• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Afacerea momentului: vânzarea de răsaduri. Firul de răsad de roșie sau castravete se vinde cu 1,5 lei

    Angelica Lefter -

    Afacerea momentului în agricultura pe suprafețe mici de teren agricol. Perioada în care ne aflăm reprezintă momentul de vârf al legumicultorilor care vând răsaduri. Este o afacere de sezon, dar profitabilă, mai ales că anul trecut cererea a fost atât de mare încât nu a putut fi acoperită de producători.

    În fapt, există și o explicație:  în perioada pandemiei, când oamenii au stat mai mult pe acasă, s-au reîntors la munca pământului, astfel că vânzarea răsadurilor a devenit un business bun pentru cei care s-au ocupat cu acest lucru.

    Agricultorii au ieșit în primăvara acestui an cu două tipuri de răsaduri: cele care se cultivă în solarii și cele care se cultivă în câmp deschis, potrivit impact.ro.

    După cum a aflat din experiență o familie de legumicultori din județul Argeș, comuna Stolnici, vânzarea de răsaduri merge foarte bine și în acest an. În localitate, mai multe familii se ocupă cu legumicultura, dar în localitate, soții Neagoe sunt deschizători de drumuri în domeniu. În acest moment cultivă legume în 13 solarii, pe un hectar de teren. De regulă, răsadurile și le produc singuri, ceea ce au făcut și anul acesta, însă după experiența anului 2020, au produs acum răsaduri și spre vânzare.

    ”Cererea este foarte mare. Noi am făcut răsaduri pentru noi, însă a trebuit să și vindem. Avem mii de fire de roșii, salată și castraveți. Oamenii sunt mulțumiți pentru că avem soiuri productive și rezistente la boli”, a menționat Elena Neagoe.

    La rândul său, Ion Neagoe, a văzut în preocuparea oamenilor pentru legumicultură o oportunitate pentru a-și vinde răsadurile.

    ”Anul acesta este un an greu. Vremea încă e rece. Dar oamenii ne-au învățat. Piețele închise anul trecut i-a făcut pe oameni mai harnici, să încearcă să facă ceva în timpul liber de acasă” a spus legumicultorul argeșean.

    Soții Neagoe nu sunt singurii care se ocupă în zonă cu legumicultura și cu vânzarea de răsaduri, însă vor fi primii care vor ieși pe piață, în apropierea sărbătorii Paștelui cu salată verde și roșii, considerate de pe acum delicatesele momentului.

    Foto: impact.ro

    În Stolnici, un inginer horticol, la nici un kilometru de familia Neagoe, își așteaptă, la rândul său, clienții pentru răsaduri.

    ”Nici anul acesta nu fac față comenzilor. Anul trecut am avut 1000 de clienți după ce am terminat răsadurile. Anul acesta am avut mulți care au vrut să-mi lase avans, dar n-am vrut, că dacă nu iese ce trebuie?” a declarat Vasile Buțurugă.

    Legumicultorul are pregătite 80.000 de fire de roșii, ardei kapia, ardei gras și gogoșari, o parte pentru culturile de solar, iar cealaltă parte, pentru plantatul afară.

    Deoarece producerea răsadurilor este costisitoare și necesită muncă multă, având nevoie de încălzirea incintelor, cei care plantează în solarii vor plăti 1,5 lei pe firul de roșie sau castravete. Spre final de seszon, când se va mai încălzi afară, prețurile vor ajunge la 1 leu/fir.

    Și Victor Angelescu, un orășean sosit la țară, are 1 hectar de teren moștenit. El spune că oamenii vor continua să cultive legume, pentru că fiecare dorește să mănânce cât mai bio, să aibă totul în propria grădină. Lucrul pământului i-a adus satisfacții, pe lângă faptul că a putut să iasă din casă și să aibă o viață activă, a avut și beneficii financiare, ceea ce-l determină să își extindă culturile.

    ”Abia anul trecut mi-am dat seama ce înseamnă agricultura. Ce satisfacție am avut când am mâncat roșii și castraveți de pe terenul meu, plantate de mine. Anul acesta o să extind culturile”, spune orășeanul devenit legumicultor.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării