• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ordin emis de MADR și Ministerul Mediului – anulat în instanță!

    Roxana Dobre -

    Decizie a Curții de Apel privind anularea unui act normativ emis de MADR și Ministerul Mediului. Un ordin comun al Ministerului Agriculturii și cel al Mediului, Apelor și Pădurilor, care prevedea acordarea de derogări pentru uciderea urșilor bruni și a lupilor a fost anulat în Instanță, fiind declarat este ilegal. Prin aceste derogări, autoritățile dădeau liber la vânarea urșilor, invocând pericolul și daunele pe care le provoacă animalele, afectați fiind și crescătorii sau ciobanii care au sesizat de nenumărate ori atacuri ale sălbăticiunilor.

    Decizia, anunțată joi, 1 aprilie, nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs. „Admite acţiunea. Anulează Ordinul nr. 203/05.03.2009 privind procedura de stabilire a derogărilor de la măsurile de protecţie a speciilor de floră şi faună sălbatice. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, recursul urmând a se depune la Curtea de Apel Constanţa”, se arată în decizia instanței, citată de Libertatea.

    Ministerul Mediului a anunțat că va ataca sentința

    Acțiunea în justiție a fost inițiată de Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului (FPAM).

    „Vom sesiza organismele internaționale și vom continua lupta în justiție pentru apărarea faunei și mediului, astfel încât autoritățile să fie constrânse să adopte măsuri eficiente și non-letale de gestionare a populației de urs”, a transmis ONG-ul.

    Ursul brun este protejat în baza Convenției de la Berna și în baza Directivei Habitat a Consiliului Europei. Ultima este obligatorie pentru toate țările membre UE și face referire la conservarea habitatelor naturale și a florei și faunei sălbatice. Această directivă include ursul brun pe lista speciilor de animale protejate care nu pot fi vânate în scop de agrement.

    Sunt țări, printre care și România, care se folosesc de prevederile articolului 16 din Directivă, care permite derogări pentru alocarea unui număr limitat de exemplare care pot fi vânate. Ordinul comun al Ministerului Mediului și Ministerului Agriculturii, dat în 2009, stabilește procedura prin care pot fi făcute aceste derogări. Practic, autoritățile dau liber la „extragerea” urșilor considerați un pericol pentru oameni sau pentru mediul înconjurător.

    Contactați de Libertatea, reprezentanții Ministerului Mediului spun că așteaptă motivarea Curții de Apel în acest dosar și că instituția va ataca decizia. Hotărârea instanței vine la doar câteva zile după ce ministrul mediului, Tánczos Barna, a anunțat că vrea să permită intervenția „preventivă” în populația de urși, astfel încât să nu mai existe animale care să ajungă aproape de locuințele oamenilor.

    Într-un interviu pentru Agerpres, ministrul a declarat că România a greșit când a renunțat la cotele de vânătoare în 2016, pentru că „trebuie să protejăm omul în primul rând”.

    România are cea mai mare populație de urși bruni din Europa – undeva la 7.000 de exemplare, conform estimărilor făcute de ONG-urile pentru mediu. Țara noastră nu are un recensământ al populației de urși bruni făcut de autorități, însă Ministerul Mediului spune că are în lucru două proiecte pentru asta, unul dintre ele pe fonduri europene.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial