Studiu revoluționar: Albinele sălbatice reciclează plasticul. Îl folosesc la construirea stupilor
agrointeligenta.ro -Rezultatele recente ale unui studiu ar putea revoluționa politica de ecologizare din întreaga lume. Astfel, se pare că două specii sălbatice de albine au început să folosească plasticul pentru a-și ”construi” stupii, indicând o posibilă extindere a utilizării acestui material ca urmare a adaptabilității vietăților la noile condiții de mediu.
Plasticul se acumulează în cantități îngrijorătoare în cele mai multe ecosisteme din întreaga lume, mai ales în oceane și lacuri. Cu efecte devastatoare pentru viața animalelor și plantelor, totuși, până acum, puține specii au dat semne că se adaptează noilor condiții și intenționează să recicleze acest material toxic. Potrivit unui studiu recent, albinele sălbatice din Canada și-au unit eforturile și folosesc deja plasticul pentru a-și construi ”căsuțele”.
Micuțele insecte nu au capacitatea de a recicla o cantitate semnificativă de plastic, dar resursele lor și ”tehnologia” pe care o folosesc sunt încurajatoare și ar putea conduce și alte specii să le urmeze modelul, cred specialiștii.
”Deșeurile de plastic sunt un pericol la nivel mondial. Deși au efecte vizibile și negative asupra ecosistemelor, există puține observații care să ateste flexibilitatea și adaptatrea speciilor, în special a insectelor, la mediul invadat de plastic”, arată cerecetătorii într-un studiu publicat în revista Ecosphere.
Oamenii de știință au descoperit două specii care incorporează plasticul în contrucția cuiburilor. Aceste două specii își fac ”case” subterane sau în scorburi de copaci, nefiind obișnuite să locuiască în colonii foarte mari.
Una dintre speciile în cauză era recunoscută că având obiceiul de a-și construi cuibul din bucăți de frunze sau petale de flori. Recent, 23% din materialul folosit a devenit plasticul pe care albinele îl găsesc în mediul poluat.
Deși nu fac parte din albine care produc miere, aceste albine sălbatice aduc un mare beneficiu ecosistemelor din America de Nord, fiind principalii agenți de polenizare, inclusiv la morcovi, rapiță sau pepeni.