• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Adrian Oros: Voi retrage ordinul despre creșterea a maxim 5 porci în gospodăria țărănească!

    Angelica Lefter -

    Voi retrage ordinul privind creșterea porcilor, a anunțat ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Șeful de la Agricultură a spus că mult dezbătutul act normativ cu noi reglementări în sectorul creșterii suinelor nu este decât un proiect pe care umează să îl retragă din dezbaterea publică.

    Conform ministrului Adrian Oros, Ministerul Agriculturii nu trebuie să reglementeze sectorul de creștere a suinelor în sensul de a sancționa creșterea ilegală a suinelor întrucât alte autorități ale statului – ANSVSA sau ANAF, trebuie să acționeze pentru a stopa atât pesta porcină africană, cât și creșterea în afara normelor a suinelor.

    ”Ordinul de care povestim este un proiect de ordin, nu are niciun efect. Am vrut doar să provoc o discuție legată de creșterea porcului în România și problema pestei porcine africane (…) În vigoare este Ordinul 538 care conține exact aceleași prevederi că pentru consum propriu poți crește maxim cinci porci. Ordinul acesta este în vigoare. Care este efect a avut zero, nu s-a întâmplat nimic nici cu relansarea creșterii porcului în România, nici cu PPA”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros în cadrul unui interviu acordat în această seară la Agro TV. În cadrul dialogului, Adrian Oros a declarat ferm că va retrage proiectul de ordin cu privire la creșterea suinelor.

    Oros își retrage ordinul cu creșterea porcilor

    ”Eu am să retrag ordinul, pentru că este în dezbatere, nu este treaba mea. Cei care au treabă (ANSVSA, Ministerul Finanțelor – ANAF – n.r.), să își facă treaba, iar eu să îi sprijin pe crescătorii de animale care respectă regulile făcute de cei care trebuie să le facă”, a precizat Adrian Oros.

    Ministrul de la Agricultură a precizat că deși toată lumea se îndreptă spre el pentru o soluție contra pestei porcine africane, el nu este în măsură să recolve problema. ”Pesta porcină africană a făcut să ucidem 740.000 de capete de porc. Despăgubirile au fost 600 de milioane de lei până acum. Deficitul balanței comerciale pe porc, adică cât pierdem în fiecare an noi ca țară cumpărând carne de porc de afară este de 621 de milioane de euro. Suntem în situația următoare, avem o capacitate de cazare la porcul gras de 3,6 milioane, ocupat este doar 982.701 locuri. De ce? Toate acele ferme au fost falimentate, noi ca stat, din bugetul de stat, din banii tuturor am plătit despăgubiri, fermierii aceia au fost falimentați și noi producem doar 25% din carnea pe care o consumăm. Se pune întrebarea cine, ce trebuie să facă? Toată lumea , inclusiv media și crescătorii îl întreabă pe ministrul Agriculturii. Și eu acum am să vă demonstrez în 5 minute că eu am provocat această discuție, chiar cu riscul de a-mi atrage imagine negativă, dar n-am nicio atribuție. Nicio atribuție! Dar lumea nu știe pentru că nu se informează! Cel mai comod este să pui întrebări fără nicio logică!”, a declarat Adrian Oros.

    ”Ministrul Agriculturii nu are nicio atribuție!”

    ”Criteriile de biosecuritate le stabilește ANSVSA, care nu are treabă cu Ministerul Agriculturii. Respectarea normelor de biosecuritate le fac ANSVSA și Poliția, MAI-ul, ca și în Covid, nu are treabă Ministerul Agriculturii. Problema gestionării mistreților este la Ministerul Mediului, nu are treabă Ministerul Agriculturii, dar tot eu sunt întrebat de problema mistreților. Modul de comercializare, cine fiscalizează, de la ce număr de porci fiscalizează, ce se întâmplă cu traficul la negru al acestor porci, răspunde ANAF-ul, dar toată lumea îl întreabă pe ministrul Agriculturii. Ministrul Agriculturii în acest subiect legat de dimensiunea economică a fermelor n-are nicio atribuție, legat de cum se fiscalizează porcul , de la ce număr se consideră fermă de subzistență sau peste ce număr este fermă comercială, nu are nicio atribuție. Legat de gestionarea PPA nu are nicio atribuție, legat de gestionarea mistreților nu are nicio atribuție, dar toată lumea s-a obișnuit să întrebe ministerul Agriculturii”, s-a scuzat ministrul Agriculturii.

    Adrian Oros a vrut să lase impresia că a creat acest haos cu creșterea porcilor, a avut întâlniri cu crescătorii mari și mici numai de dragul ”dezbaterii publice”. ”Atunci eu am avut curajul să propun acest proiect de ordin care nu are niciun efect, doar să aduc în dezbatere publică și să-i fac pe cei care sunt responsabili să ia măsuri. Săptămâna trecută s-a întâlnit Comitetul Național de combatere a bolilor în care toți cei pe care i-am enumerat și nu Ministerul Agriculturii s-au întâlnit să vadă ce fac cu combaterea bolilor. Cine urmărește traficul… samsarii care sunt cunoscuți în fiecare localitate și de către primari și de către polițiști și de către crescător, acei samsari care plimbă bolile dintr-o curte în alta, până acum dintr-un târg în altul. Să discute care sunt normele de securitate, să le stabilească împreună ei, cine verifică, si să le stabilească împreună, iar noi Ministerul Agriculturii avem o singură atribuție: să dăm scheme de sprijin și să dăm scheme de sprijn și măsuri celor care respectă legea, adică să le dăm subvenții”, a mai spus ministrul Agriculturii.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie! Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat