Gândacul pământiu: semnele atacului, prevenire și combatere
Ramona Dascălu -Gândacul pământiu sau Opatrum sabulosum este un dăunător prezent anul acesta în culturile de floarea-soarelui. Primele semne ale atacului au fost semnalate de fermieri imediat după răsărirea culturii, iar monitorizarea și combaterea din timp a gândacului pământiu sunt singura soluție pentru a salva producția din acest an la floarea-soarelui.
- Unde a fost semnalat atacul de gândac pământiu
- Factorii care determină apariția gândacului pământiu
- Cum arată Gândacul pământiu
- Fazele de dezvoltare ale Opatrum sabulosum sau Gândacul pământiu
- Ce plante atacă Gândacul pământiu
- Semnele unui atac de gândac pământiu în cultură
- Prevenirea Gândacului pământiu
- Combaterea Gândacului pământiu
Opatrum sabulosum sau Gândacul pământiu este originar din Europa Centrală și de Vest. Dăunătorul este prezent la noi în țară în regiunile din sudul Moldovei și în Câmpia Română, acesta preferând terenurile nisipoase.
Unde a fost semnalat atacul de gândac pământiu
Gândacul pământiu a fost semnalat de fermierii din zona Dobrogei în această primăvară. Aedin Celzin, agricultor din Osmancea, județul Constanța, a tras un semnal de alarmă publicând poze cu Opatrum sabulosum în câmp, avertizând cultivatorii de floarea-soarelui că trebuie să fie deosebit de atenți în această primăvară la un dăunător ignorat până acum. Aedin Celzin a pus atacul pe seama imposibilității de a mai se trata sămânța de floare cu insecticid neonicotinoid.
Factorii care determină apariția gândacului pământiu
Factorii care favorizează apariția gândacului pământiu includ temperaturile de peste zi, dar și absența tratamentului neonicotinoid la sămânța de floarea-soarelui.
”Este al doilea an în care nu avem nicio alternativă pentru tratarea semințelor de floarea-soarelui. În acest moment floarea este în curs de răsărire și adulții de gândac pământiu deja au apărut, sunt în număr semnificativ și așteptăm să vedem ce o să se întâmple după ce răsare floarea-soarelui. Momentan aceștia nu reprezintă un pericol așa mare, dar totul depinde de cum evoluează temperaturile, dacă vremea în continuare va fi caldă astfel încât planta să poată să se dezvolte normal, dăunătorul nu ar fi așa agresiv, dar dacă vremea s-ar răci și floarea-soarelui ar încetini din creștere, problemele cu acest dăunător vor fi mult mai grave”, a declarat fermierul din Dobrogea pentru Agrointeligența -AGROINTEL.RO.
Cum arată Gândacul pământiu
Opatrum sabulosum sau Gândacul pământiu are un aspect ce îl face ușor de recunoscut. Are corpul ușor alungit de culoare neagră, pe partea dorsală prezintă mereu resturi de pământ, fapt care i-a adus și denumirea de ,,pământiu”.
Dimensiunea unui gândac pământiu adult este de 7-10 mm, aripile anterioare prevăzute cu striuri întrerupte, pe margini cu tuberculi lați și lucioși, așezați longitudinal.
Fazele de dezvoltare ale Opatrum sabulosum sau Gândacul pământiu
Opatrum sabulosum sau Gândacul pământiu iernează în stadiul de adult, în stratul de suprafață al solului. Primăvara, la mijlocul lunii aprilie adulții apar pe plantele spontane sau pe plantele care abia cresc.
La câteva zile începe copulația și apoi ponta, fiecare femelă depune în sol un umar de 100-150 de ouă, chiar în apropierea rădăcinilor plantelor.
Oul este oval, albicios, de 0,9 mm lungime. După eclozare, apar larvele care au corpul acoperit cu un tegument destul de tare, de culoare castanie pe partea dorsală și gălbuie pe partea ventrală. Ultimul segment al abdomenului are vârful ascuțit și este prevăzut cu perișori.
Larvele se dezvoltă în stratul superior al solului, se hrănesc cu rădăcinile plantelor ierboase, iar când ajung la maturitate au lungimea de 1,5 – 1,7 cm.
În luna iunie larvele își formează în sol o crisalidă, în interiorul căreia se transformă în nimfă.
În luna septembrie apar adulții care iernează în același loc în pământ, informează corteva.ro.
Ce plante atacă Gândacul pământiu
Gândacul pământiu atacă culturi agricole cu mare importanță economică, precum: porumbul, orzul, sfecla, tutunul, lucerna și alte plante cultivate, dar cele mai mari pagube le provoacă la cultura de floarea-soarelui. Adulții atacă plantele în faza de răsărire rozând frunzele abia formate sau retezându-le, ceea ce conduce la uscarea plantelor. La rândul lor, larvele atacă rădăcinile plantelor.
Semnele unui atac de gândac pământiu în cultură
Semnele atacului de gândac pământiu se pot observa încă din primăvară, explică fermierul Aedin Celzin, care a putut să umărească evoluția dăunătorului chiar la el în fermă. Agricultorul a monitorizat atent suprafața afectată și ne-a deschis modul în care
Fermierul Aedin Celzin a explicat care sunt modurile în care acest dăunător atacă cultura de floarea-soarelui.
”Adulții de gândac pământiu apar acum în primăvară întrucât ei iernează în stadiul de adult în sol, deci imediat cum afară începe să se încălzească ei își fac apariția. Gândacii pământii umblă pe la suprafața solului, se pot vedea foarte ușor. Aceștia au două moduri de dăunare, ori mănâncă floarea în sol, când este în curs de germinare, ori când floarea este deja răsărită, depinde foarte mult de gradul de infectare al culturii. În momentul de față avem un grad de infectare destul de redus, am găsit câteva exemplare de astfel de gândaci pământii, nu am găsit foarte multe”, a spus acesta.
Prevenirea Gândacului pământiu
Pentru prevenirea apariției Gândacului pământiu în culturi, se recomandă combaterea buruienilor care pot fi gazde pentru dezvoltarea larvelor și efectuarea arăturilor adânci de vară imediat după recoltarea plantei premergatoare.
”Ca și prevenire se recomadă o combatere agrotehnică, o arătură adâncă”, a dezvăluit fermierul Aedin Celzin, care a semănat în această primăvară 400 de hectare de floarea-soarelui.
Combaterea Gândacului pământiu
Pentru combaterea Gândacului pământiu, fermierul Aedin Celzin recomandă tratamentele cu insecticid.
”Sfatul meu este ca toți cei care cultivă floarea-s0arelui să urmărească cultura după ce răsare de câteva ori pe zi astfel încât atunci când observă vreun atac al vreunui dăunător să poată să intre și să administreze un insecticid. Trebuie menționat însă că insecticidele aplicate terestru au eficacitate mai redusă și au un cost ridicat la hectar. Deci, cel mai bun mod de a controla acest dăunător era tratarea semințelor cu neonicotinoide, dar din păcate au fost interzise. Problemele vor începe să se agraveze de la an la an. Până acum, acest dăunător – gândacul pământiu nu reprezenta pentru noi fermierii o problemă, dar de când s-a interzis tratamentul la sămânță avem și acestă problemă în plus și acest dăunător o să devină din ce în ce mai agresiv pentru că la acest moment nu avem nicio cale de combatere, o să se înmulțească mult mai mult și nu o să-l mai putem controla”, a declarat Aedin Celzin, agricultor din județul Constanța pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Acesta susține că până acum nu a aplicat un tratament pentru combaterea gândacului pământiu.
”Până acum nu am fost nevoit să aplic tratament, acesta fiind doar al doilea an fără tratament la sămânță, nu am întâmpinate probleme grave, dar trebuie tras un semnal de alarmă pentru viitor. Anul trecut fiind primul an fără tratament la sămânță, dăunătorii nu au fost în număr foarte mare, dar în continuare pentru că nu avem alternativă în ceea ce privește tratarea semințelor, cu siguranță dăunătorii vor fi mult mai mulți și mai agresivi”, este de părere acesta.
O altă formă a combaterii acestui dăunător o reprezintă monitorizarea zilnică și atentă a culturii de floare, dezvăluie fermierul. ”Trebuie să stăm cu ochii pe cultură, mai ales după ce răsare este bine să o monitorizăm de 2-3 ori pe zi pentru că pe lângă gândacul pământiu, avem probleme și cu Tanymecus. Acești doi dăunători pot face ravagii în cultura de floarea-soarelui. Ea trebuie monitorizată de 2-3 ori pe zi până formează prima pereche de flori pentru că după aceea pericolul nu mai este așa de mare”, a declarat Aedin Celzin.