• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • O ciobăniță se luptă de doi ani de zile pentru o suprafață de pășune

    Ramona Dascălu -

    Ciobănița care de doi ani de zile se luptă pentru o suprafață de pășune! Numărul fermierilor care nu primesc pășune, cum li se cuvine de drept, este parcă din ce în ce mai mare, iar conflictele dintre aceștia și primării sunt la ordinea zilei. De această dată, aducem în atenția autorităților competente un caz mai vechi, dar care nici acum, după doi ani de zile, nu și-a găsit rezolvare. Este vorba despre o crescătoare de oi din orașul Dumbrăveni, județul Sibiu, care deține 280 de capete de ovine și care se zbate de ani buni să primească o suprafață de pășune pentru animalele sale.

    Cazul crescătoarei Mariei Lazăr l-am făcut public încă din vara anului 2019, însă iată că nici până acum autoritățile nu s-au sinchisit să se implice și să rezolve problema acesteia astfel că femeia a apelat din nou la ajutorul nostru pentru a-și mediatiza situația grea cu care se confruntă. Și acum, ca și în urmă cu doi ani de zile, femeia nu vrea decât o suprafață de pășune unde să-și pască animalele pe care le are.

    Ciobănița povestește că, în 2019, după apariția articolului nostru, a primit într-adevăr 39 de hectare de pășune, dar mare parte din acea suprafață era împădurită așa că s-a văzut nevoită să o refuze.

    ”Toți crescătorii de animale care aparțin de această primărie, de UAT Dumbrăveni, au primit pășune, inclusiv soțul meu care a primit 42 de hectare pentru 300 de oi, pentru că avem animalele separat, numai eu nu. Mie mi-a dat numai ca să scape de mine 39 de hectare pe niște coaste împădurite în Ernea, fără sursă de apă, fără drum, asta este bătaie de joc. Se poate vedea la fața locului ce pășunat mi-a dat, e împădurit cu masă lemnoasă. În plus acolo în zonă mai sunt alți doi crescători de animale și trebuie să trec cu animalele prin pășunatul lor ca să ajung la acel loc pe care mi l-a dat domnul primar. Am refuzat în scris atunci pășunea pe motiv că este de proastă calitate și suma pentru închiriere e mare – 300 de lei pe hectar plus impozit și nu se merita să plătesc pentru niște coaste împădurite banii aceștia”, a declarat aceasta pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Așa arată pășunea pe care ciobănița a primit-o de la primărie

    Primarul nu ar fi organizat licitație chiar dacă au fost depuse două oferte pentru aceeași suprafață de pășune 

    Crescătoare susține că lucrurile nu s-au desfășurat așa cum ar fi trebuit încă din 2019, de când s-a atribuit fermierilor pășunea care aparține de orașul Dumbrăveni și asta pentru că pentru o anumită suprafață din pășune s-au despus două oferte, una dintre acestea fiind chiar a ei, însă primarul nu a ținut cont de acest lucru și a închiriat abuziv acea suprafață unor crescători de vaci, în loc să organizeze o licitație. Între timp, din 2019 și până acum efectivul de vaci s-a redus considerabil, însă primarul nu a luat nicio măsură în acest sens.

    ”Eu am depus documentația, atunci când s-a făcut atribuirea pășunii, în anul 2019, pentru pășunatul Căpâlna și am depus deodată cu crescătorii de vaci pentru aceeași suprafață de pășune și trebuia să se organizeze o licitație, dar nu s-a organizat nimic, domnul primar a atribuit direct, în mod abuziv, crescătorilor de vaci, fără să țină cont de cererea mea. Și acum pe o suprafață de 82 de hectare sunt 30 de vaci și nu mai zic că arată deplorabil, pe o bună parte din suprafață este numai masă lemnoasă pentru că nu a fost îngrijit, nu s-a curățat, și-au bătut joc de pășune pur și simplu. Și primăria nu se duce în control peste ei să facă ceva. Există clauze contractuale potrivit cărora dacă nu se curăță pășunea se reziliază contractul, s-a făcut și amenajamentul pastoral, care spune clar că revine 1 hectar de vacă și nici asta nu s-a respectat. Eu am depus cerere pentru pășune și acum în primăvară și am depus și toamna trecută în noiembrie și nu s-a întâmplat nimic. Păi ce mai așteaptă că el are toate pârghiile legale să facă act adițional de reducere a suprafeței, dar nu vrea”, este de părere Maria Lazăr, crescătoare de oi din Dumbrăveni, județul Sibiu.

    Din 2019 și până acum, ciobănița nu a stat cu mâinile în sân, ci a trimis adrese peste adrese la primărie în speranța că va fi băgată în seamă. ”Am continuat să fac adrese peste adrese la primărie ca să mi se atribuie altă pășune, dar nu am mai primit nimic. Anul trecut în luna noiembrie m-a chemat domnul primar și mi-a spus să depun cerere pentru că între timp pe pășunatul Căpâlna, acolo unde am cerut eu inițial, a scăzut numărul de animale și că o să facă controale și pe baza controalelor o să facă act adițional de reducere a suprafeței sau o să rezilieze contractul. Vreau să vă spun că nimic nu s-a făcut, deci la cerea pe care am depus-o în noiembrie nu am primit niciun răspuns, deci mă poartă de atâta timp numai cu minciuni”, a declarat aceasta.

    Crescătoarea i-a înmânat personal ministrului Adrian Oros dosarul cu toate cererile și adresele către primărie

    Ciobănița susține că i-a prezentat personal situația cu care se confruntă și ministrului Agriculturii Adrian Oros și i-a înmânat acestuia chiar și dosarul ei, însă nu a primit din partea acestuia nici până în ziua de astăzi.

    ”În 2020, când a fost actualul ministru Adrian Oros la Sibiu, am vorbit personal cu el și cu secretarul de stat de atunci Emil Dumitru. Vreau să vă spun că le-am dat personal dosarul meu, cu toate actele mele, cu adresele mele către primărie, cu răspunsurile de la primărie și de la toate instituțiile pe la care am scris, și nu am primit niciun răspuns. Probabil l-a aruncat într-un sertar și acolo a rămas”, a spus Maria Lazăr.

    Ciobănița susține că va ajunge să meargă cu animalele în fața primăriei

    Maria Lazăr susține că a ajuns la capătul puterilor și că în scurt timp va ajunge să meargă cu animalele în fața primăriei. ”Fata mea are și ea 20 de vaci și nici ei nu vrea să-i dea pășune. Și am tot zis, dacă nu-mi dai mie, dă-i fiicei mele sau dacă nu-i dai ei, dă-mi măcar mie, dar dă macar uneia dintre noi pentru că nu avem ce să facem cu animalele. De fiecare dată când vorbesc cu domnul primar îmi spune că facem, rezolvăm, și nu se întâmplă nimic niciodată. Mereu spune că face controale, păi dacă face vreau și eu să văd ce scrie în rapoartele pe care le-a făcut după ce a fost în control. Nu știu ce să mai fac, cui să mă mai adresez. Deci, pur și simplu nu mai am ce face cu animalele, o să ajung să merg cu ele în fața primăriei”, mărturisește aceasta.

    Primarul din Dumbrăveni, Emil Dârloșan, susține că momentan face controale la cei care au închiriat pășune

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a luat legătura și cu primarul din Dumbrăveni, Emil Dârloșan, de la care am aflat că într-adevăr crescătoarea Maria Lazăr a făcut cerere pentru pășune și în această primăvară, dar până la acest moment nu a primit nicio suprafață de pășune, din cauză că, potrivit edilului, Dumbrăveni ar dispune de puține hectare de pășune comparativ cu alte comune. Acesta nu a negat însă posibilitatea ca ciobănița să primească până la urmă o suprafață de pășune, dar asta abia după finalizarea controalelor care acum sunt în curs de desfășurare la toți care au închiriat pășune de pe raza UAT Dumbrăveni.

    ”În primul rând, noi suntem oraș, în al doilea rând doamna a primit o pășune, de fapt au primit două pășuni, că au două exploatații, atât ea cât și soțul, și au primit fiecare o pășune, iar pe una au refuzat-o că nu i-a convenit dumneaei, nu că nu putea ajunge, că putea ajunge foarte bine. Era un drum de pășune, apa întotdeauna este la baza pășunii că doar nu va fi în vârful dealului. Pășunea acolo era împărțită în trei și cineva și-a vândut animalele și s-a reziliat contractul și noi am vrut să-i dăm ei acea suprafață, dar a refuzat-o. Problema este că orașul Dumbrăveni și cu încă două sate are doar 580 de hectare de pășune rezonabilă, de pășunat, și toată suprafața este dată pentru că trebuie să împaci pe toată lumea. I-am amendat pe toți cei care nu au avut grijă de pășune, le fac controale, chiar acum am fost în control să-i amendez din nou pentru că nu și-au îndeplinit atribuțiile. A fost o delăsare din partea fostului primar și astfel că din 600 de hectare de pășune 120 de hectare s-au transformat în pădure pentru că nu a fost îngrijită, nu a fost curățată și am început noi să curățăm, o curăță ei că sunt obligați prin prisma sarcinilor ce le au în contractul de închiriere. Deci, acum de ceva timp au început să aibă grijă de pășune și contractul de închiriere e pentru o perioadă mai lungă și totuși au timp să curețe suprafața pe care eu le-am impus-o să o curețe și mă duc în control periodic. Pe suprafața aceea de 80 de hectare la pășunea Căpâlna sunt 47 de vaci. Problema este că legea nu e clară, dacă s-ar impune să nu depășești o anumită Unitate Vită Mare pe suprafață, dar în lege spune să nu cobori sub 0,3, dar nu-ți impune o limită superioară. Doamna și-a depus cerere și acum în primăvara aceasta. Eu am făcut niște controale, dar încă mai am de făcut și în urma la controalele acestea poate o să cer rezilierea unor contracte de care vorbea doamna și atunci în funcție de felul cum decurg lucrurile s-ar putea să eliberăm niște suprafețe. Deci rămâne să o ajutăm cum putem, după ce verificăm toate pășunile, oricum am ajutat. Eu știu că doamna vrea, toată lumea vrea, dar dacă nu ai de unde să dai nu ai, că sunt comune care au mii de hectare și noi avem numai 500 și ceva de hectare”, a declarat primarul din Dumbrăveni pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”