• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DIGITAL SYNGENTA: Erbicidarea culturii de porumb. Ce produse se aplică în preemergență și postemergență

    Adrian Radu -

    Primul eveniment din seria Digital Syngenta a avut ca temă ”Tehnologia de erbicidare la porumb”. Discuțiile din jurul acestui subiect au atins problemele cu care se confruntă fermierii, factorii care influențează erbicidarea și, bineînțeles, soluțiile oferite de Syngenta.

    Raluca Vasile, Coordonator Marketing Syngenta, i-a avut invitați pe Mihai Gîdea, Conferențiar Doctor la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, pe Ionuț Nae, Director de Marketing pentru culturile de porumb și oleaginoase Syngenta România și Republica Moldova, și Darius Matiu, Director de vânzări Clienți-cheie Syngenta.

    Mihai Gîdea le-a explicat fermierilor pericolele reprezentate de apariția buruienilor, atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ.

    “Buruienile pot duce la reducerea productiilor agricole, ca urmare a umbririi plantelor de cultură, a concurenței pentru factorii de vegetație, reduce efectul fertilizării și irigațiilor, favorizează căderea plantelor de cultură. În plus, sunt gazde pentru boli și dăunători. În ceea ce privește pagubele calitative, vorbim de scăderea concentrației de ulei la floarea-soarelui, de amidon la porumb, de proteine la grâu, de zahăr la sfeclă. Avem impact negativ asupra costurilor de producție”, a declarat conf. dr. Mihai Gîdea.

    Specialiștii prezenți la evenimentul Digital Syngenta au detaliat și factorii care influențează eficacitatea erbicidelor în preemergență. “Doza de erbicid trebuie corelată cu conținutul de argilă, humus, ioni de calciu și magneziu din sol. Acestea pot imobiliza erbicidele la sol. La aplicare trebuie să avem o umiditate corespunzătoare. În caz contrar, trebuie să creștem doza de amestec. În condiții optime, norma este de 300 de litri. La secetă, aceasta ajunge la 400 de litri”, a explicat Mihai Gîdea.

    Cum influențează erbicidarea producția de porumb

    Impactul momentului de aplicare asupra eficacității erbicidelor a fost studiat de specialiștii Syngenta, care au ales 4 variante, informațiile finale fiind relevante. Indicatorul principal a fost numărul de boabe pe știulete. În varianta 1, tratată cu erbicid, acest număr a fost de 400. În varianta 2, în care nu s-a făcut o erbicidare corespunzătoare, a rezultat o scădere cu 100 de boabe. În varianta 3, cu erbicidare în condiții de lipsă de umiditate, știuletele a avut 250 de boabe. În ultima variantă, în cazul unei îmburuienări ridicate și a lipsei de apă, au fost doar 200 de boabe. Astfel, recomandarea Syngenta este ca erbicidarea să se facă în preemergență, cu aplicare de erbicid în postemergență la stadiul de 6 frunze.

    Soluțiile Syngenta pentru înlăturarea buruienilor 

    Syngenta are un portofoliu complex, cu diverse soluții de erbicidare în preemergență și postemergență timpurie. Pentru preemergență, Ionuț Nae s-a referit la Gardoprim Plus Gold, erbicid cu două substanțe active, formulat ca suspensie concentrată.

    “Are selectivitate față de planta de cultură, flexibilitate din perspectiva momentului de aplicare, dar și eficacitate de lungă durată asupra unui spectru de buruieni complet. La monocotiledonate are o combatere bună la Digitaria, Echinochloa, Setaria și Costreiul din rizomi. Dacă ne raportăm la dicotiledonate, în postemenergență timpurie, când ele sunt răsărite, putem Combate Xanthium, Cirsium, Sinapis”, a declarat Ionuț Nae.

    În cazul în care fermierii vor să facă erbicidare în postemergență, Syngenta are câteva soluții. Acestea au fost prezentate de Darius Matiu.

    “Un produs foarte versatil este Calaris Pro, un erbicid care are două substanțe active, se aplică în doză de 2,3 litri / ha și combate un spectru foarte larg de buruieni monocotiledonate și dicotiledonate anuale. Aici aș aminti o eficiență de peste 95% în combaterea Cirsium, Chenopodium, Sinapis și Poligonum. Recomandarea Syngenta este de a fi aplicat în faza de 2-4 frunze. Dacă avem probleme cu Costreiul din rizomi, soluția este produsul Mistral 4SC. Dacă e să vorbim de o soluție ready-mix în postemergență, aceasta este Mistral Plus, care poate fi aplicat la porumb în stadiul de 2 până la 6 frunze. Combate atât monocotiledonate, cât și dicotiledonate anuale și perene. El se aplică în doză de 0.8-1.2 litri la hectar. Produsul ne oferă o protecție de lungă durată”, a explicat Directorul de vânzări Clienți-cheie Syngenta.

    Pe parcursul unui an agricol, se pot întâmpla și accidente. Unul dintre acestea ar putea fi ratarea momentului optim de aplicare a erbicidelor. Și în acest caz, Syngenta vine în ajutorul fermierilor cu produsul Elumis, un erbicid cu două substanțe active, mesotrione și nicosulfuron, și care combate buruienile graminee anuale și perene, dar și pe cele cu frunză lată.

    “Elumis este printre puținele soluții care dau fermierilor încredere, siguranță. Vorbim despre flexibilitate, compusă din doza de 1-2 litri pe hectar, dar și momentul de aplicare, adică între 2-8 frunze ale culturii”, a completat Ionuț Nae.

    Promoțiile Syngenta pentru 2021

    Syngenta a pregătit și câteva promoții speciale pentru sezonul 2021. Pentru Mistral 4C, la fiecare 50 de litri, gratuitatea este de 5 litri. Pentru Elumis și Mistral Plus, dacă un agricultor achiziționează 20 de litri, primește gratuit 2 litri. Pentru mai multe detalii, fermierii pot contacta reprezentanții zonali Syngenta sau chiar pot folosi pagina de Facebook a companiei în cazul în care au și alte întrebări.

    Urmărește DIGITAL SYNGENTA pe Facebook

    Urmărește DIGITAL SYNGENTA pe Youtube


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro

    Ultimele știri

    Plăți APIA. Reguli noi pentru subvenția pe hectarul de pajiște Subvenții APIA. Noile reguli pentru rotația culturilor pe terenurile eligibile S-a înființat Consiliul European pentru Agricultură și Alimentație, cu rol de consiliere a Comisiei