Preț viței în viu la centrele de colectare, în funcție de rasă și greutate

Prețul pentru viței la centrele de colectare și vânzarea direct din fermă. Luna octombrie este perioada când fermierii decid cu ce animale intră în iarnă și ce efective sunt vândute, în funcție de resursele de nutreț pe care le dețin. Pe un grup de crescători fermierii au dezvăluit ce prețuri sunt practictate în a doua lună de toamnă.
Pe un grup de Facebook fermierii au făcut o adevărată bursă a prețurilor în ceea ce privește vânzarea vițeilor, direct din fermă sau la abator. Prețul poate pleca și de la 14 lei/kilogram în viu și ajunge, conform crescătorilor, și la 35 de lei pe kilogram, suma finală fiind ”dictată” de rasă și kilogramele animalului. Pentru carcasă prețul este între 30 de lei/kilogramul și 40 de lei kilogramul.

Prețurile toamnei la viței. Sumele pe județe
Prețul vițeilor variază între 14 lei pe kilogram și 40 de lei pe kilogram, în funcție de județ, rasa acestuia dar și numărul final de kilograme. Fermierii au dezvăluit pe grupul de Facebook ”Vaci și viței de vânzare” cât obțin pe un kilogram de carne de viței vândut în viu. Iată ce au răspuns crescătorii de animale î funcție de județ:
– Preț viței județul Harghita, localitatea Gheoergheni: 14 lei pe kilogram plus ANAF, vițel peste 450 kilograme;
– Preț viței județul Brașov: 15 lei pe kilogram, la abator;
– Preț viței județul Mureș: 17 lei pe kilogram;
– Preț viței județul Prahova: 19 lei pe kilogram;
– Preț viței județul Argeș: 20 lei pe kilogram;
– Preț vieți județul Neamț: 21 lei pe kilogram;
– Preț viței județul Maramureș: 20-22 de lei pe kilogram;
– Preț viței județul Sibiu: 30-35 de lei pe kilogram.
Animalele care se vând în viu sunt cele care se cântăresc în întregime înainte să fie sacrificate astfel că la numărul final de kilograme intră și organele interne, pielea sau capul.
Citiți și: Fermierii preferă să dea cartofii vacilor decât să îi vândă la preț de dumping
Ce prețuri oferă abatoarele pentru carnea de vițel
În cazul animalelor vândute direct la abator, fermierii din județul Mureș au dezvăluit ce oferte au primit în luna octombrie. Astfel, pentru masculii care cântăresc între 60 și 100 de kilograme, prețul pe kilogram este de 24 de lei pentru rasele Simmental, Angus și Limousine și 28 de lei pe kilogram pentru Albastru Belgian. În cazul vițelelor care cântăresc între 60 și 100 de kilograme, prețul oferit pe kilogram este de 17,5 pentru rasele Simmental, Angus și Limousine și 24 de lei pe kilogram pentru Albastru Belgian.
O parte dintre crescători de plâng că prețul oferit nu este unul realist dar de cele mai multe ori sunt nevoiți să vândă pentru a procura furaje pentru restul efectivelor. În plus, fermierii susțin că unele abatoare și-au schimbat strategia și că nu mai plătesc organele sau pielea. ”Soțul meu a vândut un Angus de 530 de kilograme la Padina (județul Buzău n.r) și a luat 6.000 de lei adică circa 11 lei pe kilogram. Bătaie de joc! Înainte animalele le cântăreau in viu, acum le cântăresc carcasă iar organele, căpățâna, pielea le rămân lor”, a comentat o crescătoare de animale.
Sunt și crescători pentru care singura soluție de a ieși cu un profit este să vândă carnea la carcasă. ”Mai bine ieși să îl vinzi acasă pe kilogram, noi am tăiat în iarnă tot un Angus în jur de 500 de kilograme din care am rămas cu vreo 260-270 de kilograme și am făcut pachete de câte 5 kilograme și am vândut”, a spus un fermier din județul Maramureș. Conform acestuia prețul cerut pe kilogram a fost de 35-40 de lei, în funcție de cantitatea solicitată de client.





