuie să se supere nimeni. Iar eu când văd o nedreptate flagrantă îndreptată către fermierii Români, voi vorbi răspicat, cu orice risc, indiferent cât de tare se supără unii dintre cei pe care îi respect ca fermieri.

    Dacă a fost blat, el a fost cunoscut de un număr foarte mic de persoane, 1-2-3, nu mai mulți. Restul au fost, în cazul în care este adevărat blatul, doar o masă de manevră. Iar ca să putem limpezi suspiciunea de blat, dacă a fost sau nu a fost, fermierii din România trebuie să primească răspuns la următoarele întrebări:

    1. A știut ministrul Adrian Oros imediat după instalarea Guvernului Cîțu că despăgubirile de secetă nu vor mai fi acordate de la buget. Dacă știa de această decizie, de ce a continuat cu promisiunile față de fermieri, ultima chiar în urmă cu o lună, că despăgubirile de secetă se vor plăti, de la buget, în aprilie?

    2. A informat ministrul Agriculturii, neoficial, încă din luna ianuarie, pe câțiva reprezentanți ai fermierilor, apropiați politic de PNL și USR-PLUS, că aceste despăgubiri nu se vor acorda și le-a cerut sprijinul să atenueze scandalul public inevitabil? Adică le-a propus Oros unor lideri ai fermierilor să facă un blat?

    3. Dacă această informare a avut loc, ce le-a oferit, la schimb, ministrul Agriculturii? A fost o înțelegere politică?

    4. De ce în comunicarea oficială a Alianței pentru Agricultură și Cooperare a apărut termenul de “măsuri alternative” cât încă mai era o șansă ca aceste despăgubiri să poate fi acordate?

    5. De ce nu a participat Alianța pentru Agricultură și Cooperare la pichetarea MADR organizată de Asociația Forța Fermierilor? A fost o chestiune de orgoliu sau altceva? Că dacă a fost doar de orgoliu, poate află și membrii lor că mândria liderilor a fost mai importantă decât acordarea despăgubirilor…

    6. De ce s-au întâlnit premierul Florin Cîțu și președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, cu reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare de abia după ce bugetul s-a adoptat, și nu se mai poate face nimic pentru despăgubiri? De ce nu au făcut-o în timpul dezbaterilor pe buget, când exista o șansă să obții ceea ce dorești pentru fermieri? 

    7. De ce îți încordezi mușchii, inclusiv prin proteste, e drept foarte anemice, după ce ai pierdut meciul și nu te-ai luptat, tot prin proteste, chiar în timpul meciului? Nu ai vrut să îl câștigi?

    Și încă ceva, dragi lideri ai Alianței. Când răspundeți, public, la acuzația de blat nu mai invocați, în apărarea dumneavoastră, că ați făcut nu știu câte propuneri și ați avut nu știu câte runde de consultări cu Oros. O parte esențială a unui blat este să păstrezi aparențele, să dai impresia că te lupți, că de fapt nu e blat, că ai pierdut doar că adversarul a fost mai bun sau că na, așa e viața. Îi știți pe fotbaliștii ăia care se tăvălesc pe jos deși nici măcar nu i-au atins adversarii și apoi, când nu e se mai uită arbitrii, se ridică nonșalant de pe gazon fără nicio jenă?


    Te-ar mai putea interesa

    Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă