• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DSVSA: De vină pentru extinderea pestei porcine africane sunt gospodarii care cresc porci!

    Angelica Lefter -

    Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județul Ialomița aduc acuzații grave micilor crescători de animale pe seama cărora pun extinderea pestei porcine africane la nivel local. Medicii veterinari susțin că localnicii nu respectă regulile minime pentru a stopa răspândirea virusului la porcine, potrivit adevărul.ro.

    Direcţia Sanitară Veterinară Ialomiţa atrage atenția că principala cauză a reapariției PPA este nerespectarea condițiilor minime de biosecuritate de către ialomițeni.

    ”Extinderea focarelor de boală are ca principală cauză nerespectarea, de către crescătorii din gospodăriile populaţiei, a regulilor minime de biosecuritate şi a normelor sanitare veterinare ce reglementează comerţul cu porcine, în urma anchetelor epidemiologice efectuate în focarele de boală identificându-se următoarele neconformităţi: ascunderea de proprietari a apariţiei primelor semne de boală, aruncarea cadavrelor de animale la marginea localităţilor, pe terenuri agricole sau la gropile de gunoi, vânzarea şi cumpărarea de animale fără documente sanitare veterinare, nefiind astfel posibilă stabilirea trasabilităţii acestor animale şi dacă ele provin din zone cu restricţii de pe raza altor judeţe”, au declarat reprezentanţii DSVSA Ialomiţa.

    Pe lângă toate aceste nereguli constatate, reprezentanții DSVSA Ialomița au subliniat că în continuare se fac tratamente injectabile cu persoane neautorizate, iar animalele din gospodării sunt hrănite cu furaje recoltate din imediata apropiere a zonelor împădurite sau a zonelor în care au fost observaţi mistreţi. De asemenea, la nivelul exploatațiilor nu se respectă regulile minime de biosecuritate: utilizarea comună a îmbrăcămintei şi încălţăminţei atât pe stradă cât şi atunci când se intră în adăpostul porcinelor, vizitarea altor exploataţii cu porcine sau vizitarea zonelor împădurite.

    ”Subliniem faptul că fără sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor, în special a crescătorilor de porci, apariţia unor noi focare de boală nu poate fi stopată, fapt ce va duce la pagube economice importante atât în sectorul industrial cât şi în cel gospodăresc”, spun reprezentanţii DSVSA Ialomiţa.

    Potrivit datelor, pe raza judeţului Ialomiţa, la data de 3 martie, evolua un focar de boală, în exploataţii nonprofesionale în localitatea Făcăeni, declarat în data de 4 februarie 2021.

    Conform DSVSA Ialomiţa, la 1 martie 2021 au fost stinse oficial 22 focare de pestă porcină africană prezente în 21 din exploataţii nonprofesionale şi unul dintr-o exploataţie comercială, declarate în localităţile: Armăşeşti (2 focare), Nenişori (1 focar), Adîncata (1 focar), Malu Roşu (4 focare), Cotorca (2 focare), Jilavele (3 focare în exploataţii nonprofesionale şi un focar intr-o exploataţie comercială), Urziceni (un focar), Coşereni (un focar), Axintele (2 focare), Fierbinţi Tîrg (1 focar), Patru Fraţi (1 focar), Fierbinţi de Jos (1 focar) şi Dridu Snagov (1 focar) din judeţ Ialomiţa.

    ”Stingerea celor 23 focare a implicat eforturi deosebite din partea medicilor veterinari de liberă practică împuterniciţi cât şi oficiali din cadrul D.S.V.V.S.A. Ialomiţa, precum şi a medicilor veterinari din judeţele Prahova, Ilfov, Buzău şi Călăraşi, deoarece cele 23 focare cuprindeau în zona de protecţie sau supraveghere şi localităţi din aceste judeţe. Astfel în perioada 11-29-02.2021 au fost recoltate un număr de 3936 probe sânge, din care 3843 probe sânge din judeţul Ialomiţa şi 91 probe din judeţul Ilfov, care au fost analizate in laborator cu rezultat negativ şi s-au examinat clinic un număr de 8589 suine”, au menționat reprezentanţii DSVSA Ialomiţa.

    Aceștia au mai declarat că fiecare probă și examinare clinică sunt suportate de la bugetul de stat, costul fiind de 12,35 de lei pentru fiecare animal verificat, plus costul kitului de diagnostic.

    ”Menţionăm că probele recoltate de medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi şi examinările clinice sunt suportate de la bugetul de stat, implicând un cost de 12,35 lei pentru fiecare suină. În fapt acest cost este mai mare deoarece la acesta se adaugă şi costul kitului de diagnostic folosit în laborator”, au conchis reprezentanţii DSVSA Ialomiţa.

    La data de 4 martie, potrivit Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) erau active, pe teritoriul României, un număr de 428 de focare de pestă porcină africană (PPA), dintre care 6 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 94.299 porcine.

    CITIȚI ȘI: ANSVSA: 428 de focare de pestă porcină africană – active în acest moment în România!


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!