• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Oros: Cei care și-au falsificat certificatele de origine nu-și vor mai primi banii!

    Roxana Dobre -

    Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, lansează o serie de amenințări la adresa asociațiilor care dețin registre de rasă chiar din Parlament! Oficialul a anunțat că pentru crescătorii care și-au falsificat certificatele de origine nu se vor mai plăti subvenții.

    În cadrul dezbaterii moțiunii simple depuse împotriva sa, Adrian Oros a avut o intervenție incisivă în care a atacat inclusiv problema certificatelor de origine false. Chestiunea este una veche pe care nici actualul ministru, nici predecesorul său, Petre Daea, nu au tranșat-o.

    Ministrul a anunțat 40 de milioane, dar a dat proiect numai cu 20 de milioane

    Adrian Oros a anunțat din Plenul Parlamentului că din acest an nu va mai plăti ajutorul de stat pentru ameliorarea către acele registre care nu și-au făcut treaba și au fost descoperite certificate de origine false.

    De la tribuna parlamentară, Adrian Oros i-a dezinformat pe fermieri pe 29 martie, anunțând că ajutorul de stat va fi de 40 de milioane, când de fapt a publicat ulterior, pe 31 martie, un proiect de hotărâre de guvern cu un plafon tăiat la jumătate.

    ”Ajutorul de stat pentru creșterea animalelor, acele Registre Genealogice. Am alocat 65 de milioane (lei n.r) anul trecut și 40 de milioane anul acesta. Aici iarăși este mare deranj, domnilor! Am verificat și vom verifica în mod continuu cum sunt conduse Registrele Genealogice și cum este făcut Controlul Oficial al Producțiilor (COP). Iar am dat de prietenii voștri, vânătorii de subvenții! Ați reușit să compromiteți și ameliorarea animalelor în România! Toți cei care nu și-au făcut treaba, toți cei care și-au falsificat certificatele de origine nu-și vor mai primi banii. Vă rog să le spuneți și dvs. pentru că eu le-am spus”, a transmis Oros, cu referire la PSD.

    Ministrul a făcut referire la asociațiile de fermieri care gestionează Registrele Genealogice și în cadrul unei conferințe care a avut loc marți, 23 martie.

    ”Ajutorul de stat în sectorul creșterii animalelor, în scopul îmbunătățirii calității genetice a acestor efective. Este vorba de faptul că Ministerul Agriculturii oferă sprijin financiar Registrelor Genealogice. Proiectul este în curs de elaborare. Pentru că am făcut anul trecut o evaluare a acestor Registre Genealogice și nu ne grăbim, deși avem o sumă de 40 de milioane, alocată din buget, nu ne grăbim să lansăm proiectul, pentru că va trebui să decidem care registre vor primi bani și care este cuantumul în funcție de performanțele acestor registre.  Pentru că așa este corect!”, a punctat ministrul.

    Acesta a subliniat că cu cât registrele au fost conduse mai corect și oferă detalii privind performanțele genetice ale animalelor, cu atât primește bani mai mulți. ”Astfel încât orice cumpărător care vrea să-și amelioreze șeptelul să aibă șansa să procure un reproducător din acel registru și să fie sigur că acel reproducător aparține registrului și că transmite caracterele morfofiziologice care să-i permită performanță. Deci după modul cum a fost conduse aceste registre și banii alocați vor fi repartizați registrelor exact după performanță. Nu se va mai merge ca și până acum să dăm tuturor registrelor aceeași sumă, pentru că nu este corect”, a mai arătat Oros.

    Reamintim că în ședința Guvernului din 23 noiembrie 2020 a fost aprobată o Hotărâre prin care aplicarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor se prelungește cu 6 luni, respectiv până la data de 30 iunie 2021. Aceasta reglementează o schemă de ajutor de stat, ce are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi a costurilor aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului. Acest ajutor este furnizat sub formă de servicii subvenţionate crescătorilor de animale din speciile taurine, bubaline, ovine, caprine, porcine şi ecvine. Schema de ajutor de stat se implementează de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi reţeaua sa teritorială. În ceea ce privește anul 2021, solicitanții au depus cererile inițiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în perioada 1-15 decembrie 2020.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale 10 ajutoare de stat pe care fermierii le așteaptă din bugetul pe 2025 Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor