Familia Ianțoc a ieșit pe piață cu primele roșii românești. Un kilogram pleacă din fermă cu 9,5 lei!
Angelica Lefter -Familia Ianțoc a reușit și în acest an să pună pe piață primele roșii românești. Cultivate în serele performante din localitatea Nicolae Bălcescu, județul Constanța, tomatele vor pleca către piață și magazine la un preț de 9,5 lei kilogramul.
Construită pe 34 de kilometri, în comuna Nicolae Bălcescu din județul Constanța, sera familiei Ianțoc deține un ambient care poate fi controlat din computer, încălzirea legumelor se face doar din sursă regenerabilă, polenizarea se face cu bondari, iar dăunătorii sunt distruși fără tratamente chimice.
”Primăvara pentru noi reprezintă practic prima recolta de aceea și anul acesta suntem primii producători de tomate din Dobrogea. Acest lucru este posibil pentru că avem plantele sănătoase, au crescut din decembrie până la început de martie„, spune legumicultorul Andrei Ianțoc.
Conform Kanal D, tomatele timpurii din această seră merg spre piețe sau magazine cu prețul de 9,5 lei, plus TVA, însă odată ajunse pe tarabe sau în rafturile magazinelor, ar putea ajunge kilogramul la puțin peste 20 de lei, iar la un kilogram intră nu mai mult de 4-5 tomate. Asta pentru că, spun fermierii, roșiile sunt sănătoase și au toate proprietățile, inclusiv gustul și mirosul unor tomate bine crescute.
Primele tomate sunt întrecute, cel puțin la preț, de roșiile cherry, care costă direct la producător, 24 de lei kilogramul. Prețul la raft ar putea sări de 40 de lei. ”Avem roșiile cherry, care sunt primele care s-au făcut și roșiile prunișoară. Acestea se vor face in doua săptămâni, cam așa”, spun legumicultorii constănțeni.
Familia Ianțoc a investit 1,5 milioane de euro în serele făcute pe fonduri europene. Sunt printre singurii agricultori din țară care apar în fiecare an pe piață cu prima recoltă de roșii românești. Lunar în sera lor din Constanța se adună între 30 și 40 de tone de roșii.
Și fermierii din sudul țării, mai exact din localitatea Izbiceni, județul Olt, obișnuiesc să scoată la vânzare din timp primele roșii autohtone, fie în piețe sau în marile rețele comerciale.
Anul acesta prețul tomatelor este posibil să rămână ridicat din cauză că programul guvernamental Tomata, prin care cultivatorii primeau ajutor de până la 3.000 de euro de la stat, a fost stopat. Autoritățile din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) spun că programul nu a dispărut, doar că se va adresa de acum mai multor legumicultori și că vor fi incluse și alte legume în schema de ajutor.