• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția de 1 euro la bovine – la aprobare în ședința de Guvern de astăzi!

    agrointeligenta.ro -

    Subvenția simbolică de circa 1 euro pe cap de ovină se află astăzi pe masa Guvernului. Proiectul de Hotărâre de Guvern întocmit de Ministerul Agriculturii figurează pe ordinea de zi a ședinței Executivului, iar dacă votul va fi unul favorabil, pentru adoptare, în conturile crescătorilor de animale va intra cea mai mică subvenție plătită vreodată în România.

    Plata simbolică va fi aceeași și pentru vacile de lapte și pentru cele de carne întrucât Ajutorul Național Tranzitoriu ANT 8 carne se achită pentru toate rasele. ANT 7 se plătește pentru laptele livrat, doar crescătorilor de vaci de lapte.

    Niciun proiect de act normativ pentru ajutorul de Covid

    Deocamdată nu există niciun proiect sau informație oficială – în afară de declarațiile ministrului Adrian Oros, cu privire la plata unui ajutor de Covid-19, așa că singurul ajutor pe care fermierii se pot baza că le va intra în conturi este Ajutorul Național Tranzitoriu, plată aferentă cererii depuse în 2020. ANT a fost drastic tăiat, astfel că având în vedere plafonul propus și efectivele eligibile, cuantumul depășește cu puțin 1 euro pe cap de bovină la ANT 8.

    Plafon de 1,75 de milioane de euro pentru vacile la ANT

    Conform proiectului d HG, plafoanele aferente plăţilor pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, specia bovine, pentru anul de cerere 2020, s vor putea plăti în limita sumei de 1.758.265 de milioane de euro, în echivalent 8.567.147 de lei, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2021, şi care se distribuie astfel:
    a) 445.128 de euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte;
    b) 1.313.137 de euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne.

    Cuantumul per unitatea de măsură al ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, specia bovine, se calculează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, astfel:
    a) prin raportarea sumei de la a) la cantităţile de lapte livrate şi/sau vândute direct eligibile;
    b) prin raportarea sumei de la b) la efectivele de bovine eligibile.

    Conform declarațiilor ministrului Adrian Oros, plafonul inițial alocat a fost de 48 de milioane de euro, cu 55% mai mic decât anul trecut. Diferența rămasă după achitarea ANT-urilor conform proiectului de HG ar urma să fie direcționată tot către crescătorii de bovine, ca ajutor de Covid în cuantum de 225.000 de euro pe cap de fermă (cumulat pe ultimii doi ani).

    Cum s-a ajuns la subvenția de 1 euro

    Pe data de 20 martie, câțiva lideri apropiați ministrului Adrian Oros s-au întâlnit cu aceștia la Cluj. La ședință s-a propus ca la ANT, subvenție care se achită în raport cu anul de referință 2013, să fie o alocare simbolică, de numai 5 euro pe cap de animal și 2 euro pe tona de lapte livrat. Restul bugetului alocat ar urma să fie transferat către un ajutor de stat de Covid, cu plata pentru animalele aflate în fermă la data de 31 ianuarie 2021.

    După ședința de la Cluj a urmat o ședință oficială la Ministerul Agriculturii, unde au fost prezente mai multe organizații. La această ședință, din plata de 5 euro s-a scăzut la 1 euro pe motiv că subvenția trebuie să fie cu adevărat simbolic. Pe data de 22 martie, crescătorii au primit promisiunea că în termen de 2 luni se va face plata ajutorului de Covid din diferența de bani rămasă.

    În data de 6 aprilie, Asociația Forța Fermierilor a făcut apel către premierul Florin Cîțu și către ministrul Adrian Oros să adopte ”la pachet” HG pentru subvenția simbolică și ajutorul de Covid. Mai mult, organizațiile membre AFF au susținut chiar amânarea plății de 1 euro pe cap de vacă până se obține de la Comisia Europeană acordul pentru ajutorul de Covid. Nu doar că adresa publică a AFF nu a primit niciun răspuns, dar până la această dată nu există nicio informație că Ministerul Agriculturii ar fi notificat la Bruxelles o schemă de sprijin pentru crescătorii de animale.

    Dacă proiectul de HG va fi aprobat astăzi, după publicarea lui în Monitorul Oficial, sumele devin disponibile pentru a intra în autorizarea de plată a fermierilor de către funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare