• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Asociația Forța Fermierilor a trimis adresă oficială către Comisia Europeană: ”Sprijiniți ferma de familie din România!”

    agrointeligenta.ro -

    Adresă oficială la Bruxelles! Asociația Forța Fermierilor a transmis Comisarului European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, și conducerii Direcției pentru Agricultură – DG AGRI, o adresă în care a făcut apel la Bruxelles să susțină aplicarea la nivel național a tuturor reglementărilor europene care au în vedere protejarea și susținerea fermelor de familie.

    Adresa AFF a fost transmisă sub formă de informare în data de 5 aprilie, elaborarea ei fiind coordonată de vicepreședinții Asociației – Petronela Pricochel – Coordonator al Departamentului Ferma zootehnică medie, și Florin Platon, Coordonator al Departamentului Ferma de familie.

    Apelul Asociației Forța Fermierilor a fost transmis după ce ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat neoficial că a primit obiecții din partea Comisiei Europene cu privire la alocarea sprijinului financiar în perioada de tranziție, declarații care nu au fost urmate ulterior de nicio comunicare oficială, de niciun document publicat pe site-ul instituției și de nicio conferință de presă sau mesaj pe rețelele de socializare, unde atât ministrul Oros, cât și MADR au o activitate intensă.

    ”Facem apel către instituția pe care o conduceți pentru a monitoriza atent politicile agricole aflate în curs de adoptare și implementare la nivel național de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România. Vă rugăm să ne sprijiniți în demersul nostru de a se transparentiza dezbaterea și procesul decizional privind alocările și condițiile de finanțare din fonduri europene. De asemenea, facem apel către Dumneavoastră să aveți în vedere situațiile în care ferma de familie – ferma mică și ferma medie, sunt nedreptățite în raport cu exploatațiile agricole mari care s-au capitalizat puternic în ultimii ani prin accesarea măsurilor de sprijin și a plăților directe din fonduri europene și naționale”, a transmis AFF Comisarului Janusz Wojciechowski și conducerii DG AGRI.

    ”Precizăm că în România există un număr mare de ferme de familie care utilizează o parte semnificativă a suprafeţei agricole. La momentul de față, unele exploatații – din cauza problemelor întâmpinate în cursul anului agricol 2020, sunt vulnerabile economic și aproape în incapacitate de a se îndrepta către piață, prin urmare acestea au nevoie de sprijin”, au mai menționat în adresă cei doi vicepreședinți AFF.

    ”Vă semnalăm cu îngrijorare și responsabilitate că cele mai recente acțiuni și măsuri adoptate de Ministerul Agriculturii sunt în contradicție cu politicile comunitare de susținere a fermelor de familie, având ca beneficiari exploatațiile agricole mari, deja capitalizate și care nu întâmpină probleme financiare”, se mai arată în adresă.

    Lipsă de transparență în procesul decizional

    AFF a semnalat la Bruxelles lipsa de transparență din procesul decizional, în care întâlnirile și discuțiile pe tema fondurilor europene nu sunt publice, iar ulterior documentele, minutele și înregistrările video ale acestora nu apar pe site-ul MADR sau pe alte canale oficiale.

    ”Alocarea totală în cuantum de 760 de milioane de euro pentru finanțarea măsurilor și submăsurilor de dezvoltare rurală, prin Pilonul II, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, în perioada de tranziție 2021-2022, nu a avut în vedere situația dificilă a exploatațiilor agricole mici și medii, nici resticțiile actuale la nivel național din cauza pandemiei de Covid-19. Astfel, menționăm că simplificarea așteptată și mult necesară procedurilor de accesare a finanțărilor nu se regăsește în direcțiile făcute publice de către Ministerul Agriculturii în cadrul comunicărilor publice. Menționăm că la acest moment, dezbaterile și minutele întâlnirilor organizate de către Autoritatea de Management pentru PNDR nu sunt publice și nu se regăsesc pe site-ul www.madr.ro, precum pe niciun alt portal oficial asumat instituțional.

    În legătură cu alocările complet netransparente pentru perioada de tranziție, semnalăm că exploatațiile mici și medii nu vor avea acces la finanțare. Astfel, MADR este în proces de complicare a procedurilor de accesare, iar intensitatea sprijinului financiar este limitat la 500.000 de euro pentru ferma de familie – 500.000 euro și la 1.000.000 de euro pentru ferma mare – 1.000.000 euro, cu o intensitate de 50% din totalul cheltuielilor eligibile. În realitate, este nevoie de 70% sprijin public nerambursabil cu posibilitatea de crestere a finantarii pana la 90%, in functie de indeplinirea criteriilor de selecție”, a semnalt Asociația Forța Fermierilor.

    Contextul prezentat de AFF oficialilor europeni include și promisiunile neonorate ale ministrului Adrian Oros pentru plata despăgubirilor de secetă, dar și haosul creat în zootehnie de Ordinul nr. 180/2020 care lovește fermele de familie din zootehnie.

    ”Dincolo de faptul că O.M nr. 180/2020 impune obligații nelegale și contrare chiar și legislației Uniunii Europene – acesta are ca efect distrugerea afacerilor tuturor crescătorilor autorizați de animale, cu consecința principală a reducerii șeptelului țării, a pierderii veniturilor realizate de statul român din taxarea/impozitarea acestora – cât și a tuturor subramurilor economice derivate din această activitate. Astfel, dincolo de falimentarea afacerilor noastre, aplicarea O.M. nr. 180/2020 va conduce la reducerea catastrofală a șeptelului țării, la pierderea siguranței alimentare conferită de această rezervă inestimabilă, la pierderea mai multor zeci de mii de locuri de muncă din industria zootehnică și derivatele acesteia, la reducerea veniturilor statului corespunzător cu reducerea bazei de impozitare actuale. Este foarte important de stabilit dacă dispozițiile introduse forțat, intempestiv și nejustificat sunt doar rodul incompetenței sau instrumentul unor vectori de influență/decizie interesați fie în distrugerea șeptelului și capitalului din zootehnie autohton/fie în câștigarea, cu orice preț – a unor importante sume de bani, prin înlocuirea procesului de montă naturală, practicat de secole cu tradiție de crescătorii români – cu montă artificială, scumpă și de natură să ne falimenteze rapid pe noi, crescătorii români de animale cu ferme mici și mijlocii și nu numai…”, au semnalat cei doi vicepreședinți ai AFF.

    Adresa transmisă în data de 5 aprilie este prima dintr-un demers legitim al organizației care în continuare este exclusă din dialogul civil de la MADR. În paralel, AFF a intentat procese Ministerului Agriculturii pentru discriminarea Membrilor prin nerespectarea legislației naționale în vigoare.

    DOCUMENT: Adresa_Asociatia_Forta_Fermierilor_5_aprilie_2021


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!