• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Oros: Plafonarea hectarelor în proprietate și vânzare liberă a terenurilor către străini

    agrointeligenta.ro -

    Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, declară că plafonarea achiziție de terenuri agricole este singura soluție pentru a stopa specula cu pământuri. Același Adrian Oros, în calitate de senator al PNL, a depus o inițiativă legislativă care elimină din legislație obligația ca cel care cumpără terenuri să facă dovada că a locuit în România în ultimii cinci ani și că a avut activitate agricolă.

    Adrian Oros dovedește din nou o dublă personalitate: cea care face declarații și cea care depune inițiative legislative ca parlamentar sau reglementează ca ministru de la nivelul MADR.

    Ministrul îi ”ceartă” pe românii care își vând terenul pentru că nu mai pot face agricultură

    După ce i-a adus pe zeci de mii de fermieri în pragul falimentului și în situația de a fi executați de creditori, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, îi ceartă pe români că își vând terenurile. ”Această problemă, că se vinde terenul către străini, asta o face, din păcate, tot cetățeanul și proprietarul de teren român care de multe ori preferă să vândă fie unei societăți comerciale, fie unei persoane fizice străine, sau uneori o societate comercială românească e preluată de o societate comercială cu capital străin”, a spus ministrul Agriculturii la emisiunea Agro Jurnal de la Digi 24, nefăcând însă referire la faptul că fermierii români nu se despart de terenuri pentru că își doresc acest lucru, ci pentru că sunt nevoiți să recurgă la acest gest, acela de a-și restrânge suprafața lucrată sau, în unele cazuri, chiar să renunțe la ea cu totul.

    Ministrul Oros vorbește despre plafonarea suprafeței în proprietate

    Adrian Oros vorbește despre plafonarea suprafețelor pe care poate să le dețină o persoană fizică sau o societate agricolă. ”Nicăieri nu s-a găsit această formă de a opri cumpărarea terenului de către persoane din afara statului respectiv. Și atunci singura modalitate e cea de a plafona suprafața care poate fi deținută de o persoană fizică, respectiv juridică. Altfel nu o să se poată opri acest fenomen”, a explicat Oros.

    Falsul argument adus de ministrul Oros

    Ministrul oferă și un argument fals pentru a convinge publicul de la televizor – acela că la nivel european s-ar dori plafonarea subvențiilor pentru a se elimina specula cu terenuri. În realitate, plafonarea subvențiilor a fost propusă de Comisia Europeană pentru ca sumele alocate țărilor să fie distribuite cu precădere fermelor mici și mijlocii.

    „De aceea și această preocupare Comisiei (Europene, n.r) – și e în discuție de peste un an – de a plafona subvențiile, pentru că foarte multe fonduri străine vin să cumpere terenurile agricole în primul rând pentru subvenții care sunt foarte avantajoase. Și sunt foarte multe fonduri care nici măcar n-au de a face cu Europa. Or, acolo în subvenții se găsesc doar bani europeni. De aceea este această preocupare la nivel european”, a afirmat ministrul.

    Senatorul Adrian Oros vrea să elimine condițiile pentru achiziția de terenuri

    În timp ce, la televizor, Adrian Oros pare preocupat de soarta pământului românesc cumpărat de străini, în calitate de senator, Oros a depus în Parlament o inițiativă care dă liber din nou vânzării de terenuri către străini.

    În prezent, conform Legii nr. 175/2020, care a modificat Legea nr. 17/2014, prevede că pentru a cumpăra teren agricol în România trebuie să faci dovada că ai avut reședința/domiciliul în țară în ultimii cinci ani și că ai desfășurat activități agricole. Exact aceste prevederi sunt propuse pentru eliminare de inițiativa legislativă semnată de senatorul PNL Adrian Oros și depusă pe 9 martie în Parlament alături de alți colegi din PNL, UDMR și USR-PLUS.

    De precizat că inițiativa depusă de Adrian Oros în Parlament nu face nicio referire a plafonării suprafețelor agricole deținute în proprietate.

    În Legea nr. 175/2020, articolele 4 – indice 1 și 4 indice 2 prevăd condițiile limitative în care se poate face achiziția de terenuri agricole de către străini. Inițiativa lui Adrian Oros cere eliminarea acestor prevederi

    Ministerul lui Oros a blocat tranzacțiile cu terenuri timp de mai multe luni

    Vă reamintim că Ministerul Agriculturii condus de Adrian Oros a blocat timp de aproape 4 luni orice tranzacție cu terenuri agricole în România. Deși Legea nr. 175/2020 a fost publicată în Monitorul Oficial pe 14 august 2020, cu intrare în vigoare în termen de 60 de zile de la publicare (adică pe 13 octombrie), Ministerul Agriculturii a întârziat să emită normele metodologice de aplicare. Abia pe 8 februarie 2021, Normele metodologice au fost publicate în Monitorul Oficial.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd