• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un fermier a găsit 3 cadavre de porci cu pestă, fără crotalii, aruncați la 1 km de o fermă Smithfield

    Daniel Befu -

    Un fermier din județul Timiș a descoperit, fără să vrea, un focar de pestă porcină pus de un inconștient sau de o mână criminală, la o distanță de aproximativ 1 km de o fermă aparținând celui mai mare investitor din agricultura României, compania Smithfield. Acțiuni de acest tip, atât de ușor de pus în practică de indivizi răuvoitori sau inconștienți, riscă să producă perturbări majore la cei mai mari actori din zootehnie.

    Fermierul respectiv preferă să își păstreze anonimatul, după ce s-a confruntat cu un val de reproșuri din partea comunității din care face parte, cum că prin raportarea respectivului caz, ”le-a adus tuturor controale pe cap”, deși a nu fi raportat situația, expunea comunitatea unor consecințe mult mai grave, existând riscul, dacă virusul s-ar fi răspândit, să ducă la închiderea temporară a celui mai important agent economic din zonă.

    „Eu am găsit 3 porci aruncați pe un teren viran de lângă ferma mea. Porcii au fost găsiți lângă calea ferată la ieșire din Șag spre Jebel, pe intrarea unui drum agricol pe care-l curăț săptămânal de gunoi. Terenul este proprietatea CFR. În data de 1 martie, în jurul orelor 18, ne întorceam de la câmp împreună colegul meu și soția. Când am traversat calea ferată pe un drum agricol care ajunge în DN59, am observat într-un loc unde se tot aruncă gunoaie pe care le curățăm aproape zilnic, 2 saci de rafie din care mânca un câine. Am oprit mașina și am văzut 3 purcei vietnamezi de circa 60 kg morți. Din unul mânca câinele vagabond. Am sunat la veterinarul din Șag-Parța și i-am relatat cazul, trimițându-i pozele. Locul se afla la circa 300 m de ferma mea și la circa 1 km de Smithfield. După circa 30 minute a venit doctorul veterinar și a făcut poze, a luat purceii și a dezinfectat zona, stropind cu clor și dezinfectant special. Apoi s-a înnoptat. A doua zi dimineață a venit o comisie de la DSV, însoțită de poliție, reprezentanți de la primărie și medicul veterinar, care au verificat zona și au întocmit un proces verbal. Tot atunci am primit un telefon de la directorul adjunct al DSV Timiș, căruia i-am relatat detaliat ceea ce am văzut și găsit. În timpul în care era comisia acolo, au venit mai multe persoane cu mașini, care se plimbau în zonă, probabil să arunce gunoi și care au fost legitimați pentru că erau pe un drum agricol fără un scop anume. În decurs de 2 săptămâni au fost verificate toate gospodăriile locuitorilor din Parța, Șag, Pădureni și oamenii atenționați să verifice porcii din gospodărie. Nu s-au făcut presiuni. Totul a decurs normal. După cam o săptămână am auzit de la un vecin, că s-au găsit porci morți și în apropiere de Peciu Nou, o localitate vecină situată la circa 15 km de noi, tot lângă o fermă a Smithfield, într-un șanț. Se urmărea probabil contaminarea zonei. După circa 10-15 zile de la descoperirea porcilor, s-a făcut public în presă și la radio descoperirea porcilor, în tot acest răstimp făcându-se zeci de verificări la porcii din gospodăriile localnicilor. Eu mi-am făcut datoria să anunț autoritățile, tocmai pentru că mâncau câinii din ei. Mulți din zonă au zis că trebuia să îi îngrop și să nu anunț, că acum le-au făcut control din cauza mea. Din ce am discutat informal cu cei de la DSV, ei bănuiesc că cineva a aruncat intenționat cadavrele, ca să contamineze zona. Au căutat toate gospodăriile și poliția a verificat câteva mașini care erau prin zonă a doua zi. Chiar s-au mobilizat toți, dar nimic momentan”, își amintește fermierul care a descoperit cadavrele infectate cu pestă porcină.

    Porcii aruncați aveau capetele tăiate ca să nu poată fi identificați după crotalii

    Autoritățile nu pot înțelege mecanismul de gândire al autorilor capabili să comită astfel de infracțiuni

    Directorul executiv al DSV Timiș, Flavius Nicoară a detaliat pentru Agrointeligența cum a decurs ancheta de la Parța, dar și cum, la câteva zile distanță, a apărut un alt focar, într-o manieră identică ca modus operandi.

    ”Acum 3 săptămâni, aproximativ, am fost notificați de către medicul veterinar din localitatea Șag despre existența a 3 cadavre de suine din rasa vietnameză, aruncate undeva după rambleul unei căi ferate, în zona de frontieră a celor 3 localități: Parța, Șag, Pădureni. Am luat toate cele 3 cadavre de suine. Două erau de purcei sugari și unul era o scroafă în jur de 40 kg, dar fără cap. Adică s-a acționat ca să nu putem să identificăm animalul. S-au recoltat probe. Din nefericire au ieșit pozitive la pestă porcină la laboratorul nostru. Am trimis la București și am avut confirmarea și de la IDSA că este pestă porcină africană. Am aplicat nota de serviciu din decembrie 2020 prin care am verificat absolut toate exploatațiile de porci, în special cele de vietnamezi, pe o rază de 10 km și am continuat și ulterior, prin medicii veterinari concesionari, să verificăm celelalte exploatații. N-am mai găsit nici o suspiciune de pestă porcină și am fost nevoiți, conform legii, să declarăm focar de pestă porcină pe coordonatele GPS, acolo unde am găsit cadavrele. Joi, la o zi după declararea focarului de pestă porcină la Parța, am fost notificați de către poliție că s-au găsit 15 cadavre de porci, tot vietnamezi, undeva în zona Bethausen, pe lângă localitatea Cliciova. Colegii mei s-au deplasat la fața locului, au investigat situația, au găsit cadavrele. Din fericire la unul dintre porci nu apucaseră să taie urechea și am găsit un crotaliu. Adică am identificat exploatația. În 3 ore am ajuns la exploatația de origine, am pus sub supraveghere exploatația, fiind în permanentă legătură cu poliția. Am recoltat probe de sânge și de acolo și ieri au venit rezultatele de la noi de la laborator. Sunt pozitive și respectivele cadavre. Luni dimineață probele pleacă la București pentru confirmare. GP-ul (n.r. gospodăria familială) unde am găsit crotaliul este în localitatea Hezeriș, undeva între 10 și 15 km de locul unde fuseseră aruncate cadavrele de porci. La data controlului 15 sau 16 capete de porci mai erau în GP-ul respectiv, iar la noi în baza de date figurau cu 55 de capete. Ancheta epidemiologică este în curs. Vineri, din cercetările preliminare n-am obținut foarte multe date, dar de luni încolo continuăm ancheta. Din punct de vedere sanitar veterinar au fost deja sancționați în primă instanță, din punct de vedere pecuniar, pe baza legii și bineînțeles că după ce vom lichida focarul de acolo, în condițiile actuale minim 6 luni nu are voie să-și populeze cu animale. Din punct de vedere sanitar-veterinar, marți sau miercuri vom lichida și porcii care sunt acolo. Credeți-mă, că nu înțeleg logica celor care au făcut asta. Puteau expune întregul areal pe care s-au deplasat cu cadavrele, înainte de a se dispensa de ele. Nu știm traseul pe care s-au deplasat, nu știm în ce condiții au fost duse cadavrele, dar mai multe detalii nu vă pot da acum, pentru că este în derulare o anchetă și din partea altor instituții ale statului. Persoanele care au făcut lucrul ăsta, oricum nu mai sunt contravenienți, ci sunt infractori. Din nefericire însă, deși poliția anchetează și cazul de la Parța, până la data de azi nu avem informații care să ne dea indicii, minore măcar, despre un prezumtiv cetățean care ar fi aruncat porcii acolo”, explică șeful DSV Timiș.

    Flavius Nicoară dă asigurări că în ciuda riscului la care au fost expuse, fermele Smithfield sunt în afara oricărui pericol! ”Științific un cadavru e periculos în primul rând din cauza vectorilor naturali, adică a păsărilor răpitoare. Din fericire acolo, la Parța, am luat cadavrele la maxim 2 ore după ce au fost aruncate, spre deosebire de cazul celor 15 cadavre de porci de la Bethausen, unde, din ce am văzut noi, apreciem noi că erau aruncați de minim 7 zile. La Parța am fost foarte repede anunțați și a contat enorm, fiindcă există în permanență riscul de vehiculare a virusului de către vectorii naturali, în principal păsările răpitoare și orice răpitor, nu doar păsări. La Parța, chiar dacă, din nefericire, sunt 3 ferme comerciale prinse în zona de protecție și supraveghere: Peciu, Pădureni și Parța, Smithfield, ca orice societate comercială, are un program de supraveghere prin care se face supraveghere pasivă și activă în fiecare zi. Ținând cont că au trecut 24-25 de zile de când au fost descoperite cadavrele la Parța, supravegherea pasivă și activă a continuat în toate fermele comerciale și nu avem nici o suspiciune de pestă în fermele comerciale din județul Timiș.

    Date fiind similitudinile dintre cele două cazuri, de la Parța și Bethausen, șeful DSV Timiș a decis să meargă cu ancheta mai departe, încercând să afle dacă sursa focarului de la Bethausen e aceeași cu cea de la Parța. ”Este destul de dificil, dar nu imposibil. O să cerem la IDSA București, deoarece nu avem capacitatea la nivelul laboratorului Timiș, să identifice de fapt genotipul virusului. Asta e calea cea mai ușoară, să vedem dacă e aceeași sursă”, explorează și această pistă Flavius Nicoară.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd