Agricultura conservativă și stocarea CO2e în sol câștigă tot mai mult interes din partea fermierilor români
agrointeligenta.ro -Toate modificările și fenomenele climatice generate de încălzirea globală, precum seceta din 2020 sau zăpada din aprilie 2018, se resimt tot mai mult asupra culturilor agricole, atât în România, cât și la nivel global. Fermierii încep să devină tot mai conștienți de aceste repercusiuni și încep să adopte schimbări în practicile agricole pentru protejarea mediului înconjurător, menținerea sănătății bune a solurilor și totodată practicarea unei economii agricole mai durabile.
Teofil Dascălu, CEO & Co-Fondator Frizon Group, este fermier cu o experiență de peste 15 ani în industrie și totodată unul dintre adoptanții timpurii ai practicilor agriculturii conservative. Acesta a integrat deschis platforma Commoditrader în activitatea cotidiană a fermei, s-a înscris în programul CommodiCarbon și se așteaptă să obțină 120.000 euro în primul an de înrolare, lucrând 4.000 de hectare și sechestrând până la 8.000 de tone de carbon. A fondat Frizon Group în urmă cu 7 ani având în minte un vis, acela de a schimba mentalitatea și de a dezvolta industria agricolă din România într-un mod sustenabil, atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru comunitate.
“Practic agricultura conservativă de mai bine de 6 ani, însă nu am mai arat terenul cu plugul încă din 2010 și am lucrat terenul fără să întorc brazda. Încerc în continuare să mă perfecționez în agricultura conservativă pe toată suprafața. Realizez într-un timp mai scurt lucrările tehnologice, cu un număr mai mic de oameni, cu mai puține inputuri, costuri mai reduse de combustibil și utilaje, și mă bucur că practicile mele sunt totodată prietenoase cu mediul”, a completat Teofil Dascălu.
Beneficiile agriculturii conservative asupra activității cotidiene din compania Frizon Group sunt numeroase și pragmatice, însă fermierul face acest lucru în primul rând pentru a aduce o contribuție în lupta împotriva schimbărilor climatice, pentru a asigura o economie durabilă a fermei și pentru a asigura un trai mai bun pentru generațiile viitoare.
“Așteptările noastre privind beneficiile pe termen lung sunt extraordinare. Ce ai de făcut ca și fermier pentru a obține un sol viu și un randament mai mare de producție nu reprezintă un efort mare – minimum till și no till, adică să prelucrezi terenul la minimum sau deloc, cover crops – terenul să fie mereu acoperit astfel încât să emulezi vegetația naturală. Terenurile care nu sunt lucrate au vegetație spontană, încerci să replici natura și asta ajută și la drenarea solului. Într-adevăr, se diminuează producția în primul an, dar în următorii 5 nu numai că recuperezi, dar și depășești. La final, pierderea de producție este compensată prin vânzarea certificatelor verzi. Dacă noi ca fermieri alegem să facem o schimbare de mentalitate, vom vedea că după 5 ani de zile producția ne va crește, producem mai ieftin și mai profitabil, iar mâncarea devine mai ieftină”, a adăugat Teofil Dascălu.
Începând cu acest an fermierul s-a înrolat în programul CommodiCarbon pentru certificarea CO2e, lansat în anul 2020 de către platforma digitală de comerț agricol, Commoditrader. Prin acest program fermierii sunt stimulați să planifice o conversie completă sau parțială la agricultura conservativă, sunt sprijiniți la nivel tehnologic și sustinuți ca modificările pe care le fac și rezultatele obținute să fie certificate. Commoditrader îi ajută pe fermieri să își vândă certificatele care atestă sechestrarea CO2e în sol către companiile care doresc să sprijine agricultura favorabilă climatului, creând astfel posibilitatea co-finanțării schimbărilor de mediu la nivelul fermei.
“Credem că viitorul este unul sustenabil și scalabil. Încercăm să schimbăm mentalitatea fermierilor care ară și să recompensăm efortul celor care gândesc în perspectivă și sunt preocupați de mediul înconjurător. Ne bucurăm să împărtășim idealuri comune cu fermieri precum Teofil Dascălu”, a adăugat Alexandra Suciu Sørensen.
CO2 face parte din rândul gazelor cu efect de seră. Comparativ cu țări din restul Europei, unde solurile sunt foarte bogate în carbon, în România rezervorul are 20 tone/ha și este aproape gol. Fermierii români au șansa unică de a sechestra o cantitate mare de carbon, să aibă și câștiguri financiare și în același timp să mențină o sănătate bună a solului.
Sechestrarea carbonului în sol rezolvă nu doar probleme legate de mediu, ci și problema hrănirii populației, asigurând o creștere economică sustenabilă din toate punctele de vedere, însă pentru acest lucru fermierii trebuie să adopte o gândire în perspectivă și să se alinieze tehnologiei prezente care îi ajută să devină mai eficienți în activitate.
„Generațiile se schimbă, iar odată ce ai destui bani să-ți permiți mai mult, la un moment dat te saturi de lucrurile materiale și îți dorești să influențezi pozitiv și mediul înconjurător, să contribui la un viitor mai bun al generațiilor viitoare și să lași în urma ta ceva semnificativ întregii societăți. Ca fermieri, avem o șansă enormă de a face asta prin agricultură conservativă, și să fim sprijiniți financiar în acest demers prin certificatele de carbon”, încheie Teofil Dascălu.
Despre CommodiCarbon
CommodiCarbon este un program de certificare a CO2e lansat în anul 2020 de către Commoditrader ApS, care co-finanțează și sprijină fermierii să planifice o conversie completă sau parțială către agricultura conservativă, prin care se captează carbonul în sol și se reduc emisiile de CO2.
Despre Frizon Group
Grupul Agricol Frizon este localizat în sud-estul României, între județele Vrancea, Galați și Brăila, într-o zonă de exploatare agricolă care se bucură de multipli factori de mediu și socio-economici favorabili, care îi susțin potențialul de dezvoltare.
Viziunea Frizon Group se îndreaptă către un model de afacere integrat, care va conține întregul lanț valoric, de la mărfuri și echipament, inițiere și procesare la depozitarea și distribuția unei game largi de produse agricolă, asigurând timpi de lansare și costuri competitive datorită proceselor raționalizare, a pieței și informațiilor comprehensive.