• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Efectele anului 2020 în agribusiness. Studiu de caz: Rezultatele financiare ale Agricover Holding SA

    Angelica Lefter -

    Evoluția afacerilor din cadrul Grupului Agricover în cel mai complicat an! Agricover Holding SA (“Grupul Agricover”) și-a publicat rezultatele financiare consolidate pentru anul încheiat la 31 decembrie 2020. Raportul Anual și Situațiile Financiare Consolidate pentru anul încheiat la 31 decembrie 2020, întocmite și auditate în conformitate cu Standardele Internaționale de Raportare Financiara (IFRS-UE), pot fi consultate la https://agricover.ro/relatii-investitori/, potrivit unui comunicat remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Conform informării, anul 2020 a fost marcat de șocul istoric provocat de pandemia globală generată de virusul SARS-COV-2 și de continuarea pandemiei de Pestă Porcina Africană, cu impact negativ asupra unor segmente importante ale agriculturii și industriei alimentare, și de manifestarea unor condiții climaterice extreme care au afectat producția multor fermieri din sudul si estul țării.

    Liviu Dobre, Directorul General al Agricover Holding SA a menționat că Grupul Agricover a trecut cu bine peste această perioadă mai dificilă reușind chiar să obțină rezultate notabile.

    ”Grupul Agricover a depășit cu succes acest test de stres, demonstrând încă o dată reziliența modelului său de business și capacitatea acestuia de a absorbi șocuri majore. Grupul și-a îndeplinit misiunea, onorându-și angajamentele asumate față de parteneri și contribuind la menținerea în funcțiune a unor importante fluxuri de aprovizionare, cu impact major asupra agriculturii și siguranței alimentare a populației. Nu în ultimul rând, Grupul Agricover a obținut rezultate notabile și a generat valoare pentru acționari și pentru alte categorii de părți interesate”, a declarat Liviu Dobre.

    Potrivit comunicatului de presă transmis, principalele rezultate financiare consolidate au fost:

    Directorul General al Agricover Holding S.A. a arătat că realizările companiei nu sunt întâmplătoare, acestea reprezentând, de fapt, rezultatul executării unui plan strategic de dezvoltare.

    “Aceste realizări nu sunt întâmplătoare, ele fiind rezultatul executării planului strategic de dezvoltare al Grupului, axat pe discontinuarea activităților devenite neperformante, datorită evoluției predictibile a sectorului agricol, și pe realocarea resurselor pentru dezvoltarea liniilor de business strategice, care au o contribuție efectivă la accelerarea progresului tehnologic al fermierilor, sprijiniți de soluții de finanțare specializate și la dezvoltarea unei agriculturi sustenabile și responsabile fata de mediu și societate”, a mai punctat Liviu Dobre.

    Liviu Dobre, Directorul General al Agricover Holding S.A.

    Analiza rezultatelor financiare consolidate și pe segmente de business 

    Conform comunicatului de presă, veniturile totale au scăzut în anul 2020, din cauza reducerii vânzărilor segmentului Agrifood, pe fondul reorientării societății către producția și comercializarea de produse cu valoare adăugată ridicată, în detrimentul produselor mai puțin profitabile. Astfel, principalele rezultatele obținute de segmentul Agrifood au fost:

    Abatorul Periș SA:

    Celelalte segmente de business au crescut, iar performanța lor financiară s-a îmbunătățit. Principalele rezultate financiare ale segmentelor Agrifinance și Agribusiness au fost:

    Agricover Credit IFN SA:

    Agricover SA, rezultatele aferente activităților continuate:

    Finanțarea activității Grupului Agricover

    Pe parcursul anului 2020, Grupul Agricover și-a finanțat operațiunile prin împrumuturi de la bănci comerciale, instituții financiare internaționale, fonduri de investiții și reinvestind majoritatea profitului obținut. Astfel, evoluția structurii de capital a fost:

    În aceste condiții, raportul dintre totalul datoriilor nete și capitalurile proprii s-a ameliorat de la 3,04 în 2019 la 2,8 în 2020, după cum este menționat în informarea de presă.

    Perspectivele viitoare

    Conform comunicatului, Grupul Agricover își va continua executarea planului său de dezvoltare strategică vizând creșterea organică a cotei sale de piață și atingerea sau consolidarea unei poziții de “lider de piață” pe toate segmentele sale de business.

    ”Agricover Holding S.A. este o societate de tip holding și reprezintă vehiculul prin care sunt deținute cele patru entități ale grupului, respectiv Agricover S.A. (specializată în distribuția de tehnologii agricole), Agricover Credit IFN S.A. (instituția financiară nebancară specializată în finanțarea fermierilor), Abatorul Periș S.A. (specializată în abatorizarea porcilor și procesarea cărnii de porc) și Agricover Technology S.R.L. (prin care Grupul intenționează, începând cu 2022, să ofere fermierilor acces la cele mai noi inovații în agricultura mondială și, practic, să le faciliteze acestora o transformare a modului în care își desfășoară activitatea prin intermediul accesării tehnologiilor digitale).

    În prezent, în cadrul subsidiarelor Agricover Holding S.A. își desfășoară activitatea peste 1.000 de angajați. Grupul deservește un portofoliu de peste 6.000 de clienți fermieri activi, care exploatează peste 2,2 milioane de hectare de teren arabil la nivel național.

    Acționarul majoritar al Agricover Holding este Jabbar Kanani, cu o participație de 87,269% din capitalul social subscris și vărsat. Un alt acționar important este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care deține 12,727% din acțiunile Agricover Holding. Adama Agriculture B.V., membră a Grupului Syngenta, unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse pentru protecția plantelor și semințe certificate, deține 10,000% din acțiunile Agricover S.A.”, se mai arată în comunicatul transmis.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    O subvenție nouă și condiții actualizate pentru APIA – aprobate de Guvern! HG aprobată astăzi pentru fondurile europene din agricultură Ion Liviu Lăpădătescu – noul Country Manager și Administrator INNVIGO România