• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce s-a schimbat la Instalarea Tânărului Fermier 2021, sub-măsura cu sprijin până la 70.000 de euro

    Roxana Dobre -

    O sub-măsură care se derulează prin AFIR și este extrem de așteptată de fermierii tineri aduce noutăți în acest an. Este vorba de sM 6.1 – ”Instalarea tinerilor fermieri” care urmează să fie deblocată în perioada 27 august, ora 9:00, și 26 noiembrie 2021, ora 16:00. Adrian Oros, ministrul agriculturii, a anunțat miercuri, 25 august, în cadrul unei conferințe de presă că suma alocată va fi de 100 milioane de euro, din care 30 de milioane pentru zona montană.

    ”În 27 august lansăm sub-măsura Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri – 100 milioane euro. Ce înseamnă instalarea tinerilor fermieri și ce am modificat? – este foarte important. Vedeți, bugetul este de 100 de milioane din care am pus 30 de milioane pentru zona montană. Întotdeauna zona montană primea punctaje mai mici și nu reușea să devină beneficiar cineva din această zonă. Ori, este zona cea mai dispusă la abandon. S-a majorat sprijinul financiar la 60.000, respectiv 70.000 de euro. Înainte, era 40.000– respectiv 50.000 de euro, în funcție sigur, de operațiunile propuse în planul de afaceri.  Dacă în planul de afaceri există agricultură ecologică sau condiționare/procesare, crește alocarea financiară. Și aici am încercat să sprijinim fermierii să aibă aceste facilități de procesare și depozitare sau condiționare. Sunt finanțați cei care se înregistrează prima dată ca tânăr fermier – este o sumă 100% nerambursabilă iar sprijinul se acordă pe o perioadă de maxim 3 ani în 2 tranșe – 75% din cuantum la semnarea deciziei de finanțare și 25% se va acorda în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri până la 31 decembrie 2025 fără a depăși 3 ani de la semnarea deciziei de finanțare”, a arătat Oros în cadrul conferinței de presă.

    Banii, în cuantum de maxim, 70.000 de euro vor fi acordați după cum urmează:

    -70.000 euro pentru exploatațiile care integrează în planul de afaceri operațiuni de condiționare-procesare sau agricultură ecologică pentru exploatațiile între 30.000 euro SO și 50.000 euro SO;
    -60.000 de euro pentru exploatațiile care integrează în planul de afaceri operațiuni de condiționare-procesare sau agricultură ecologică pentru exploatațiile între 12.000 euro SO și 29.999 euro SO;
    -50.000 de euro pentru exploatațiile între 30.000 euro SO și 50.000 euro SO;
    -40.000 de euro pentru exploatațiile între 12.000 euro SO și 29.999 euro SO.

    Ce înseamnă tânăr fermier? Un tânăr fermier este o persoană care are o vârstă între 18 și 40 de ani (inclusiv cei care mai au o zi înainte de a împlini 41 de ani) la momentul la care depune cererea de finanțare și care se va instala pentru prima oară ca șef unic al unei exploatații agricole. Acesta trebuie să dețină competențele și calificările adecvate în acest sens.

    Solicitantul va trebui să aibă domiciliul și sediul social în localitatea în care e înregistrată exploatația agricolă. Iar, la solicitarea ajutorului de stat, tânărul fermier va trebui să prezinte un plan de afaceri viabil a cărui implementare va trebui să înceapă în maximum șase luni de la data deciziei prin care se va acorda sprijinul financiar. Teoretic, toate cheltuielile propuse în planul de afaceri pot fi eligibile pentru finanțare.

    Ca formă de organizare, fermierul trebuie să fie:

    -o persoană fizică autorizată (PFA), un întreprinzător titular al unei întreprinderi individuale (II) sau un întreprinzător titular al unei întreprinderi familiale (IF);
    -un asociat unic și administrator al unei societăți cu răspundere limitată; ori
    -un asociat majoritar (să aibă majoritatea absolută, adică 50%+1) și administrator al unei societăți cu răspundere limitată.

    Dincolo de posibilitatea ca tânărul fermier să aleagă să lucreze pe cont propriu ca PFA, II sau IF, există și posibilitatea înscrierii unei firme cu un singur asociat sau a unei firme cu mai mulți asociați. Dacă e vorba de un SRL cu mai mulți asociați, unul dintre ei (cel majoritar) trebuie să fie tânărul fermier care se instalează și exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile de gestionare, beneficiile și riscurile financiare legate de exploatație.

    Indiferent de forma de organizare, solicitantul ajutorului de stat trebuie să fie încadrat la categoria microîntreprindere sau la categoria întreprindere mică (prin întreprindere se înțelege, în sensul legii, societate, societate cooperativă, PFA, II sau IF). Microîntreprinderile sunt entitățile care au până la nouă salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la două milioane de euro (echivalent în lei), pe când întreprinderile mici sunt entitățile care au între zece și 49 de salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la zece milioane de euro (echivalent în lei).

    Despre ce exploatație agricolă este vorba? Aceasta trebuie să aibă o dimensiune economică cuprinsă între 12.000 – 50.000 SO, să fie înregistrată ca microîntreprindere sau întreprindere mică și să fie înregistrată în Registrul Unic de Identificare (la APIA), în Registrul agricol (la primărie) și/sau în Registrul exploatațiilor (la ANSVSA). Exploatația trebuie să producă, în principal, produse agricole vegetale și/sau animale pentru consumul uman și hrana animalelor.

    Alte sub-măsuri anunțate pentru 27 august

    Adrian Oros a mai anunțat că tot în 27 august vor fi lansate alte 3 sub-măsuri de sprijin din programul de tranziţie 2021-2022, care are alocată o sumă totală de 3,2 miliarde euro.

    „Lansările pe care o să le facem în această săptămână, în 27 august, sunt pentru submăsura 6.1 ”Instalarea tinerilor fermieri”, unde sunt alocate 100 de milioane de euro, sM6.3 ”Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”,  cu 87 de milioane de euro, sumă pe care am splitat-o în două – 60,9 milioane de euro la nivel naţional şi 26,1 milioane de euro pentru zona montană. Sunt foarte mulţi fermieri mici care aparţin acestei categorii şi care fac agricultură în zona montană. Am dorit să aibă o alocare distinctă tocmai pentru a avea acces la aceste fonduri. Este ştiut faptul că sunt zone sau activităţi care obţin punctaje mai mari şi riscam ca toţi banii să meargă în acea zonă sau în acel domeniu de activitate”, a precizat Oros.

    De asemenea, tot din 27 august va fi lansată submăsura sM16.4 ”Sprijin pentru cooperarea orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare”, care prevede fonduri de 40 de milioane de euro la nivel naţional şi 10 milioane de euro pentru sectorul pomicol. ”Aici avem un interes mare pentru că dorim ca tot mai mulţi fermieri mici şi medii să intre în aceste scurte lanţuri de aprovizionare, să reuşească să-şi valorifice producţia la nişte preţuri avantajoase care să îi facă sustenabili şi să rămână în această activitate”, a mai spus ministrul Agriculturii.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!