• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Câte găini trebuie la un cocoș. Raportul perfect între cocoși și găinile din ogradă!

    agrointeligenta.ro -

    O dilemă frecventă a crescătorilor de păsări de curte este legat de raportul ideal între numărul găinilor și cel al cocoșilor. În funcție de rasă și de tipul de găini pe care le aveți în ogradă, este bine să țineți cont de recomandările privind numărul recomandat de cocoși la cel al găinilor.

    Aportul cocoșilor în productivitatea găinilor este incontestabil, iar despre acest lucru am discutat cu Lucian Petrov din localitatea Ovidiu, județul Constanța, IT-ist pasionat de creșterea păsărilor de rasă.

    ”Sunt crescător de păsări de undeva din anul 1994, dar este o pasiune de-a mea, eu lucrez în IT. Am experiență pentru că am aprofundat puțin domeniul, nu am crescut păsări după ureche, cum se mai întâmplă. Am citit despre nutriție, farmacologie. La început nu spune nimeni nimic despre creșterea găinilor, mi-am luat tratate despre nutriție, despre agricultură. Cresc efective reduse, maxim 40 de bucăți. Când scot puii ajung pe la 100-150 de păsări. Problema este că la păsările de rasă trebuie să fie standard, conteaza genetica. Este o artă să faci perechile, să știi să nu crești două păsări care au același defect pentru că se aprofundează, depinde și de caractere”, ne-a declarat pasionatul de creșterea găinilor.

    Raport de găini la un cocoș

    Câți cocoși ar trebui să țin în curte?

    Cea mai cunoscută regulă privind numărul cocoșilor la găini este de un cocoș la un efectiv de 10 găini. Acest raport poate fi influențat de rasa găinilor și de vârsta păsărilor.

    ”În funcție de rasă și de tipologie, eu am crescut înainte rase grele, Brahma și Cochinchina, care erau în standard, acolo în general sunt mai leneșe la reproducție și atunci trebuie, ca să ai fertilitate bună și să nu te trezești cu 30 de pui, trebuie maximum 6 găini la un cocoș. La rasele mixte, din gama mixtă, atunci pot pune 10-15 găini. Acum, pot fi făcute și teste de fertilitate și atunci e musai să faci un fel de fertilitate. După iarnă poți să verifici, faci la nivel redus, pui 10 ouă și din ele poți să vezi ce fertilitate ai. Dacă ai 10 găini și un cocoș, fertilitatea e undeva de 80%, e ok, dacă nu, micșorezi numărul de găini. Dar eu merg cu 4-5-6 găini să fiu sigur. Dacă vezi că cocoșul are potențial merge, nu are rost eu să scot 300 de pui, e bine să-i scoți dar, piața cu păsările de rasă e 0 în România, la mine e o nebunie, pasiune Eu am adus păsări din Germania, dar odată cu ele poți să aduci și boli, care sunt greu de stăpânit și mai bine mai puțin”, explică Lucian Petrov,

    Un cocoș ”mai copt” poate ”acoperi” 1-16 găini. Pe măsură ce îmbătrânește, randamentul lui poate scădea.

    Iată cîteva recomandări privind numărul cocoșilor/masculilor la găini/femele:
    – Rasa Leghorn – un cocoș la 12 găini
    – Găina Mătase Japoneză (Bantam Silkie) – un cocoș la 6 găini
    – Curcani – 1 curcan la 4 femele

    Numărul minim de găini la un cocoș

    Ca regulă generală, trebuie să țineți cont de un număr minim de 3 sau 4 găini la un cocoș. Această proporție vă poate pune probleme mai ales la anumite rase la care masculii manifestă o agresivitate crescută (Rhode Island sau Araucana).

    De multe ori, cocoși manifestă o atenție deosebită pentru o anumită găini, așa că trebuie urmărit comportamentul acestuia față de ea pentru a observa semne ale posibilei firi agresive.

    Agresivitatea cocoșilor

    Agresivitatea cocoșilor

    Mai întotdeauna o împerechere agresivă este cauzată de cocoș care poate fi tânăr și imatur. El se cizelează cu timpul, dar până la acel moment, el trebuie monitorizat.

    Dacă observați că găinile sunt ”călcate” prea violent – au multe pene rupte, rămân cu bucăți de piele descoperite, ciupiri, cocoșul trebuie izolat.

    ”Cocoșii mei stau în boxe separate, puși rasă la rasă, niciodată amestecați. Și folosești cocoșul pe care îl vrei, cu anumite găini, în funcție de selecție, de viziune…Ulterior, când scoți puii, îi crești până intră ei la reproducție, apoi când manifestă instinctul sexual încep să se alerge, să se bată. O altă metodă este să le pui ochelari special făcuți, însă trebuie perforată nara și atașați, dar nu am mai găsit, că nu se mai fabrică. Ei se pot bate până se omoară. Contează spațiul, chiar dacă au ochelari și nu au spațiu se pot bate. Mai sunt niște inele speciale pentru cioc. Acestea împiedică să se închidă ciocul și nu mai pot smulge, însă pot mânca și bea apă. Eu am trei linii de cocoși, să pot înlocui, unul mai moare, unul îmbătrânește, unul poate fi bolnav. Asta pentru că vreau să fac calitate. O singură linie nu are toate caracterele, să ajungem la perfecțiune trebuie mai multe linii, dar asta numai pentru cei care vor selecție”, mai explică crescătorul din județul Constanța.

    În cazul în care nu avem multe găini, evitați să lăsați mereu cocoșul în preajma lor. El poate fi închis câteva zile pe săptămână pentru a oferi găinilor perioade de liniște.

    Vârsta de la care un cocoș calcă găinile

    Vârsta de la care un cocoș calcă găinile

    Vârsta cocoșului este importantă când alegeți un mascul pentru efectivul de găini. Cocoșul devin matur din punct de vedere sexual la circa 5-6 luni, vârstă de la care începe să calce găinile. Până la această vârstă, un cocoș își formează atât calitățile fiziologice, cât și caracteristicile comportamentului.

    Vârsta maximă pentru un cocoș cu randament bun este de 3 ani. După acest prag de vârstă, la cocoși începe să piardă din eficiență și până în al 5-lea an, activitatea sexuală scade extrem de multe la multe rase, iar fertilizarea ouălor scade.

    Spațiu necesar pentru cocoși

    Cât spațiu trebuie să asigurăm cocoșilor?

    O curte mică poate găzdui maxim doi cocoși. Masculii își protejează teriotirul și pot apărea lupte dacă nu există spațiu suficient. Dacă aveți mai mulți cocoși și vreți să îi păstrați, făceți-le un spațiu separat. Dacă nu au găini în preajmă, masculii nu vor avea conflicte.

    De ce să păstrați cocoșii

    Mulți crescători nu văd niciun folos în creșterea cocoșilor pe care îi văd doar surse de probleme. Sarcina principală a cocoșului este de a oferi urmași noi.

    Găinile fac ouă și fără cocoși. Ele vor depune numai ouă nefertilizate care sunt potrivite exclusiv pentru consumul uman și nu pot fi clocite.

    Un cocoș la găini asigură un grad de securitate și de echilibru pentru efectivul de păsări. Cocoșul intervine dacă apare o problemă, semnalizează un pericol iminentn, supraveghează puii și va identifica locurile cu hrană mai bună.

    Cel mai important, cu un cocoș bun veți avea și productivitate bună și pui mai viguroși.

    Caracteristicile unui cocoș bun

    Cum alegem un cocoș bun

    Caracteristicile unui cocoș bun sunt ușor de observat chiar și cu ochiul liber. Iată câteva sfaturi care să vă ajute să selectași un mascul potrivit pentru găini:

    Înainte de a cumpăra o pasăre, crescătorul trebuie să obțină un certificat veterinar pentru cocoșul selectat. Numai în acest fel va fi capabil să se asigure că pasărea este absolut sănătoasă și nu va infecta cu nimic alte păsări din ogradă. Dacă nu există un astfel de certificat, aveți grijă ca sursa masculului să fie una sigură.

    Se pot consuma ouăle fecundate?

    Ouăle fecundate pot fi consumate în continuare. De multe ori nici nu veți sesiza diferența față de un nou nefertilizat. Cel mult veți observa un mic punct alb agățat de gălbenuș.

    Pentru a determina dacă un ou este fertilizat sau nu, este suficient să îl luminați. Dacă observați un cheag de sânge roșu în gălbenuș în timpul acestui control, atunci acesta a fost fertilizat. În caz contrar, se poate presupune că oul nu a fost fertilizat.

    Trebuie precizat că astfel de ouă ajung la cumpărători numai atunci când sunt cumpărate de la comercianți privați. Fermele avicole monitorizează cu atenție astfel de produse și nu le transferă spre vânzare.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!