• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • AFIR: Fondurile europene pentru fermieri – epuizate la nivel național! Sprijinul maxim: 70.000 euro/fermă

  Roxana Dobre -

  Fondurile europene prin submăsura 6.1 pentru tineri fermieri s-au epuizat în totalitate, inclusiv alocarea pentru producătorii agricoli din zona montană. Producătorii agricoli până în 40 de ani nu mai pot depune dosare pentru plata de maxim 70.000 euro după ce Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat epuizarea fondurilor europene alocate pentru instalarea tinerilor fermieri, disponibile prin Submăsura (sM) 6.1 din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), zona montană. Inițial fondurile disponibile pentru tinerii fermieri din teritoriu național s-au epuizat în primele cinci zile din etapa a doua de depunere, respectiv 2 octombrie.

  Potrivit unui comunicat al AFIR remis vineri, 8 octombrie, către Agrointeligența-AGROINTEL.RO, fondurile solicitate de tinerii fermieri au ajuns la un procent de peste 150% din totalul fondurilor alocate pentru perioada de tranziție 2021 – 2022, astfel fiind închisă sesiunea de primire a cererilor de finanțare prin sM 6.1, în data de 8 octombrie 2021.

  ”În total, AFIR a primit online 4.302 cereri de finanțare, din care 3.383 de solicitări de finanțare au fost depuse de tinerii fermieri de la nivel național (componenta național inclusiv zona ITI – Delta Dunării) și alte 919 cereri de finanțare au fost depuse de tinerii din zona montană (componenta zona montană). Valoarea totală a fondurilor europene solicitate este de 200.280.000 de euro, peste dublul alocării de 100.000.000 de euro, împărțită astfel: 155.270.000 de euro pentru tinerii de la nivel național și 45.010.000 de euro pentru tinerii din zona montană”, informează agenția.

  Fondurile disponibile pentru tinerii fermieri din teritoriu național s-au epuizat în primele cinci zile din etapa a doua de depunere, respectiv 2 octombrie 2021, iar suma alocată tinerilor fermieri din zona montană s-a epuizat vineri, 8 octombrie 2021.

  „Sesiunea de primire a cererilor de finanțare a investițiilor realizate de tinerii fermieri s-a lansat în acest an, în data 27 august și avea ca termen final de depunere 26 noiembrie 2021, însă interesul deosebit de crescut al tinerilor fermieri pentru finanțare a dus la epuizarea fondurilor alocate înainte de termenul prevăzut”, a precizat Directorul general al AFIR, Mihai Moraru.

  Conform Regulamentului de organizare și funcționare al procesului de selecție și al procesului de verificare a contestațiilor pentru proiectele aferente măsurilor din PNDR 2020, sesiunea de depunere a proiectelor se închide automat, înainte de termenul limită, atunci când valoarea publică totală a proiectelor depuse ajunge la un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate aferent lunii respective. Excepție fac primele 5 zile calendaristice din fiecare etapă de depunere din cadrul sesiunii, când oprirea depunerilor de proiecte nu este condiționată de atingerea plafonului din nivelul alocării sesiunii.

  Ce înseamnă tânăr fermier?

  Un tânăr fermier este o persoană care are o vârstă între 18 și 40 de ani (inclusiv cei care mai au o zi înainte de a împlini 41 de ani) la momentul la care depune cererea de finanțare și care se va instala pentru prima oară ca șef unic al unei exploatații agricole. Acesta trebuie să dețină competențele și calificările adecvate în acest sens.

  Solicitantul va trebui să aibă domiciliul și sediul social în localitatea în care e înregistrată exploatația agricolă. Iar, la solicitarea ajutorului de stat, tânărul fermier va trebui să prezinte un plan de afaceri viabil a cărui implementare va trebui să înceapă în maximum șase luni de la data deciziei prin care se va acorda sprijinul financiar. Teoretic, toate cheltuielile propuse în planul de afaceri pot fi eligibile pentru finanțare.

  Mai mult despre această sub-măsură aici: Ce s-a schimbat la Instalarea Tânărului Fermier 2021, sub-măsura cu sprijin până la 70.000 de euro


  Te-ar mai putea interesa

  Guvernul a aprobat mecanismul prin care se împart fondurile UE pentru acvacultură și pescuit AFIR: Fonduri europene achitate în conturile fermierilor. Intervenții deschise acum AFIR a publicat Ghidul solicitantului pentru DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații Agenție de plăți: S-au epuizat banii pentru fermierii din zona montană! Fonduri europene pentru achiziția de utilaje prin DR-20: condiții, praguri de punctaj

  Ultimele știri

  Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE Franța și Polonia au cerut UE monitorizarea mai atentă a producției de cereale din Ucraina Fermierii români au cerut la Bruxelles un preț de intervenție de minim 200 euro pe tona de grâu Fermier cercetat penal pentru depozitarea improprie a 24 de tone de azotat de amoniu Dacian Cioloș va transmite la Bruxelles un set de propuneri pentru Politica Agricolă Comună (PAC)