Azotat de calciu și amoniu granulat (CN) – în portofoliul Azomureș!
Roxana Dobre -Azomureș pune la dispoziția tuturor celor interesați azotatul de calciu și amoniu granulat, un îngrășământ solubil, ideal pentru completarea cu calciu la culturile ce necesită un conținut ridicat din acest element. Pe lângă calciu, produsul care a intrat în portofoliul companiei de anul trecut, are și un conținut important de azot nitric, imediat disponibil plantelor. Compoziția noului sortiment este 15,5% N (14% nitric și 1,5% amoniacal) și 26% CaO.
Calciul este un element plastic, esențial pentru construirea pereților celulari. O cantitate redusă de calciu interferează cu această funcție importantă, rezultând creșterea distorsionată și deformarea vârfurilor rădăcinii, a frunzelor tinere și a vârfurilor de lăstari. Celulele puternice măresc rezistența plantelor la boli și dăunători devenind totodată mai rezistente la variațiile de temperatură din sol si din aer. Deficitul de calciu este de obicei observabil sub forma putrezirii localizate a țesuturilor și a inhibării creșterii. Simptomele tipice includ deformarea frunzelor, arsura vârfului frunzelor și arderea vârfului rădăcinii. Deficitul de calciu reduce, de asemenea, calitatea recoltei și scurtează termenul de valabilitate a producției.
Principalele avantaje care recomandă CN sunt:
- Datorită solubilității se poate aplica prin fertirigare, în special pentru culturile horticole(legumicultură, floricultură, pomicultură, viticultură).
- În fertirigare este compatibil cu majoritatea îngrășămintelor lichide sau solubile cu excepția celor care contin sulfați sau fosfați (aceștia au solubilitate mică, precipită).
- Poate fi folosit și ca îngrășământ “de suprafață”, singur sau combinat cu alte tipuri de îngrășământ.
- Este recomandat pentru toate culturile, atât horticole, cât de câmp, în perioada în care plantele au un consum ridicat de calciu (Ca). În același timp susține cultura și cu azot (N).
- Nu conține clorură, sodiu sau metale grele.
Recomandările de aplicare a azotatului de calciu și amoniu diferă în funcție de cultură, după cum urmează:
- Cartof: calciul este consumat în cantități mari, iar lipsa lui se resimte prin încrețirea frunzelor și îngălbenirea foliolelor. De regulă, pentru fiecare 1000 kg de tuberculi și biomasă aferentă, cartoful consumă în medie 5 kg de azot, 3 kg de oxid de calciu, 8 kg de oxid de potasiu, 3 kg de oxid de calciu și 1kg de oxid de magneziu. Este recomandat ca supliment pe solurile acide, fără a depași valoarea de 6,6 a pH-ului. În general se aplică la prima bilonare, 150-200 kg/ha – cantitatea exactă se calculează în funcție de norma de N.
- Legumicultură:
- varza și conopida au nevoie de azotat de calciu la formarea și maturarea căpățânii (împotriva crăpării căpățânii) în normă de 2-3 udări cu o doză de 2-3 kg/1000 m2;
- la tomate se aplică 3 udări cu azotat de calciu și amoniu cu aceeași normă ca la varză și cu aceeași cantitate de îngrășământ – în special în perioada formării florilor (împotriva căderii acestora și a infertilității).
- ardei și tomate (solanacee) – CN prelungește perioada de recoltare datorită faptului că asigură păstrarea mai îndelungată pe tulpină (în plus cu 4-7 zile).
- pepenii au rădăcinile slab dezvoltate explorând așadar un profil de sol foarte redus. CN contribuie și la colorarea mai intensă a miezului.
- Viticultură: cantitățile se stabilesc în funcție de tipul de sol și se aplică foliar 10-15 kg la 1000 litri de apă.
- Floricultură: se poate folosi în special prin fertirigare (dizolvat) pe durata întregului ciclu de producție, de 3-4 ori, în doze de 4-6 kg la 1000 mp.
Cele mai importante beneficii ale utilizării CN pentru fermieri sunt:
- Prelungește perioada de recoltare datorită faptului că asigură păstrarea mai îndelungată pe tulpină a fructelor și legumelor (în plus cu 4-7 zile).
- Crește rezistența produselor în timpul transportului.
- Crește durata de depozitare a fructelor (produsele rămân mai proaspete mai mult timp la raft).
- Crește rezistența plantelor la boli și dăunători.
Pentru mai multe informații despre azotatul ce calciu și amoniu (CN) dar și pentru recomandări de utilizare adaptate diferitelor tipuri de sol și cultură, fermierii sunt încurajați să contacteze un consultant tehnic al Azomureș.