• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Alegerea hibrizilor potriviți de floarea-soarelui. Cum combați buruienile, dăunătorii și bolile

    Adrian Radu -

    Seria webinariilor Digital Syngenta a continuat cu episodul 2, dedicat tehnologiilor pentru floarea-soarelui, fiind abordate toate etapele unui an agricol, de la înființarea culturii până la recoltat. Specialiștii Syngenta au punctat cei mai importanți pași care trebuie urmați de fermierii care au ales să se axeze pe floarea-soarelui.

    Cultura de floarea-soarelui este iubită în România. În 2019, țara noastră s-a situat pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește producția de floarea-soarelui. Pentru a ajunge la aceste performanțe, culturile au nevoie de tehnologii adaptate și complete. Tocmai de aceea, compania Syngenta și-a propus să le arate fermierilor români cum să aibă producții de top.

    Emil Nedelcu, Director de vânzări Syngenta, a deschis episodul 2 din seria Digital Syngenta, transmițându-le agricultorilor din România că reprezentanții companiei sunt tot timpul alături de aceștia.

    ”Rolul pe care Syngenta îl ocupă în această cultură este semnificativ. Genetica performantă ne-a propulsat pe locul 1 la vânzări, la nivel național. În protecția plantelor avem o poziție foarte bună, cu un portofoliu complet. În postemergență, Syngenta vă oferă posibilitatea să alegeți tehnologia propice zonei în care sunteți dumneavoastră. Combaterea bolilor și dăunătorilor reprezintă, de asemenea, o verigă foarte importantă în tehnologie”, a declarat Emil Nedelcu.

    Daniela Răduică, Manager Marketing semințe de floarea-soarelui Syngenta România și Republica Moldova, a fost invitatul celor două gazde ale Digital Syngenta, Raluca Vasile și Ionuț Nae. Prima parte a discuției s-a concentrat pe primii pași din cultură, adică de semințe. Hibrizii de floarea-soarelui oferiți de Syngenta și-au arătat deja calitățile în fermele din România.

    ”Ne concentrăm foarte mult pe elementele și caracteristicile care contribuie la securizarea producției în câmp și vorbim de toleranța hibrizilor la boli, la buruieni parazite, cum ar fi lupoaia, dar și despre adaptabilitatea la condițiile de mediu și tehnologiile specifice fiecărei zone în parte. Toate elementele se reflectă în multitudinea de fermieri mulțumiți care plasează Syngenta în poziția de lider de mulți ani în Europa și, din 2020, lider în România”, a spus Daniela Răduică.

    Hibrizii de floarea-soarelui de la Syngenta

    Fermierii pot alege dintr-o gamă largă de hibrizi marca Syngenta, hibrizi adaptați pentru fiecare tehnologie de erbicidare în parte: Conventional, Clearfield, Clearfield Plus sau Express. Agricultorii au la dispoziție atât hibrizi linoleici, cât și high-oleici. Un lucru important este că toți hibrizii lansați anul acesta de Syngenta în România au toleranță la toate rasele de mană cunoscute în țară.

    Testările din câmp au arătat calitatea hibrizilor Syngenta. Astfel, Asociația Producătorilor de Porumb din România face an de an testări și la hibrizii de floarea-soarelui, prin organizarea de loturi comparative. În 2019, primele 4 locuri în top au fost ocupate de hibrizi Syngenta: Onestar, Experto, Neostar și Diamantis.

    Pentru ca hibrizii să atingă potențialul de producție, pregătirea terenului este esențială. ”Starea solului la semănat e foarte importantă. Calitatea, starea și reglarea semănătorii sunt esențiale, la fel ca viteza de semănat și adâncimea de semănat. Vorbim de o adâncime optimă recomandată de Syngenta de 4-7 cm. De evitat semănatul prea adânc”, a explicat Ionuț Nae, Manager Marketing Produse de protecție a plantelor cultura porumbului și oleaginoase Syngenta.

    Combaterea buruienilor, dăunătorilor și a bolilor

    Un sol bine pregătit trebuie să rămână curat, pentru ca floarea-soarelui să aibă cele mai bune condiții de răsărire. Combaterea buruienilor este o verigă esențială a lanțului agricol. Pentru preemergență, soluțiile Syngenta se numesc Dual Gold și Gardoprim Plus Gold. Aplicarea acestor erbicide maximizează potențialul genetic al hibrizilor.

    Pe lângă buruieni, floarea-soarelui poate fi atacată și de dăunători, unul dintre cei mai feroce fiind Orobanche. Peste 200.000 de hectare sunt afectate de prezența acestui parazit, ajuns în România în urmă cu mai bine de 80 de ani. ”Când vorbim de soluții de combatere chimică, Syngenta are un portofoliu complet și complex, de la preemergență la postemergență tardivă. Pentru postemergență tardivă, Syngenta are două tehnologii: Clearfield cu produsul Listego și Clearfield Plus cu Listego Plus”, a menționat Ionuț Nae.

    Listego Plus aduce 3 adjuvanți, care au rol în absorbția superioară a erbicidelor pe suprafața frunzelor. Eficiența Listego Plus este de 87% la monocotiledonate, în timp ce la dicotiledonate creșterea este de 9% față de tehnologia clasică. Momentul optim de intervenție cu Listego Plus în doză de 2 litri / ha este când nodulii de orobanche se atașează de rădăcina plantelor.

    O noutate în portofoliul de erbicide Syngenta este Fluence, destinat combaterii buruienilor în lanurile cu hibrizi cu rezistență la tribenuronmetil. Acest erbicid trebuie aplicat când temperaturile depășesc 10-12 grade. Trebuie evitată utilizarea acestuia după o ploaie torențială sau în condiții de umiditate ridicată a solului. Atât Fluence, cât și Listego și Listego Plus se recomandă a fi utilizate singure, nu în amestec cu alte produse.

    Ghid practic pentru fermierii care cultivă floarea-soarelui

    Fermierii trebuie să fie foarte atenți în cultura de floarea-soarelui și la mană, una din cele mai dăunătoare boli întâlnite. Pagubele pot ajunge chiar până la compromiterea totală a culturilor. ”Am alcătuit un Ghid practic, care include și măsurile de prevenție pe care fermierul trebuie să le aplice. Acestea se referă, în special, la asigurarea unui start rapid în vegetație și includ alegerea unor hibrizi cu pornire rapidă în vegetație, semănat în epoca optimă și asigurarea unei structuri optime a solului, prin corectarea zonelor compactate. Măsurile trebuie însotițe de utilizarea semințelor tratate cu fungicid, care are acțiune pe mană”, a explicat Daniela Răduică.

    Toleranța la mană a reprezentat una din direcțiile cercetării Syngenta din ultimii ani. Grupul M9 este constituit din hibrizi toleranți genetic la toate rasele de mană din România. Printre aceștia se află Sumiko, Subaro, Suomi, Experto, Talento, Onestar.

    Nu doar mana le dă bătăi de cap fermierilor care au înființat culturi de floarea-soarelui. Sclertotinia de colet, ruginile, Phoma, Phomopsis apar în primele fenofaze, pentru ca apoi să vină rândul septoriozei, a sclerotiniei de de tulpină, a alternariei. Totul culminează cu Botritia și sclerotinia de capitol, care se dezvoltă la formarea capitolului. Pagubele provocate de sclerotinia de tulpină pot ajunge la 60%, în timp ce Phomopsis cauzează pierderi de până la 40%, la fiecare adăugându-se pierderi ale conținutului de ulei cu până la 4%.

    Ce soluție are Syngenta? “Amistar Gold este specialistul în combaterea putregaiurilor, oferă protecție de lungă durată. Vorbim de un produs cu două componente cu moduri de acțiune complementare, care ajută la combaterea agenților patogeni. Vorbim de preluare graduală și activitate sistemică locală în frunze, activitate preventivă cu translocare acropetală. Un alt avantaj major pe care-l oferă Amistar Gold este reprezentat de partea de efect de biostimulant, efect de înverzire”, a completat Ionuț Nae.

    Sporul de producție înregistrat în urma folosirii Amistar Gold poate ajunge până la 25%. Asta și dacă se respectă recomandările de folosire, adică aplicarea fie în stadiul de 10-12 frunze, când presiunea de boli este mare, și utilizarea unei doze de 1 litru / ha. Pentru acest an, Amistar Gold este inclus în câteva pachete comerciale produse de Syngenta fermierilor. Astfel, la pachetele Listego + Amistar Gold și Listego Plus + Amistar Gold, agricultorii beneficiază de o reducere de 9% față de achiziția produselor separat. În plus, la fiecare 50 de litri de Listego achiziționați, 5 litri sunt oferiți cu titlu gratuit de Syngenta.

    Toate pachetele comerciale, detaliile despre produsele de protecție a plantelor și hibrizii pentru cultura de floarea-soarelui pot fi găsite pe site-ul www.syngenta.ro. În plus, pagina de Facebook Syngenta poate fi folosită pentru a adresa întrebări specialiștilor Syngenta, răspunsurile urmând a veni în maximum 3 zile.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    O subvenție nouă și condiții actualizate pentru APIA – aprobate de Guvern! HG aprobată astăzi pentru fondurile europene din agricultură Ion Liviu Lăpădătescu – noul Country Manager și Administrator INNVIGO România