• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermieri terorizați de porcii mistreți: ”Am făcut cereri la primărie ca să fie vânați, dar nu s-a făcut nimic!”

    Ramona Dascălu -

    Fermieri terorizați de mistreții care le distrug culturile agricole! Pagubele produse de porcii mistreți creează mari probleme în comuna Gohor, județul Galați, unde mai mulți fermieri s-au văzut nevoiți să ceară la primărie vânarea sălbăticiunilor care le distrug an de an culturile, fie ele de toamnă sau de primăvară. Autoritățile locale le-au înregistrat cererile anul trecut prin primăvară-vară, dar se pare că până acum nicio vânătoare nu a fost organizată în zonă, iar stricăciunile produse de mistreți persistă și anul acesta.

    O agricultoare din comuna Gohor se vede nevoită anul acesta chiar să renunțe să mai cultive porumb, după ce anul trecut a înființat în unele locuri chiar și de trei ori cultura și cu toate eforturile făcute, în toamnă, când a venit vremea culesului, tot nu a avut ce să recolteze de pe câmp din cauză mistreților care au făcut ravagii și nu au mai lăsat nimic în urma lor.

    ”Avem probleme cu porcii mistreți de câțiva ani de zile. Aici în zonă nu avem doar câțiva, umblă în turme, sunt zeci de porci mistreți. Anul acesta din cauza porcilor o să renunțăm să mai semănăm porumb pentru că anul trecut am înființat cultura de trei ori în același loc pentru că luat toate rândurile de la cap la coadă și au mâncat toate grăunțele. Până la urmă tot nu am cules nimic din cauza stricăciunilor produse de ei și am avut porumb pus pe aproape 30 de hectare. De aceea, anul acesta o să punem numai floarea-soarelui să vedem dacă tot așa mari stricăciuni o să avem”, a declarat agricultoarea din județul Galați pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Grâul semănat în toamnă a început să fie distrus de mistreți

    Nici cultura de grâu se pare că nu este ocolită de porcii mistreți, care deja au început să facă stricăciuni pe ici pe colo, potrivit femeii.  ”Deja acum au început să ne strice grâul pe care l-am semănat în toamnă. Avem vreo 20 de hectare și acum nici nu ne putem da seama ce suprafață este afectată pentru că ei fac stricăciuni și pe margine și în mijlocul lanului”.

    Fermierii nu se simt sprijiniți de autoritățile locale

    Gălățeanca susține că atât ea, cât și alți fermieri din comună, au fost la primărie pentru a-i cere edilului ajutorul însă nu au avut sorți de izbândă întrucât nu s-a făcut nimic pentru ca sălbăticiunile să fie oprite de la a mai strica culturile oamenilor. ”Anul trecut după ce porcii ne-au stricat tot porumbul am fost la primărie și am făcut o cerere pentru ca fondul de vânătoare să vină să vâneze în zonele cu probleme, le-am dat și blocul fizic, dar nu s-a întâmplat nimic, nu s-a format nicio vânătoare. Mai mulți fermieri din comună am făcut cereri, care ne-au fost înregistrate la primărie, dar acolo au rămas”, a spus femeia.

    Nici în ceea ce privește despăgubirile privind daunele cauzate de mistreți nu s-a făcut nimic pentru fermierii din comuna Gohor. ”Tot la primărie am întrebat dacă există vreun formular pe care putem să-l completăm pentru despăgubiri, dar ni s-a spus că nu există așa ceva. Deci tot am încercat să facem ceva, dar nu ne-a băgat nimeni în seamă. Din câte știu, există un formular pe care îl putem completa cu daunele făcute de mistreți, pe care să-l trimitem la Garda de Mediu și cei de la primărie să facă o comisie împreună cu cei de la Garda de Mediu, să constate daunele și să se acorde despăgubiri”.

    Primarul din Gohor este de altă părere și spune că a făcut tot ce a putut pentru fermieri

    ”Cum adică nu-i sprijin? Pentru toată lumea care a venit și a depus am făcut tot ce a depins de mine, de instituție. Pagubele nu le stabilesc eu, s-a făcut o comisie. Nu a primit nimeni despăgubiri, toate au fost respinse, le-au zis să facă garduri și cutare și cutare. Deci am făcut tot ce a depins de mine, am făcut toate documentele necesare și le-am înaintat mai departe”, a declarat primarul comunei Gohor, Gelu Sîrghie pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    Plăți APIA. Reguli noi pentru subvenția pe hectarul de pajiște Subvenții APIA. Noile reguli pentru rotația culturilor pe terenurile eligibile S-a înființat Consiliul European pentru Agricultură și Alimentație, cu rol de consiliere a Comisiei