• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • O nouă lege pentru vânzarea terenurilor! PSD: ”Ministrul Oros ne vinde pământurile latifundiarilor străini!”

    Ramona Dascălu -

    Acuzații dure la adresa ministrului Agriculturii Adrian Oros! Marcel Ciolacu, președintele PSD, cataloghează drept „un nou jaf naţional al coaliţiei de dreapta” propunerea legislativă iniţiată de un grup de senatori PNL – printre care și ministrul Adrian Oros, USR PLUS și UDMR pentru modificarea Legii privind vânzarea terenurilor agricole 175/2020. Mai mult, și Adrian Chesnoiu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, susține că această propunere de modificare a legii privind vânzarea terenurilor agricole 175/2020 inițiată de actualul ministru al Agriculturii Adrian Oros nu urmărește altceva decât să îngreuneze achiziția de terenuri de către tinerii români care vor să facă agricultură și de către fermierii care desfășoară activitatea agricolă în România.

    Marcel Ciolacu susține într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook că prin legislația adoptată anul trecut, care a intrat în vigoare la începutul acestui an, s-a împiedicat vânzarea terenului agricol al României către străini, iar acum se încearcă din nou vânzarea pământului românesc, printr-un proiect de lege depus la Senat, de către 61 de deputați și senatori, printre care se numără și ministrul Agriculturii Adrian Oros.

    ”Un nou jaf național al coaliției de dreapta: vânzarea pământului agricol românesc! 100 de miliarde de euro – atât este valoarea terenului agricol al României. Prin legislaţia adoptată anul trecut, în acord cu legislaţia europeană, i-am împiedicat să mai vândă aceste terenuri străinilor. Pentru a proteja atât fermierii, cât şi statul român, în condiţiile în care deja 4 milioane de hectare de pământ nu mai sunt ale românilor! Ce fac ei acum?! 61 de deputaţi şi senatori ai Puterii, în frunte cu ministrul Agriculturii, Adrian Oros, au depus la Senat un proiect de lege prin care să se dea din nou drumul vânzării pământului românesc! Concret, dispar condiţiile privind domiciliul şi rezidenţa, dar – mai ales – dispar şi interdicţiile de înstrăinare care erau de minim 8 ani de la data cumpărării terenurilor. Asta e reforma lor!„, a arătat Marcel Ciolacu, într-o postare publicată luni, 15 martie, pe pagina sa de Facebook.

    Adrian Chesnoiu: Ministrul Oros ne vinde pământurile latifundiarilor străini

    Președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților Adrian Chesnoiu crede că prin această inițiativă legislativă inițiată de cei de la putere, Legea 175/2020 va fi golită de conținut, favorizându-se astfel specula cu terenuri extravilane în avantajul străinilor cu bani.

    ”O nouă mișcare antinaționalistă, anti-români, este inițiată de ministrul agriculturii Adrian Oros prin propunerea de modificare a Legii privind vânzarea terenurilor agricole 175/2020. Astfel, noua propunere a coaliției PNL – USR+ va face mult mai dificilă achiziția de terenuri de către tinerii români care vor să facă agricultură, de către fermierii care desfășoară activitatea agricolă în România și de către cei care locuiesc efectiv pe teritoriul țării, produc hrană pentru români și nu achiziționează teren doar pentru speculă. Sub forma actuală promovată de Coaliția de Dreapta, Legea 175/2020 va fi golită de conținut, favorizând specula cu terenuri extravilane în avantajul străinilor cu bani, subvenționați de guvernele acestora, precum și a fondurilor de investiții finanțate din străinătate. Legea 175/2020 a fost dezbătută timp de 2 ani cu fermierii români și reprezentanții acestora și a fost elaborată tocmai la solicitarea lor de înăsprire a condițiilor de cumpărare a terenurilor agricole de către cei care nu locuiesc și nu lucrează terenurile agricole în țara noastră.Legea PSD a fost făcută pentru fermierii români, pentru tinerii care vor să facă agricultură și pentru instituțiile de cercetare din România.

    Spre deosebire, propunerile Monstruoasei Coaliții de Dreapta vor îngropa fermierii români:

    Ne mai trebuie oare alte dovezi pentru a înțelege că Adrian Oros nu este ministrul agriculturii românești, ci doar o biată unealtă a unor interese meschine?!”, se întreabă retoric Adrian Chesnoiu într-o postare pe pagina sa de Facebook.

    Un grup de parlamentari PNL, USR şi UDMR au depus la Senat o propunere legislativă pentru completarea Legii 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole şi a Legii 268/2001 privind privatizarea societăţilor ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă. Prin proiectul depus iniţiatorii vizează „realizarea scopului fundamental al Legii 17/2014 acela al comasării terenurilor agricole (…), clarificarea termenilor neclari sau contradictorii din legislaţia în vigoare, eliminarea barierelor birocratice ridicate de modificările din 2020 prin simplificarea procedurilor, clarificarea claselor de preemptori, diminuarea amenzilor prevăzute pentru sancţionarea contravenţiilor astfel încât acestea să poată fi dispuse de către instituţiile cu competenţe în acest domeniu”.

    Proiectul inițiat pentru modificarea legislației privind vânzarea terenurilor este disponibil AICI.


    Te-ar mai putea interesa

    Moise, MADR: Peste 5.000 ha de teren s-au scos din circuitul agricol pentru parcuri de energie Cadastru și intabulare teren: acte necesare și prețuri Cărți funciare eliberate gratuit pentru proprietarii de terenuri agricole

    Ultimele știri

    Ajutor de stat pentru fermierii care au pierderi din cauza prețului mic la cereale Alertă meteo de ploi, rafale de vânt și precipitații mixte până joi seara Rasa de găini Rhode Island: caracteristici, producție de ouă, îngrijire