• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MADR: Ajutor de minimis pentru crescătorii de animale – la plată în acest an!

    Ramona Dascălu -

    Ajutor de minimis pentru crescătorii de animale, plătit și în acest an an în aceleași condiții de eligibilitate de până acum! Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii, sprijinul acordat pentru susținerea rasele Bazna și Mangalița va continua și în acest an. Bugetul total alocat acestui sprijin în 2021 este de 700.000 de lei.

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a pus marți, 16 martie, în dezbatare publică un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru completarea art.7 din Hotărârea Guvernului nr. 365/2020 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa”, pentru perioada 2020-2022, precum şi a unor măsuri de aplicare a acesteia.

    Potrivit proiectului de HG, valoarea totală a schemei de ajutor de minimis pentru anul 2021 este de 700 mii lei, care se încadrează în valoarea totală estimată a schemei de ajutor de minimis pentru perioada 2020-2022, de 4.000 mii lei. Resursele financiare se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2021.

    Subvenția de care pot beneficia crescătorii de suine este de 1.200 de lei pe scroafă, pe an, cu condiția comercializării a minimului de 4 purcei/cap de scroafă/an la greutatea minimă de 8 kg/cap.

    Prin acest ajutor de minimis se urmărește creșterea efectivelor de animale de reproducție din rasele Bazna și Mangalița și a numărului de purcei comercializați de la acestea.

    Potrivit notei de fundamentare a proiectului de HG publicat de ministerul Agriculturii, prin Hotărârea Guvernului nr. 365/2020 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa”, pentru perioada 2020-2022, s-a urmărit încurajarea crescătorilor de animale de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița, în vederea creșterii numărului de animale de reproducție deținute și creșterii numărului de produși valorificați de la acestea, cu scopul creșterii efectivelor de porci din rasele Bazna și Mangalița la nivel național. Având în vedere necesitatea continuării sprijinirii crescătorilor de scroafe din rasele Bazna și Mangalița, se impune bugetarea schemei pentru anul 2021, astfel încât să se continue susținerea producției de purcei și animale de reproducție.

    Potrivit art.7 alin.(2) din Hotărârea Guvernului nr.365/2020, sumele alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru plata ajutorului de minimis în anii 2020-2022 se aprobă anual, prin hotărâre a Guvernului.

    În proiectul de HG se mai precizează faptul că printre beneficiarii ajutorului se vor număra şi crescători de porci din categoria întreprinderilor mici, asta având în vedere că sistemul de creștere al porcilor din rasele Bazna şi Mangaliţa este extensiv.

    Instituția publică responsabilă cu implementarea măsurilor cuprinse în proiectul de act normativ privind ajutorul de minimis pentru crescătorii de Bazna și Mangalița este Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Direcțiile pentru agricultură județene şi a municipiului București.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”