• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Nicușor Șerban: Cum ar urma să se achite ANT și ajutorul Covid pentru bovine

    Roxana Dobre -

    Ajutorul Naţional Tranzitoriu – achitat împreună cu un ajutor de Covid care să asigure plata banilor către fermierii care au animale și cu un plafon maximal mai mare decât anul trecut. Propunerea unui ANT simbolic a fost agreată cu liderii crescătorilor din sectorul de creștere a bovinelor și a venit din partea Holstein RO, reprezentată la întâlnire de fermierul Nicușor Șerban și de directorul executiv Ionuț Lupu.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a luat legătura cu fermierul ialomițean pentru a afla exact cum a fost gândită și agreată propunerea de a se plăti un euro pe cap de bovină la ANT 8, dar și cum ar putea fi distribuiți restul banilor către crescători, în baza efectivelor deținute la data de 31 ianuarie 2021. Discuțiile de ieri de la MADR și de sâmbătă de la Cluj, ambele cu participarea ministrului Adrian Oros, au la bază tăierea bugetară de 55% din banii pentru ANT bovine, dar și nemulțumirea crescătorilor privind menținerea datei de referință din 2013 pentru această subvenție.

    La discuțiile de la minister au participat majoritatea asociațiilor de profil. Crescătorii de animale au convenit cu ministrul agriculturii ca banii alocați pentru plata Ajutorului Național Tranzitoriu (ANT), vaci de lapte/carne (ANT 8) și tona de lapte (ANT 7) să fie împărțiți în mai multe sub-scheme astfel încât cei care nu mai au animale în exploatație și au încasat ani la rând plăți ”necuvenite”, deși legislația le permitea acest lucru, să mai primească doar 1 euro pe cap de animal adică circa 5 lei și 2 lei pe tona de lapte.

    ANT agreat la un cuantum simbolic de 1 euro

    ”Lucrurile sunt foarte clare la această oră la nivel de împărțire a sumelor. Din schema ANTZ 8 se vor duce 5 lei sau 1 euro pe numărul de vaci istoric  adică cei care au avut vaci în 2013 și au făcut cerere pe vacile acelea care nu mai sunt. Sau care sunt mai puține. Aici sigur că intră și cei care au încă vaci, vorbim despre toți fermierii care intrau în schema ANTZ 8 așa cum a fost plătită ea anul trecut. Realizarea este că cei care nu mai au vaci vor rămâne cu cei 5 lei (1 euro n.r). Restul banilor, care rămân din plafonul de 48 de milioane alocat pentru 20121, se vor duce în cuantum de aproximativ între 35 și 40 de euro pe cap de animal către cei au animale cu vârsta mai mare de 7 luni la data de 31 ianuarie 2021, dacă îmi amintesc corect. Dar oricum este o dată recentă. Deci vorbim despre cei care au efectiv animale să ajungă suma mai mare, și muncesc pentru aceste animale”, a spus Nicușor Șerban.

    Ajutor de Covid de 35, chiar 40 de euro pe cap de bovină

    Plata ANTZ sub forma ”tăiată” ar face o economie de circa 46 de milioane de euro, din cele 48-49 de milioane alocate ca plafon pentru anul 2020. Astfel, pentru sprijinul COVID, care sunt banii rămași de la plata ANTZ în cuantum simbolic, se vor achita minim 35 de euro pe cap de animal. Mai exista și varianta ca suma să fie de 40 de euro pe cap de animal, suma nefiind încă stabilită ca fiind finală.

    Plafon de 225.000 de euro pentru plățile către fermele mari

    ”Pentru plata ANTZ se va face proiect de Hotărâre de Guvern ca și la restul schemelor de ANT. Iar pentru ajutorul de COVID se va face Ordonanță sau ordin de ministru (cum s-a procedat pentru Măsura 21 – n.r) Schema de COVID trebuie anunțată la Bruxelles pentru că deja Comisia Europeană a dat acceptul ca țările care știu că au probleme pot să plătească și în 2021 schemă de COVID, dar să nu depășească 225.000/beneficiar în cei doi ani”, a mai spus crescătorul de animale.

    Banii de Covid, la plată în maxim 2 luni

    Potrivit lui Nicușor Șerban, fermierii ar urma să primească banii pentru schema COVID în maxim 2 luni, aspect anunțat pentru Agrointeligența și de Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România.

    ”Pe schema clasică banii veneau mai repede, dar ajungeau banii unde nu mai sunt animale și nu se mai produce lapte. Eu cred că în maxim 2 luni de zile banii vor ajunge la fermieri dacă ținem aproape de minister. Propunerea de a plăti 1 euro a rămas bătută în cuie. S-a venit cu propunere de 5 euro/cap, iar eu am întrebat de ce 5 euro și nu 1 euro, dacă tot nu vrem să risipim banii? Adică scopul era să nu mai dăm celor care nu mai au animale și nu mai au activitate în zootehnice ci celor care și care muncesc”, a mai explicat Nicușor Șerban.

    Schemă de COVID și pe tona de lapte 

    ”Iar ANTZ 7 lapte va funcționa la fel: se duc 2 lei pe tona de lapte pentru toate tonele cerute conform datei istorice din 2013, iar banii care rămân ca diferență este la fel o schemă de COVID care se va duce pentru tona de lapte produsă în 2020. Probabil va fi data de referință 31 decembrie 2020, nu știu exact. Regulile sunt aceleași ca și pentru ANTZ, dar se referă la o altă schemă”, a mai spus Nicușor Șerban.

    Crescătorul de vaci a ținut să sublinieze că fermierii care se plâng se soluția găsită de asociații cu ministrul agriculturii sunt cei care încasau bani pe vaci care nu mai sunt demult în exploatații. ”Cine se plânge că pierde înseamnă că nu are vaci și a primit banii de pomană. Dar să iasă și să spună ca să îi cunoaștem și noi”, a mai punctat fermierul.

    Despre întâlnirea cu crescătorii de animale a anunțat și ministrul agriculturii, Adrian Oros, pe pagina personală de Facebook. Acesta a comunicat că la discuțiile cu reprezentanți ai crescătorilor de bovine s-au aflat și secretarul de stat Antal Barabási, directori ai direcțiilor tehnice de specialitate din cadrul MADR, directorul general adjunct al ANZ, Constantin Viziteu și consilierul ministrului, Dorel Secară.

    Conform ministrului, din partea mediului asociativ au fost prezenți la întâlnire reprezentanți ai următoarelor asociații: Asociaţia Generală a Crescătorilor de Taurine din România – AGCTR, Asociaţia Crescătorilor de Taurine HolstelnRo, Federaţia Naţională a Crescătorilor de Bovine din România – FCBR, Asociaţia Crescătorilor de Vad „Bălţată Românească” Tip Simmental, Asociaţia Crescătorilor de Bovine Pentru Carne din România –ACBC, Asociaţia Aberdeen Angus România, Asociaţia Angus Ro, Asociaţia Crescătorilor de Bivoli din Transilvania, Asociaţia Crescătorilor de taurine „Brună-Schwyz” Maramureş, Liga Asociaţlflor Producătorilor Agricoli Din România LAPAR, Cooperativa Agricolă „Someş-Arieş”.

    ”Tema discuțiilor a vizat modul de acordare a Ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT) la bovine, respectiv ANT 7-schema decuplată de producţie, în sectorul lapte şi ANT 8 schema decuplată de producţie, în sectorul carne”, a mai spus ministrul.

    Biroul de presă al ministerului a anunțat că acesta va susține marți, 23 martie, o conferință de presă pe această temă.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”