Cum ne apărăm livezile de Focul bacterian în 2021
Adrian Radu -Globalizarea a adus nu doar beneficii pentru horticultorii din România. Libera circulație a permis și apariția de boli pe care fermierii din țara noastră se străduiesc să le țină departe de livezile pe care le îngrijesc. Focul bacterian este una dintre acestea și, poate, cea mai periculoasă.
1992 a fost anul în care Focul bacterian a pătruns în România, prima dată fiind observată prezența acestei boli la o fermă din Însurăței, Brăila. Profesorul Florin Stănică, de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, a explicat, în cadrul Bayer Expert Forum Horticultură 2021, ce a însemnat apariția acestei boli la noi.
“Focul bacterian a distrus, în decursul unui an, 40 de hectare de gutui. Tristețea pentru specialiști și pentru cunoscători a fost că, din păcate, la nivel central, la nivel guvernamental nu s-au luat măsuri serioase, motiv care a făcut ca această molimă să se răspândească peste tot și o găsim peste tot în curțile oamenilor. Pe gutui, pe peri, pe meri și, bineînțeles, în plantații”, a spus profesorul Stănică.
Specialiștii au încercat să aducă pe piață soiuri de pomi care să reziste la atacul Focului bacterian. Fără prea mult succes însă. “Un soi nou introdus în România, cu recomandări de la producătorii francezi, este extem de sensibil la Focul bacterian și, pe lângă simptomele specifice, pe vârfurile de lăstari, să știți că într-un an de zile pomul se usucă în întregime, apar acele scurgeri, practic, pe trunchi, pe ramuri și planta dispare și dispare, din păcate, plantația cu investiția cu tot”, a arătat Florin Stănică.
Bayer are însă o gamă formată din 3 fungicide, care să-i ajute pe fermieri să combată Focul bacterian. Aliette, Serenade ASO și Luna Care sunt produsele din portofoliul Bayer, care, aplicate la timp, în dozele si combinatiile recomandate de specialiștii companiei, protejează livezile și oferă producții frumoase la final de an horticol. Toate detaliile legate de fungicidele destinate horticulturii se găsesc pe site-ul www.cropscience.bayer.ro.