• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Coccidioza la iepuri: semne, tratament, prevenire

    agrointeligenta.ro -

    Coccidioza, una dintre cele mai periculoase boli la iepuri, poate cauza mortalitate la animalele tinere sau cu imunitate slăbită. Semnele coccidozei includ frecvent diareea și pierderea în greutate, iar tratamentul preventiv și curativ este esențial pentru salvarea iepurilor bolnavi.

    Afecțiunea distruge cel mai frecvent mucoasele intestinale, dar se poate localiza la nivel hepatic sau la nivelul mucoaselor din partea superioadă a tractului digestiv.

    Ce este coccidioza

    Coccidioza este o boală la iepuri care evoluează sub trei forme: intestinală, hepatică și otorinofaringiană. Aproape că nu există iepuri care să nu aibă chisturi, dar un animal poate să trăiască toată viața fără să dezvolte boala, deși are agentul etiologic în corp.

    Organul afectat cu coccidia nu mai poate funcționa în mod normal. Ca urmare, o parte din alimentele consumate nu pot fi digerate, toate componentele utile nu vor fi absorbite în organism. Din acest motiv, iepurele bolnav începe să piardă în greutate, corpul este epuizat și, în cele din urmă, animalul moare.

    Cauzele bolii la iepuri

    Coccidioza este cauzată de coccidili, paraziţi uniceluari ce au o răspândire foarte mare la toate rasele de iepuri, trăiesc în canalul intestinal, există şapte feluri de coccidili, doar un singur fel îl găsim în ficat şi în canaliculii biliari.

    Factori care favorizează declanșarea coccidiozei

    O serie de factori favorizează și pot declanșa coccidioza la iepuri. Frecvent, boala apare în crescătoriile sau cuștile suprapopulate la care nu se asigură condițiile necesare: așternutul este umed, nu există o ventilație bună, nu se face curat – dejecțiile stagnează, iar alimentația este deficitară.

    Cum umiditatea este un factor favorizant, vremea ploioasă este propice apariției bolii.

    Zgomotele sunt, de asemenea, posibili factori ai coccidiozei.

    Vârsta animalului nu este un criteriu întrucât boala se manifestă la întreg efectivul. Cel mai afectat este în general tineretul cunicul, imediat după întârcare, atunci când are imunitate scăzută și este predispus la coccidioză.

    Sunt vulnerabile și iepuroaicele gestante sau cu pui, al căror organism este slăbit.

    Transmiterea coccidiozei

    ”Paraziții se dezvoltă într-un ciclu multifazic, complicat, la sfârșitul căruia așa-numitele oociste sunt excretate cu materiile fecale. Acestea se maturizează în așternutul în una până la șase zile și sunt luate apoi de animale ca etape ale infecției”, explică Ion Iftodi, un cunoscut crescător de iepuri din Republica Moldova. Cunicultorul administrează și grupul de Facebook ”Cunicultori în Republica Moldova”, unde frecvent publică informații, sfaturi și avertizări utile celorlalți crescători.

    Ochii mamiferelor contaminate reprezintă o sursă periculoasă de infecție pentru animalele tinere. Odată apărută boala, coccidioza se transmite de la un animal la altul prin oochiști din excremente, aceștia infestând furajele și apa de băut.

    Iepuri afectați de coccidioză până la mortalitate

    Semne de coccidioză la iepuri

    Coccidioza se manifestă la iepuri în funcție de forma, stadiul bolii, dar și de locul unde este localizată. Există cazuri în care iepurii bolnavi nu prezintă simptome, dar cel mai frecvent, în cazurile acute și super-acute, semnul care trebuie să îi îngrijoreze pe crescători este diareea, scaunul lichid. Animalele sunt balonate și pierd rapid din greutate.

    Semne coccidioză intestinală

    ”Dacă flora intestinală este deteriorată, se pot răspândi și infecții bacteriene, care sunt însoțite de formarea puternică de gaze în intestin”, atrage atenția Ion Iftodi.

    Semne coccidioză hepatică

    Dacă coccidioza hepatică, la nivelul ficatului, diaree este mai puțin frecventă, dar se manifestă o stare generală proastă a iepurilor bolnavi și scăderea în greutate. Această formă afectează mai mult animalele mature decât pe cele tinere.

    Semne coccidioză superacută și acută

    În cazul coccidiozei superacute, după o evoluție de 9-10 zile a bolii, fără tratament, animalele mor. La faza acută, boala evoluează mai lent, potrivit specialiștilor de la cunicultor.ro, care indică o perioadă de 14-15 zile în care starea iepurilor se degradează, iar pe final apar și tulburări nervoase, cauzate de prezența toxinelor în organism.

    Semne coccidioză cronică

    Forma cronică a coccidiozei apare numai la iepurii care au depășit vârsta de 4 luni și este o formă mai puțin gravă. Are simptome precum urinări frecvente, o diaree mai ușoară și uneori constipație. Vindecarea animalelor poate fi spontană, în funcție de cât de bună este imunitatea lor.

    Tratament coccidioză la iepuri

    Coccidioza la iepuri – tratament

    Primul pas pentru confimarea bolii este o examinare a excrementelor la laborator.

    Tratamentul preventiv contra coccidiozei la iepuri se face cu produse pe care le găsiți la farmacia veterinară. Tratamentul se face până la vârsta de 4 luni a iepurilor și în același timp se va administra și vitamina K3.

    Între produsele ce se pot administra ca tratament preventiv contra coccidiozei la iepuri se numără Sulfaccocirom, o soluție buvabilă care trebuie asociată cu vitamina K3, pentru a reduce efectele adverse. La fel, Coccistop S asociat cu vitamina K3, Sulfadiarom, Baycox .

    ”Dacă folosiți un coccidiocid sau coccidiostatic vă recomand să alternați măcar la a patra administrare cu un alt coccidiostatic, indiferent de care, astfel prevenind formarea rezistenței la substanța activă a produsului primar”, este recomandarea lui Ion Iftodi.

    Tratarea coccidiozei la iepuri se poate face cu Amprolium 25 %, un medicamente cu o schemă de tratament simplă, timp de 5-7 zile, și apoi continuare cu doze mici. Un alt tratament este Sulfadimidin, care are un spectru mai larg de acțiune, și care se pretează dacă la tineretul cunicul este sesizată și un alt tip de vulnerabilitate, pe baza unor simpome sesizabile. De asemeni, Gelliprim Oralle, cu o acțiune nu numai pentru coccidioză, ci și pentru alte afecțiune.

    Cu un tratament aplicat în timp util, de la primele simptome, rata de supraviețuire este de 75-80 %.

    Prevenirea coccidiozei la iepuri – foto: Iepuri Neoc-Calif Zalău

    Prevenirea coccidiozei la iepuri

    Coccidioza la iepuri poate fi prevenită în primul rând prin păstrarea unui spațiu curat în care sunt crescute animalele, fără a le aglomera. Dezinfecția și dezinsecția sunt la fel de importante ca tratamentul preventiv.

    Aveși grijă ca spațiile iepurilor să fie protejate de accesul rozătoarelor.

    Adulții se vor păstra separat de tineret, iar animalele nou intrate în crescătorie se țin în carantină timp de o lună.

    ”Oociștii eliberați în mediu sunt foarte rezistenți, astfel încât sunt introduși într-o turmă fără coccidia nu numai prin animalele cumpărate, ci și prin furaje proaspete și boluri și cuști hrănite slab curățate. Cea mai mare curățenie posibilă este deosebit de importantă pentru prevenire. Nutrețurile și fânul verde nu ar trebui să intre în contact cu gunoiul și ar trebui să fie oferite prin intermediul rafturilor de alimentare”, arată Ion Iftodi.

    Dacă aveți animale bolnave, izolați-le imediat, curățați și dezinfectați cușca. Tratamentul medicamentos se recomandă a fi administrat sub supravegherea unui medic veterinar.

    Carcasele iepurilor morți de la coccidioză trebuie arse.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Ce putem planta lângă sau sub un nuc Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial