• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Beneficiile producției și cercetării locale Donau Saat, în avantajul fermierilor

    Adrian Radu -

    Donau Saat a avut ca obiectiv, încă de la înființare, să se concentreze pe ameliorarea florii-soarelui. Fondată în România, în 2014, a preluat un program de cercetare dezvoltat local incă din 2004. Donau Saat este o companie cu “suflet românesc”. Managementul este local și răspunde direct în fața acționarilor austrieci, companiile Probstdorfer Saatzucht și Saatbau Linz.

    De la înființare, Donau Saat a dezvoltat continuu, în România, programul de ameliorare și acum are 35 hibrizi înregistrați în catalogul ISTIS, alți 6 urmând să fie înscriși în următorii doi ani. Din 2014 compania a investit în continuu, în România, în programul de ameliorare, iar floarea-soarelui reprezintă un procent semnificativ din afacerea companiei.

    Donau Saat a dezvoltat un program 100% românesc de ameliorare a florii-soarelui!

    Donau Saat realizează aproape 10% din totalul loturilor semincere ale acestei specii, existente în țară. Nivelul a fost atins și datorită faptului că activitatea de hibridare desfășurată de companie în Franța, Ungaria, Bulgaria a fost “repatriată”. Aceasta alegere s-a dovedit una inspirată, mai ales în nefericitul context pandemic, controlul loturilor în principalele fenofaze devenind imposibil.

    Hibrizii ameliorați de Donau Saat în România se vând și în Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina și Rusia. Rezultatele cercetării locale sunt valorificate prin celelalte entități deținute de acționari (Probstdorfer Saatzucht și Saatbau Linz). În mod reciproc, pe piața românească aceștia aduc rezultatele cercetării lor. Astfel, Donau Saat are o ofertă consistentă și pentru celelalte culturi cu pondere mare în ferme: porumb, cerealele păioase, rapiță și soia. Probstdorfer a reușit să se impună pe piața de cereale, având unul dintre cele mai înalte standarde de calitate ale soiurilor de grâu, în special în ceea ce privește parametri de panificație. Saatbau Linz este deținută de o cooperativă cu peste 3.000 de fermieri acționari.

    Fermierii aflați în căutarea culturilor de nișă găsesc la Donau Saat grâu spelta, măzăriche, bob, dovleac, amestecuri furajere, amestecuri destinate înverzirii, semințe cu certificare bio.

    Floarea-soarelui, soia și grâu, multiplicate în România

    Ca si specii de primavară, Donau Saat produce în România semințe de floarea-soarelui (Helesun SU, Alvarez IR, Florasun, Salvasol, Sulfosol), soia (SY Livius, SG SR Picor, Angelica) și grâu de primăvară (Granny). În cadrul speciilor de toamnă multiplicate, urmare a experiențelor din anul agricol 2019/2020 afectat de secetă, am căutat sa protejăm lanurile semincere prin plasarea în regim irigabil a majorității suprefețelor.

    ”Dezvoltăm relațiile de colaborare cu fermele care dispun de posibilități pentru un management optim. Viteza de organizare și intervenție, respectiv existența resurselor necesare sunt criterii esențiale în alegerea partenerilor multiplicatori. Gama de inputuri și agrotehnica utilizate în producere sunt aliniate la același standard de producție cu cel din țări central și vest-europene”, Bogdan Craiciu, Responsabil producere si dezvoltare portofoliu Donau Saat

    Verigi în obținerea unei oferte competitive

    Echipa de producere de sămânță are o bună colaborare cu producătorii. Fiecare sezon are planuri speficifice, realizate în funcție de particularitățile anului. ”Considerăm importantă multiplicarea semințelor chiar în zone apropiate celor de cultură în care se vor însămânța semințele certificate, ceea ce reprezintă un beneficiu pentru fermierii locali. Comunicarea cu producătorii se face rapid, clar și eficient. Avem o relație optimă cu autoritățile locale. În activitatea de multiplicare ne bucurăm de sprijinul colegilor români din departamentul de ameliorare a florii-soarelui. Aceștia își pun la dispoziție cunoștințele pentru evaluarea anumitor situații particulare care apar în câmpurile de hibridare”, a declaratBogdan Craiciu, Responsabil producere si dezvoltare portofoliu Donau Saat.

    Donau Saat a realizat parteneriate cu furnizori de servicii și materii prime. Inputurile din rețelele locale de aprovizionare, inclusiv cele de tratament al semințelor, au prețuri mai bune decât în Vestul Europei. Avantajul logistic se reflectă în prețul de vânzare. Manopera este și ea mai avantajoasă pe plan local. În plus, prin producerea locală se obține un control superior al calității. Putem inteveni în cazul în care loturile nu corespund standardelor de piață, superioare celor impuse de lege. Un asemenea exemplu este chiar din 2020/2021. Din cauza secetei, producția avea un parametru deficitar: MMB<40g. Îndeplinea, totuși, standardele legale naționale, dar genera probleme la distribuția semințelor în semănătoare și, implicit, câmpuri cu răsărire neuniformă a plantelor. Prin procesul de condiționare au fost selectate semințele, astfel încât MMB a crescut la peste 60g. Compania și-a diminuat câștigurile pentru a le furniza fermierilor un produs superior.

    Condiționarea semințelor în România aduce beneficii și altor jucători din domeniu: creează venituri agențiilor de stat care supervizează respectarea normelor legale, companiilor prestatoare de servicii și generează locuri de muncă.

    Perfecționare continuă

    Începând din 2019 compania Donau Saat a intensificat procesele și procedurile producerii de semințe cu scopul de a îmbunătăți calitatea pusă la dispoziție clienților. Standardele interne ale Donau Saat privind calitatea sunt superioare celor legale. În câmp se obține calitatea care mai apoi se rafinează în stațiile de procesare.

    Încă din primele faze de vegetație sunt urmărite:
    • respectarea normelor de semănat și, foarte important, a izolărilor în timp și spațiu
    • asigurarea unui control erbicid superior pentru a maximiza puritatea varietală încă de la începutul perioadei de creștere vegetativă
    • urmărirea aplicării preventive a tuturor tratamentelor fungicide pentru a evita inocularea agenților fitopatogeni, în special a celor de carantină sau care pot compromite lotul semincer
    • efectuarea tuturor lucrărilor de purificare la timp și pe deplin

    Îndeplinirea acestor proceduri este monitorizată pentru a putea interveni în cazul unor situații neconforme. Pentru aceasta, compania a încheiat parteneriate locale pe tot lanțul de producție, până la certificare. Este esențială identificarea imediată a problemelor apărute și remedierea lor în cel mai scurt timp posibil. Nu există week-end în producerea de sămânță!


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!