• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum combatem eficient gândacul lucios al rapiței (Meligethes aeneus) care a devenit rezistent la insecticidele piretroide

    Adrian Radu -

    Conform studiilor efectuate de IRAC – Comitetul de Acțiune pentru Rezistența la Insecticide (www.irac-online.org), în ultimii ani în Europa, aproximativ 85-90% din populațiile gândacului lucios al rapiței (Meligethes aeneus) au dezvoltat o rezistență la insecticidele piretroide. Pentru a combate eficient acest dăunător care atacă culturile de rapiță, este recomandat să se folosească alternativ insecticide cu mod de acțiune diferit și să se respecte doza omologată.

    În portofoliul FMC Agro România, există soluția eficientă și de încredere pentru controlul acestui dăunător în culturile de rapiță: insecticidul AVAUNT® 150 EC, ce conține substanța activă indoxacarb (grupa 22) și asigură un control rapid al dăunătorului Meligethes aeneus, inclusiv a populațiilor rezistente la acțiunea piretroizilor.

    AVAUNT® 150 EC acţionează prin contact și ingestie, la nivel neurotoxic în corpul insectelor, prin blocarea canalelor de sodiu din nervii organismelor ţintă. După ce pătrunde în organism prin contact sau ingestie, substanța activă produce bioactivarea metaboliţilor și efectul neurotoxic. După bioactivare, se întrerupe rapid hrănirea, ceea ce conferă o excelentă protecţie culturii tratate. Fiziologic, insecta este paralizată după bioactivarea substanţei active (2 – 12 ore de la aplicare) și după scurt timp moare.

    Sub acțiunea substanței active, gândacul lucios al rapiței va muri în aproximativ 1-4 zile de la ingestie, dar în acest interval, dăunătorul mai poate fi observat în cultură, însă acesta nu va produce daune.

    Este cunoscut faptul că gândacul lucios al rapiței produce pagube importante culturilor de rapiță înainte de înfloritul acesteia. El consumă organele florale din bobocii încă nedesfăcuți, având drept consecință distrugerea bobocilor florali atacați și reducerea producției de rapiță.

    Sursa: studii Franța 2009

    Insecticidul AVAUNT® 150 EC este omologat în România pentru combaterea insectelor dăunătoare la porumb, viță de vie, rapiță, legume și pomi fructiferi. Pentru controlul gândacului lucios al rapiței, doza recomandată este de 170 ml/ha. Se recomandă aplicarea produsului înainte de înflorit până la începutul primelor petale vizibile (mugure galben) imediat ce populația dăunătorului depășește pragul de dăunare de 1-2 adulți/plantă.

    Sursa: studii Franța 2009

    Studiile de teren efectuate, au demonstrat că insecticidul Avaunt® are o toxicitate redusă asupra entomofaunei utile, făcând din acesta un instrument ideal în programele de management integrat al dăunătorilor.

    Cu insecticidul Avaunt® de la FMC, puteți avea o cultură mai puternică și astfel puteți obține producții mai mari.

    AVAUNT 150 EC are următoarele avantaje:

    Întrerupe rapid hrănirea gândacului lucios al rapiței

    Are acțiune de lungă durată

    Toxicitate redusă asupra entomofaunei utile

    Nu este influențat de temperaturile ridicate din momentul aplicării

    Instrument ideal în programele de management integrat ale dăunătorilor și managementul apariției rezistenței la insecticide

    Pentru mai multe detalii despre insecticidul AVAUNT® 150 EC, accesați site-ul oficial al companiei, www.fmcagro.ro. Tot aici găsiți și datele de contact ale reprezentanților de vânzări FMC, gata să vă ajute cu răspunsuri la toate întrebările pe care le aveți.

    FMC Corporation este o companie de cercetare în agricultură, oferind fermierilor din întreaga lume soluții și produse inovatoare de protecția și nutriția plantelor. Spiritul inovator al companiei americane s-a născut în anul 1883, când fondatorul său, John Bean, crea în California prima mașină de aplicat pesticide. În prezent, FMC continuă să dezvolte proiecte de pionierat pentru utilizatorii din domeniul agriculturii, investind resurse importante în noi substanțe active și formulări, pentru o agricultură sustenabilă și producții ridicate.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial