• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primarul unei comune refuză unei asociații de fermieri înscrierea în Registrul Agricol! Suprafața din CF – 101 de hectare!

    Angelica Lefter -

    Primăria unei comune din județul Caraș-Severin refuză să-i lase pe crescătorii de animale, constituiți într-o asociație, să beneficieze de drepturi, inclusiv de subvenție, pentru o suprafață de 101 hectare de islaz pășune.

    Crescătorii de animale reuniți în asociația condusă de Lucian Călțun, au făcut, în data de 29 martie 2021, o sesizare către Prefectura județului Caraș-Severin în care menționează toate problemele cu care se confruntă și pe care le numesc ”ilegalități” săvârșite de primăria comunei Constantin Daicoviciu din județul Caraș-Severin.

    Fermierul Lucian Călțun și totodată președintele Asociației de Pășunat Zăgujeni, reînființată după ce fermierii moștenitori au consultat documente din Arhivă, susține că problemele între autoritățile de la Primărie și fermieri sunt mai vechi, cunoscând bine situația deoarece timp de 8 ani a făcut parte din Consiliul Local, până anul trecut.

    ”Ultimul an în care crescătorii de animale au putut pășuna pe izlaz a fost anul 2013, a fost ultimul an de atribuire. Timpul trece, este al 8-lea an. Comuna are 1.500 de hectare izlaz comunal și 200 de hectare pășune alpină. Primarul a dezmembrat pășunea înainte de alegeri, sunt loturi de case. Le spuneam mereu în Consiliul Local să nu facă dezlipiri, căci terenul nu este al Primăriei, este al fostei Asociații care a funcționat până în 1948. Până în 2014 se putea face o modificare de proprietar, acum nu se mai poate. Ca atare, Tribunalul a desființat hotărârile Consiliului Local și trebuia ca pășunea să fie atribuită fermierilor. Probabil acest lucru nu se va întâmpla, dar vom ajunge în instanță, vom da Primăria în judecată!”, a menționat Lucian Călțun.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă prezintă  actele prin care fermierii reuniți în cadrul Asociației de Pășunat Zăgujeni își revendică dreptul la înscrierea suprafeței în Registrul Agricol și subvenția pentru 101 hectare de izlaz și pășune. Primăria refuză să dea curs cererii crescătorilor de animale.

    Mai mult, crescătorii de animale acuză autoritățile locale că refuză să înscrie Asociația în Registrul Agricol pentru a întârzia depunerea documentelor la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

    ”Către instituția Prefectului a județului Caraș Severin

    Subscrisa Asociația de Pășunat Zăgujeni , cu sediul în sat Zăgujeni, nr.6, com. Constantin Daicoviciu, prin președinte și împuternicit Călțun Lucian, depunem prezenta

    Sesizare,

    Privitor la neregulile și ilegalitățile ce se petrec în cadrul primăriei comunei Constantin Daicoviciu .

    1. Potrivit extrasului de CF nr. 30049 în suprafață de 101 ha izlaz pășune având drept proprietari tabulari Asociația de Pășunat Zăgujeni. Menționăm faptul că această asociație a fost reconstituită, sens în care ne-am adresat primăriei comunei Constantin Daicoviciu să ne înscrie în registrul agricol în vederea fiscalizării, respectiv plata impozitului aferent pentru acest bun imobiliar, pentru ca ulterior să solicităm eliberarea adeverinței pentru a declara acest teren la APIA. Vă aducem la cunoștință că primăria comunei Constantin Daicoviciu refuză în mod sistematic să ne înscrie în registrul agricol, pentru a ne întârzia depunerea documentelor la APIA, sens în care ne adresăm Instituției Prefectului al jud. Caraș Severin pentru a verifica cele sesizate și a se lua măsurile legale ce se impun.

    2. În mod paradoxal primăria comunei Constantin Daicoviciu nu este proprietarul imobilului din CF nr. 3004.Nr. Top 144/1/1/1 islaz-pășune în suprafață de 101 ha, totuși prin mijloace nelegale procedează la dezmembrări pentru locuri de casă și chiar sunt construcții pe acest teren, toate nelegale deși terenul este în extravilanul localității, iar Ministerul Agriculturii nu și-a dat acordul pentru scoaterea din circuitul agricol.

    Deși Instituția Prefectului a intervenit în această situație în sensul anulării Hotărârilor Consiliului Local al comunei Constantin Daicoviciu pentru dezmembrări și Tribunalul Caraș-Severin a dispus în mod irevocabil că toate Hotărârile de Consiliu Local sunt nelegale, totuși primăria comunei Constantin Daicoviciu, menține situația nelegală și chiar o continuă.

    Este inadmisibil ca un neproprietar cum este primăria comunei Constantin Daicoviciu să facă acte de dezmembrate și de atribuire acestor parcele de pe un teren asupra căruia nu este proprietar. Dovada proprietății o facem noi petenții pe bază de extras de CF, iar noi facem dovada că dreptul nostru de proprietate este încălcat prin infracțiune.

    Solicităm să verificați cele sesizate și să luați măsurile ce se impun întrucât primăria comunei Constantin Daicoviciu se pare că este deasupra legii, încalcă dispozițiile Instituției Prefectului cât și hotărârile judecătorești definitive și irevocabile. Menționăm că termenul de depunere a documentelor pentru subvenții pășune este de 17.05.2021”, se arată în solicitarea făcută de Asociației de Pășunat Zăgujeni , care este însoțită de documente precum certificatul de înscriere, extrasul de carte funciară și adresa Asociației către primăria comunei Constantin Daicoviciu.

     

     


    Te-ar mai putea interesa

    Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte