• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANZ a notificat asociațiile să inactiveze certificatele de origine ”neactualizate”

    agrointeligenta.ro -

    În instituțiile din subordinea Ministerului Agriculturii circulă hârtiile mai ceva ca înainte de campania electorală. Este o perioadă când se dau mari tunuri, ne scriu fermierii care ne roagă să fim vigilenți, mai ales că adresele, comunicările și dispozițiile sunt făcute publice tot mai rar, iar de ele depinde soarta agriculturii naționale.

    Săptămâna trecută am aflat despre o adresă pe care secretarul de stat pentru zootehnie, Antal Barabasi, a transmis-o directorului Agenției Naționale pentru Zootehnie, Vaida Bela. La prima vedere, nimic suspect: un oficial din MADR îi transmite unui funcționar cu funcție de conducere să certificatele de origine pentru berbeci nu pot fi anulate, că au valabilitate toată viața animalului, și că reproducătorii odată înscriși în Registrul Genealogic, nu mai pot fi scoși de acolo.

    Adresă ANZ transmisă asociațiilor pe 9 aprilie

    În ziua în care noi publicam adresa MADR – cu dată de ieșire 24 martie, asociațiile de crescători de animale primeau o adresă ANZ care spunea tocmai pe dos. Pe 9 aprilie, adică vinerea trecută, la asociații a fost transmisă o adresă ANZ prin care li se spune să controleze certificatele de origine eliberate pentru berbeci și să le ”inactiveze” pe cele care nu sunt actualizate.

    Ce le-a ridicat un semn de întrebare liderilor din oierit – deja aflați în proces cu ANZ, este că dacă adresa lui Barabasi era fundamentată de prevederile Regulamentului 1012/2016, în timp ce solicitarea de la ANZ face trimitere la o minută de la o discuție la Bruxelles de acum aproape 4 ani (din 20 octombrie 2017), la care nu au participat crescătorii de animale (nici măcar actualul șef al ANZ). O minută de negăsit, nepublică, cu niște presupuse recomandări ale Comisiei, aduse la cunoștința fermierilor 3 ani și jumătate mai târziu, fără a fi prezentat și conținutul Minutei respective.

    ”Comisia a explicat că în perioada începând din ziua intrării în vigoare a ABR (regulamentul de ameliorare a animalelor  – nr.) și până la data de aplicare, care este de la 19 iulie 2016 până la 1 noiembrie 2018, autoritățile competente din statele membre au timpul necesar pentru a se pregăti să pună în aplicare ABR, inclusiv să-și pregătească legislația lor națională de completare a ABR. De asemenea, este timpul ca și societățile sau exploatațiile de ameliorare în prezent aprobate sau recunoscute să-și regleze regulile la noile cerințe prevăzute în ABR. După 1 noiembrie 2018, autoritățile competente, în timpul controalelor oficiale vor verifica conformitatea activităților și programelor de ameliorare cu cerințele stabilite în ABR. Această verificare se referă la societățile de ameliorare nou recunoscute și activitățile de ameliorare în conformitate cu art.4, alin.3 din ABR, precum și de organizațiile de crescători, organizațiile pentru creșterea animalelor, asociațiile de crescători, întreprinderile private, alte organizații sau asociații, care au fost aprobate sau recunoscute în conformitate cu legislația zootehnică aplicabilă în prezent și care sunt considerate că au fost recunoscute în conformitate cu ABR pe baza art.64, alin.4”, se arată în adresă.

    ANZ a controlat, dar nu a găsit probleme

    Tot în cârca Comisiei Europene, fără a se indica un Regulament sau Directivă, se mai pune și altă solicitare, care arată că deși s-au făcut controale, ANZ nu a găsit nereguli încât să excludă animale înregistrate ilegal în RG: ”Comisia a concluzionat că autoritatea competentă sau organizația de ameliorare trebuie să verifice și să excludă, în cazul în care este necesar, toate animalele care nu sunt corect înregistrate în secțiunea principală a Registrului Genealogic”.

    Președinții, rugați să facă ei treaba ANZ

    ”Având în vedere cele menționate mai sus, vă rugăm să luați măsurile necesare pentru a inactiva animalele ce dețin certificate de origine sau zootehnice care nu sunt actualizate în conformitate cu Regulamentul 1012/2016, conform tabelului pe care vi-l transmitem în fișierul atașat. Vă solicităm de asemenea ca acele animale să nu le mai folosiți în programele de ameliorare aprobate în conformitate cu regulamentul mai sus menționat”, se arată în adresa primită de asociații.

    Crescătorii spun că măsura e una fără temei și noimă

    Cu alte cuvinte, pentru că MADR a avertizat ANZ că nu se pot anula certificatele de origine, s-a creat o bălmăjeală pentru inactivarea lor, ceea ce spun liderii din oierit cu care am vorbit ar avea următoarele urmări – 80% dintre crescători sunt scoși automat de la sprijinul cuplat pentru că au certificatele NEACTUALIZATE, statul a aruncat pe fereastră ajutorul de minimis pentru berbeci derulat înainte de 2018, programele de ameliorare se blochează și fermierii și România trebuie să dea banii înapoi pe toți anii în care berbecii cu certificate inactivate au fost luați în calcul pentru plată în ultimii ani.

    Vaida Bela, ANZ: ”Notificarea aceasta nu trebuie să sune sub formă de dispoziție”

    Pentru a afla ce are de gând în privința certificatelor de origine, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a luat legătura cu directorul general al ANZ, Vaida Bela. Acesta ne-a confirmat atât primirea adresei de la secretarul de stat, cât și trimiterea celeilalte către asociații.

    ”În urma verificărilor pe care le-am făcut noi, și acum am ajuns spre finalizare la peste 40.000 de certificate de origine și certificate zootehnice (noua denumire a certificatelor de origine – n.r). În urma verificărilor am constatat că, condițiile de înscriere în secțiunea principală nu respectă Regulamentul 1012/2016. Și atunci în urma verificărilor, noi am notificat conducătorii de Registre Genealogice. Sigur, notificarea aceasta nu trebuie să sune sub formă de dispoziție, pentru că nu este dispoziție, ci constatarea noastră poate fi și contestată. Dar noi prin această notificare propunem inactivarea lor pentru că de scos nu se mai pot scoate din Registrul Genealogic, secțiunea principală. Noi solicităm inactivarea lor și pe urmă să vedem care este soluția de a continua programele de ameliorare”, a explicat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO ing. Bela Vaida, directorul ANZ.

    Vaida a infirmat ceea ce ne-au spus fermierii, și anume că ar fi în pericol subvențiile. El a subliniat că acțiunea de verificare nu afectează sub nicio formă plata Sprijinului Cuplat Zootehnic (SCZ) care se achită pe cap de animal în sectorul de creștere a ovinelor și caprinelor. ”Deci aici vreau să subliniez două chestiuni. Una: Aceste notificări nu afectează programul de ameliorare pentru că soluții de îmbunătățire sunt. Și a doua chestiune: nu este în pericol ca fermierii să nu primească Sprijin Cuplat pentru că certificatele de origine și certificatele zootehnice, rămân valabile pe toată viața animalului”, a mai arătat Vaida.

    Ing. Bela Vaida mai spune că odată inactivate nu se pot folosi aceste animale până când nu se fac analize, adică acele teste de filiație care arată originea animalului. ”Eu nu am zis niciodată că certificatele de origine nu sunt valabile pe toată viața animalului. Dar odată inactivate nu se pot folosi aceste animale până când nu se fac analize. Dar avem timp suficient, pentru că dacă discutăm de ovine, căci despre ele este vorba, avem timp până la toamnă să rezolvăm problema”, a mai spus șeful ANZ.

    Și cu certificate inactive, berbecii ar fi buni. Dar numai cu derogare de la ANZ

    ANZ, instituția care deja a fost dată în judecată de oieri pentru că a impus măsuri abuzive și care nu pot fi puse în practică, propune soluția derogării. Derogare pe care asociațiile să o ceară…tot ANZ.

    ”Dacă animalelor devin inactive, după aceea se face solicitare de către societățile de ameliorare către autoritatea competentă prin care se cere derogări având în vedere că numărul berbecilor din rasa Țurcană și Țigaie sau și alte rase din secțiunile principale este insuficient pentru a putea fi folosit în programele de ameliorare. Și atunci autoritatea competentă analizează situația și dacă se confirmă, și eu zic că se confirmă chestiunea aceasta, pentru că vorbim de 2 milioane și ceva de femele care sunt în programul de ameliorare, noi putem da aceste derogări. Și atunci aceste animale care nu trebuie neapărat să fie ca și număr câte sunt și acum, pentru că sunt berbeci cu certificat de origine care sunt folosiți în afara programelor de ameliorare. Și atunci în funcție de numărul de femele din programele de ameliorare, vom stabili de câți berbeci este nevoie și vom putea da aceste derogări”, a mai transmis Vaida.

    Mesajul șefului ANZ nu este crezut însă de oieri care știu că ”derogările” se transformă mereu în ”favoritisme” pentru asociațiile de casă, apărute ca ciupercile în pădurile cu flori de lângă Cluj-Napoca.

    În final, directorul ANZ se declară optimist: ”Deci în momentul de față facem un fel de curățenie în Registrele Genealogice, secțiunea principală”.


    Te-ar mai putea interesa

    Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Vânzarea terenurilor agricole din apropierea granițelor – aproape imposibilă! Fermierii ruși renunță la cultura de grâu: ”Există pierderi la fiecare tonă” Gazeo și Clementine: soiuri noi de grâu și orzoaică de la ITC Seeds