Proiectul pilot pentru înfiinţarea unor centre de colectare a legumelor şi fructelor – respins de deputați!
Ramona Dascălu -Proiectul pilot pentru înfiinţarea centrelor de colectare a legumelor şi fructelor în judeţul Teleorman, respins în plenul Camerei Deputaților! Propunerea legislativă privind aprobarea Programului pilot de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare a legumelor şi fructelor în judeţul Teleorman, inițiată de deputatul PMP Doru Petrișor Coliu, a fost respinsă marți, 9 martie, de Camera Deputaților cu 259 de voturi ”pentru” și un vot ”împotrivă”.
Programul de investiții pentru înființarea centrelor de colectare a legumelor și fructelor viza realizarea de investiții pentru înființarea și dotarea de centre de colectare a legumelor și fructelor în județul Teleorman. Investițiile din program aveau ca obiectiv valorificarea superioară a legumelor și fructelor din județul Teleorman, limitarea declinului sectorului de producție primară, în scopul asigurării consumului intern și stoparea depopularii zonei de sud a țării.
”Județul Teleorman avea o agricultură înfloritoare în urmă cu trei decenii. De la pozițiile fruntașe obținute în domeniul agricol a ajuns să ocupe poziții rușinoase în majoritatea statisticilor economice actuale. Reforma agrară de după anii 90 s-a dovedit un proces prea costisitor pentru țăranul de rând din Teleorman și unul păgubos pentru județ. Agricultura este o ramură cu tradiție în Teleorman, un județ care, din punct de vedere al suprafeței agricole și al potențialului vegetal și animal se situează pe primele locuri la nivel național”, se arată în expunerea de motive a inițiatorului Doru Petrișor Coliu, deputat PMP.
Potrivit acestuia, prin înființarea acestor centre de colectare se dorea eliminarea intermediarilor și vânzarea fructelor și legumelor în spații organizate. ”În prezent, producătorii de fructe și legume sunt nevoiți să își comercializeze produsele la “colț de stradă” sau în piețe insalubre, neorganizate corespunzator. Prin înființarea centrelor de colectare a fructelor și legumelor, producătorii vor avea avantajul de a-și comercializa produsele într-un cadru organizat, salubru, iar marile lanțuri comerciale vor avea posibilitatea achiziționării fructelor și legumelor din proxima vecinătate, gata sortate și ambalate, în cantitățile de care au nevoie. Astfel se vor elimina atât intermediarii care nu fac altceva decât să majoreze prețul final al produselor cat și importurile de fructe și legume”, se arată în expunerea de motive a inițiatorului Doru Petrișor Coliu.
Valoarea totală a Programului era de 80 milioane euro pentru un număr maxim de 97 de centre, bani care ar fi provenit de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, din credite externe și din fonduri europene.
Propunerea legislativă a fost respinsă și de Senat pe data de 10 octombrie 2020, iar pe data de 17 noiembrie a primit raport de respingere de la Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților.