• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvențiile fermierilor lipsesc de pe lista cu proiecte ”care nu suportă amânare!”

    Roxana Dobre -

    Anunț oficial al Guvernului privind proiectele care intră în ședința care se desfășoară joi, 15 aprilie! Pe pagina de Facebook a premierului Cîțu a fost publicată o listă a hotărârilor care, potrivit acestuia, ”nu suportă amânare”. Printre acestea nu sunt menționate și subvențiile fermierilor, mai exact plățile pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii, atât în sectorul vegetal cât și cel zootehnic, care dacă nu se aprobă astăzi ar fi deja la a doua amânare după ce miercuri, 14 aprilie, reuniunea miniștrilor s-a anulat din cauza unor neînțelegeri politice.

    Premierul Florin Cîțu a anunțat joi înainte de ședința de Guvern care se desfășoară astăzi începând cu ora 13.00, că va aproba următoarele acte normative care nu suportă amânare:
    1. Hotărâre de guvern: alocațiile de hrană pentru pacienții din spitale cu indicele prețurilor de consum la mărfuri alimentare în perioada 2018-2020, de 109,72% și am reglementat modalitatea de majorare a alocațiilor de hrană la solicitarea conducătorului unității sanitare, cu avizul consiliului de administrație, în condițiile identificării altor surse de finanțare decât sumele provenite din contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate și de la bugetul de stat.
    2. Ordonanță de Urgență care prevede că personalul medico-sanitar care activează în centrele de vaccinare să poată încheia contracte de prestări servicii că persoane fizice. Aceste acte vor fi considerate vechime în muncă și stagii de cotizare. Clarificăm situația statutului rezidenților care lucrează în aceste centre de vaccinare.
    3. Memorandum prin care Ministerul Sănătății încheie o nouă comandă pentru achiziționarea a 4.260.269 de doze opționale de vaccin împotriva COVID- 19 produs de compania BioNTech / Pfizer.
    4. Hotărâre de Guvern, ajutorul umanitar, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova, din rezerva Ministerului Sănătății și care constă în acordarea a 132.000 de doze vaccin împotriva COVID 19, din numărul de doze achiziționate de Ministerul Sănătății și livrate de către Compania AstraZeneca.
    5. Ordonanță de Urgență pentru programul de restructurare al CEO.
    6. PROIECT DE LEGE privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național şi condiţiile implementării rețelelor 5G
    7. MEMORANDUM cu tema: Stabilirea principiilor care vor sta la baza reanalizării și elaborării cadrul legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

    Printre prioritățile Guvernului nu se află însă și ajutoarele pentru fermieri, care figurau pe agenda Executivului făcută ieri publică iar o ”retragere” a acesteia nu a fost anunțată oficial.

    Astfel fermierii așteaptă atât Ajutoarele Național Tranzitorii pentru sectorul vegetal cât și cele care se plătesc pentru ovine/caprine și bovine, cota de lapte și pe cap de animal.În plus pe agenda de ieri a Guvernului figura și ajutorul de minimis acordat pentru cultivatorii de usturoi, proiect care de asemenea ar putea suferi o nouă amânare.

    Despre banii pe care fermierii îi așteptau Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Aprobarea subvențiilor – AMÂNATĂ! Ședința de Guvern nu se mai ține azi din cauza haosului politic!


    Te-ar mai putea interesa

    Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș

    Ultimele știri

    România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini