• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Proiect OUG: Maxim 6 porci în gospodăria țărănească, vânzarea și reproducerea – interzise!

    Roxana Dobre -

    Ordonanță de Urgență a Guvernului (OUG) pentru limitarea numărului de porci crescuți într-o gospodărie. După ce ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că renunță la ordinul privind creșterea porcinelor, interdicția apare asumată de o altă instituție a statului și anume Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

    Guvernul, prin ANSVSA, a lansat un proiect de OUG pentru aprobarea Planului de măsuri de urgență pentru supravegherea, prevenirea și controlul pestei porcine africane în România” unde sunt menționate și tipurile de exploatații de porcine pe teritoriul României şi dimensiunea acestora.

    Conform documentului lansat de ANSVSA marți, 16 martie, pe teritoriul României se organizează următoarele tipuri de exploataţii de porcine:
    a) exploataţii non-comerciale;
    b) exploataţii comerciale organizate în funcţie de specificul acestora;
    c) crescătorii de vânat şi/sau complexuri de vânătoare, organizate în condițiile stabilite de Ordonanţa Guvernului nr. 81/2004, aprobată cu modificări prin Legea nr. 486/2004.

    Proiectul de OUG pentru aprobarea Planului de măsuri de urgență pentru supravegherea, prevenirea și controlul pestei porcine africane în România poate fi consultat aici: Proiect_OUG_plan_masuri_PPA_16.03.2021

    Același text mai arată că persoane fizice neînregistrate la Oficiul Registrului Comerțului (ORC) pot crește maxim 6 capete porcine în cadrul exploataţiilor noncomerciale, înregistrate în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA).  Porcinele sunt crescute numai pentru îngrăşare, nu se comercializează iar reproducția acestora în aceste exploataţii este interzisă. Carnea și produsele din carne rezultate în urma sacrificării porcinelor sunt destinate exclusiv consumului în gospodaria proprie (familial).

    ”În perioada în care pe teritoriul României este confirmată pesta porcină africană este interzisă creșterea porcinelor în exploatații în aer liber tip stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri, societăți agricole vegetale, precum și activitățile mijlocitorilor de afaceri cu animale vii privind cumpărarea şi vânzarea porcinelor”, se mai specifică în document.

    Potrivit Planul de măsuri de urgență pentru supravegherea, prevenirea și controlul pestei porcine africane în România, porcii mai pot fi crescuți de:

    Obligațiile deținătorilor de porcine în perioada tranzitorie

    Persoane fizice neînregistrate la ORC din cadrul exploataţiilor comerciale de tip familial (tip A), care doresc să crească porcine atât pentru consum familial cât şi pentru comercializare, în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare, conform art. 8 alin. (6) din Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, către exploataţii noncomerciale și comerciale de tip familial (tip A), precum și către abatoare de mică capacitate, au obligaţia de a solicita autorizarea sanitar – veterinară, la direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în maxim 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

    Deţinătorii exploatațiilor comerciale de tip A care sunt înregistrate sanitar – veterinar la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență au obligaţia de a solicita autorizarea sanitar – veterinară, la direcţia sanitar – veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

    ”Prin excepţie  exploataţiile comerciale de tip A de porcine, care au proiecte aprobate prin Agenția de Finanțare al Investițiilor Rurale, pot solicita autorizarea sanitar – veterinară numai la finalizarea proiectului. Operatorii care dețin în exploatație porcine neidentificate au obligaţia să solicite, în termen de 2 luni de la intrarea în vigoare a ordonanţe de urgenţă, identificarea şi înregistrarea acestora în Baza Națională de Date; dacă în urma unei anchetei efectuate de medici veterinari oficiali se poate stabilii trasabilitatea, vor fi identificate și înregistrate în baza de date cu înregistrarea tuturor evenimentelor suferite de respectivele animale, respectiv naștere, identificare, înregistrare, mișcare; dacă în urma unei anchetei efectuate efectuate de medici veterinari oficiali nu se poate stabilii trasabilitatea, animale vor fi distruse prin incinerare cu respectarea prevederilor sanitare veterinare privind bunăstarea animalelor, cheltuiala cu incinerarea acestora fiind suportată de către deținător”, se mai arată în document.

    După 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, în exploataţiile comerciale, autorizate/înregistrate sanitar – veterinar pentru creşterea altor specii de animale, este interzisă creşterea porcinelor.

    Centrul Național de Combatere Bolilor poate decide interzicerea creșterii porcilor la nivelul unor unități administrativ teritoriale

    Sursa citată mai menționează că în perioada în care pe teritoriul României evoluează bolile majore ale porcinelor, în funcție de analiza de risc și de situația epidemiologică a fiecărui județ, Centrul Național de Combatere Bolilor, prevăzut la art. 26 din Ordonanța Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar – veterinare și pentru siguranța alimentelor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările și completările ulterioare, poate lua anumite măsuri de restricție mergând până la interzicerea creșterii porcinelor la nivelul unor unități administrativ teritoriale.

    Ordonanța de Urgență trebuie să fie aprobată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare. ”În termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, autoritățile și instituțiile publice implicate în prevenirea și controlul PPA vor elabora norme proprii de aplicare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență”, se mai precizează în documentul lansat de ANSVSA.

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale stabilește, prin acte normative proprii:
    a) politicile de creștere, condițiile zootehnice;
    b) dimensionarea exploatațiilor de porcine în România;
    c) activitatea de reproducție.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!