• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii se simt trădați: Unde este programul ”Legume în spații protejate” promis de ministrul Oros?

    Angelica Lefter -

    Unde este programul promis legumicultorilor? Producătorii agricoli așteaptă ca ministrul Agriculturii, Adrian Oros, să se țină de promisiune și, după ce s-a renunțat la programul ”Tomata”, să fie lansat un nou program de sprijinire a culturilor de legume în spații protejate. Adrian Oros a anunțat că ajutorul de minimis va include mai multe culturi, însă producătorii se tem că și de data aceasta, ministrul se va face că uită ce a promis, întrucât pe site-ul MADR au fost publicate în dezbatere publică până la acest moment numai proiectele de ajutor de minimis pentru cultura de usturoi și cel pentru creșterea porcilor din rasele Bazna și Mangalița.

    Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat public faptul că acest program va fi practic înlocuit cu unul dedicat mai multor legume cultivate în spații protejate deoarece sumele cheltuite nu s-au văzut în piață.

    Promisiunile au ținut până astăzi, când fermierii au realizat că programul ”Tomata” are toate șansele să NU devină ”Legume în spații protejate”, după ce MADR a publicat pe site, în consultare publică mai multe proiectele de acte normative, dar nu și programul ”Tomata extins și la alte legume” cunoscut ca ”Legume în spații protejate”.

    Este sesizarea făcută de fermierul Florin Ciobanu, președinte al Asociației Tinerilor Fermieri Olt și membru al Asociației Forța Fermierilor, pe care a postat-o pe contul său de Facebook.

    ”Adio programul Tomata sau alt program de sprijin al legumelor din spații protejate… Minciuna este literă de lege în Ministerul Agriculturii unde de aproximativ un an, se promite un alt model al programului Tomata extins și la alte legume produse în spații acoperite. Azi au fost postate în consultare publică pe site-ul Ministerului Agriculturii proiectele de acte normative în consultare publică, dar programul Tomata extins nu apare, ceea ce mă face să înțeleg ca trebuie sa ne luam adio, deocamdată de la fostul program Tomata !!

    Continuă, totuși, 2 programe vechi :
    – programul de susținere a crescătorilor de porci din rasele Bazna și / Mangalița;
    – programul Usturoiul !”, scrie fermierul oltean, membru al Asociației Forța Fermierilor, la care a atașat două fotografii cu programele puse spre consultare pe pagina MADR.

    Profund indignați și trădați se simt și alți legumicultori, care au comentat la textul postat de Florin Ciobanu. Fermierii spun că s-au bazat pe sprijinul de la minister și că au cultivat legume extratimpurii, în speranța că nu vor fi lăsați fără banii promiși, însă încep să realizeze abia acum dramatica situație.

    ”Deci toți fermierii care au cultivat legume extratimpurii rămânem cu gazul ars măcar să prindem un preț bun la legume ….dar nici prea piperat nu se poate, că nu poți lua pielea de pe om…așa că minimis 0 anul acesta …rămânem cu datorii pe combustibil…poate ne spune domnul ministru Oros ce este de făcut și unde sunt promisiunile făcute ….”, a declarat George Florea, Preşedintele Cooperativei Agricole ”Grădinile Drăgășani”.

    ”Nu este singura minciună, la ce să ne așteptăm?”, întreabă Lucian Marincea, din Zimnicele, județul Giurgiu.

    Despre programul ”Legume în spații protejate”, ministrul Agriculturii, Adrian Oros a spus public în repetate rânduri că este o măsură gândită, care vine să ajute un număr mai mare de legumicultori care cultivă în spații protejate și că va fi extinsă, pe lângă tomate și la vinete, ardei gras, varză sau castraveți.

    Deocamdată, în dezbatere publică, pe site-ul MADR apar doar programele de susținere a crescătorilor de porci din rasele Bazna și / Mangalița și ”Usturoiul”, măsuri mai vechi, însă nici urmă de un program despre legumele din spațiile protejate.

    CITIȚI ȘI:

    Ministrul Adrian Oros: Programul Tomata va fi extins cu alte culturi în solarii și sere

    Ministrul Agriculturii, Adrian Oros: Efectul Programului Tomata nu s-a văzut în Agricultură, în Economie!


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Ferma de sparanghel – afacerea cu care frații Toma au dat lovitura Preț miei de Paște vs. preț miei la export. Alegerea oierilor – dificilă! Fungicidul CUSTODIA a apărat de boli lanurile de grâu înființate de Mambet Nadir