• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Circulație fără restricții pentru apicultorii care merg cu stupii în pastoral. Adresă oficială înaintată CNSU!

  Ramona Dascălu -

  Circulație fără restricții pentru apicultorii care merg cu stupii în pastoral sau care au nevoie să se deplaseze de la domiciliu la stupină. Asociația Crescătorilor de Albine din România a înaintat o adresă către Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) pentru facilitarea deplăsărilor apicultorilor în afara intervalelor prevăzute în Hotărârea CNSU nr. 20, din 25.03.2021, care reduce intervalul orar în care este permisă circulația persoanelor în afara locuinței, prin includerea activităților agricole în excepțiile prevederilor Hotărârii CNSU.

  La acest moment, apicultorii, la fel ca și producătorii agricoli, pot circula în afara orelor ”libere” în baza completării declarației pe proprie răspundere. Crescătorii de albine cer în pluc să beneficieze de facilitatrea deplasărilor în afara intervalelor prevăzute în Hotărârea de Guvern.

  ”Având în vedere Hotărârea CNSU nr.20 din 25.03.2021 privind reducerea intervalului orar, în care este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/ gospodăriei fără restricții, cât și faptul că în excepțiile prevăzute în declarațiile oficiale nu este menționată și desfășurarea de lucrări /activități agricole, vă rugăm, în numele tuturor apicultorilor din România, să facilitați deplasarea acestora și în afara intervalelor prevăzute în Hotărârea sus amintită. Facem precizarea că lucrările de primăvară din stupine sunt esențiale pentru a asigura dezvoltarea normală a familiilor de albine în vederea deplasării acestora în pastoral pentru valorificarea culesurilor melifere din perioada imediat următoare. Având în vedere faptul că activitatea în apicultură este o activitate solitară și izolată de zonele populate, vă rugăm să ne sprijiniți în facilitarea deplasărilor apicultorilor pentru efectuarea acestor lucrări în stupine, în momentele în care acestea se impun”, se arată în adresa trimisă de către Asociația Crescătorilor de Albine din România către CNSU.

  De asemenea, apicultorii români cer autorităților ca în viitoarele Hotărâri ale CNSU să fie prevăzute excepții și pentru deplasările apicultorilor în pastoral, care vor începe imediat după terminarea lucrărilor de primăvară.

  ”În plus, vă rugăm să aveți în vedere faptul că după finalizarea acestor lucrări de primăvară, va începe perioada de deplasare a apicultorilor în pastoral, în vederea valorificări culesurilor melifere, astfel încât avem rugămintea să prevedeți în viitoarele Hotărâri ale CNSU excepții și pentru acest tip de activitate. Suntem conștienți că respectarea tuturor restricțiilor pentru prevenirea răspândirii virusului SARS COV-2 este vitală, dar menționăm că activitatea de pastoral se desfășoară în zone extravilane, cu un risc redus de contaminare. Suntem convinși că prin activitatea de pastoral apicultorii își vor aduce aportul la creșterea producțiilor agricole, cât și la realizarea unor producții de miere și produse apicole necesare pentru populație”, a precizat Asociația Crescătorilor de Albine din România.

  Vă reamintim că vineri, 26 martie, în Monitorul Oficial a fost publicată o Hotărâre de Guvern (HG nr. 348/2021) prin care se instituie noi restricții, inclusiv de circulație, la nivelul localităților unde incidența ratei de infectare a depășit pragul de 4 la mie. Mai mult, autoritățile au pus la dispoziția cetățenilor formulare noi pentru declarații pe proprie răspundere pentru deplasările în afara orelor în care este circulația este restricționată, cu ore suplimentare de restricție în zonele ”roșii” pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică.


  Te-ar mai putea interesa

  Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei Tomata care nu se descompune: ”Este cumpărată de o lună, nu știu ce bagă în ele” Fermă închisă de DSVSA. Decizia a fost contestată în instanță

  Ultimele știri

  Mici fermieri care irigă – reclamați la poliție de vecinii deranjați de zgomotul pompelor Alertă meteo de furtuni și vijelii în jumătate de țară. Temperaturi sufocante și caniculă până joi Fermierii din AAC – mesaj pentru partidele politice: Susțineți la Bruxelles prioritățile agriculturii românești!