• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Importanța geneticii și a planului de protecție în securizarea culturii de rapiță

    Adrian Radu -

    Ca orice altă cultură din țara noastră, rapița are multe provocări pe parcursul unui an agricol. Riscuri importante vin din cauza condițiilor climatice, iar dacă nu se iau măsuri precise, culturile pot fi puse la pământ, atât la propriu, cât și la figurat. Bayer are soluții pentru aceste probleme, nu prin prisma portofoliului de hibrizi, ci și prin produsele de protecție.

    Bayer Expert Forum Rapiță 2021 a reprezentat un eveniment generos, în care fermierii au putut vedea cum pot să treacă mai ușor peste problemele cu care se confruntă cultura de rapiță, de la semănat și până la recoltare. Prima veste a fost una bună pentru agricultorii care au mizat pe rapiță. Precipitațiile căzute pe finalul toamnei au ajutat culturile să arate bine la acest moment.

    Dezvoltarea optimă a culturii de rapiță și toleranța acesteia față de vicisitudinile cu care se confruntă sunt corelate, în mod direct, cu alegerea potrivită a hibrizilor. Un exemplu oferit de Ioan Coste, Manager portofoliu rapiță, floarea-soarelui și sfeclă pentru zahăr Bayer România, a fost dat din zona Moldovei, unde un hibrid Dekalb a trecut cu succes peste gerurile de pe parcursul lunii ianuarie de minus 20 de grade Celsius .

    “Pețiolul frunzei a fost înghețat, congelat. După acel ger, au venit temperaturi pozitive, nu am avut niciun fel de problemă. Masa foliară de la suprafața solului a fost afectată, dar nu am avut niciun fel de problemă în ceea ce privește punctul de creștere, ”, a explicat Ioan Coste.

    O altă caracteristică deosebit de importantă este toleranța hibrizilor Dekalb la scuturare, care securizează producția în perioada recoltatului. Pentru a ajunge la recoltat, rapița are de parcurs un drum lung. Este planta care are nevoie de peste 300 de zile pentru a ajunge la maturitate, perioadă în care este supusă atacului de boli și dăunători. În toamnă, puricii, viespea rapiței, musca rădăcinilor și afidele pot face pagube, dacă nu sunt tratate.

    ”Soluția pe care o pune la dispoziție Bayer pentru controlul dăunătorilor este Buteo Start, care are la bază o substanță activă din noua clasă chimică inspirată din Stemona japonica. Este o substanță activă adaptată noilor cerințe, prietenoasă cu mediul și cu polenizatorii”, a declarat Mihai Gheorghe, Director comercial Bayer România și Republica Moldova.

    Mai există bolile cu transmitere prin sămânță, cum ar fi Plasmopara, Alternaria, Phoma și Pythium. Pentru controlul acestora, soluția oferită de Bayer este Scenic Gold, singurul fungicid sintetizat chimic omologat în acest moment în Europa. Primăvara, principalii dăunători sunt gărgărița tulpinilor, gândacul lucios, gărgărița silicvelor, în timp ce bolile observate în cultura de rapiță sunt Phoma, Sclerotinia, Alternaria. Tratamentele propuse de Bayer acoperă toate aceste probleme.

    ”Vorbim de tratamentele cu Decis și fungicidul Tilmor pentru controlul bolilor si al dăunătorilor, iar în perioada de înflorit recomandăm aplicarea fungicidului Propulse pentru controlul putregaiului alb Sclerotinia”, a continuat Mihai Gheorghe. Eficacitatea aplicării produsului Propulse a fost demonstrată și în câmpul de testare de la Mănăștur, județul Arad.

    Toate detaliile despre tratamentele puse la dispoziție de Bayer pentru cultura de rapiță pot fi găsite pe site-ul www.cropscience.bayer.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    Acordul UE-Mercosur a fost semnat! COPA-COGECA: ”Ne opunem acestui acord învechit și problematic” NHR îi liniștește pe fermieri: Combinele Deutz-Fahr, în stoc. Nu sunt și nu vor fi probleme cu piesele de schimb! Orz de primăvară: fermierii pot alege două soiuri care au dat rezultate în fermele din România