Prognoze meteo

Daniel Botănoiu, secretar de stat în MADR: ”Ninsorile au venit într-un moment excelent”

Zăpadă căzută în ultimele zile a redat încrederea fermierilor într-o recoltă record pentru acest an. La un pas de secetă, omătul căzut este mai mult decât binevenit pentru culturile de câmp,  este o „gură de aer“ pentru recoltele viitoare de grâu, orz şi rapiţă, producţii cumulate de 2 miliarde de euro.

Fără ninsoare, plantele ar fi fost expuse stresului pe fondul lipsei de apă din sol, dar şi risculului de îngheţ în condiţiile în care stratul de zăpadă funcţionează că un adevărat scut împotriva gerului.

„Ninsorile au venit într-un moment excelent, sunt încântat, este foarte bun stratul de zăpadă. Cantitatea este bună având în vedere că sunt şi 30-40 de centimetri de zăpadă şi mai este bine pentru că solul a fost cald ceea ce permite topirea la interior“, a spuspentru Ziarul Financiar Daniel Botănoiu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, care a precizat că este prea devreme pentru a trage concluzii privind impactul exact al recentelor evenimente climatice.

Piaţa cerealelor, un segment ce stă la baza producţiei agricole, rămâne dependentă de vreme având în ultimii patru ani un parcurs volatil. Anul trecut, agricultura a adus în economie 18,5 miliarde de euro cu o valoare adăugată brută de 7,9 miliarde de euro, fiind unul dintre principale motoare ale creşterii economice.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!