Unde şi cum găseşti credite pentru fermieri
agrointeligenta.ro -Cele mai importante bănci din România au în portofoliu produse destinate fermierilor. Majoritatea creditelor se bazează pe parteneriatul cu statul şi pe garanţii constând în subvenţia de la APIA există însă şi excepţii.
BCR, BRD, Raiffeisen, Banca Transilvania şi CEC adică cele mai mari cinci bănci din România după active au în portofoliu mai multe produse destinate fermierilor. Pe parcursul anului trecut, o parte a băncilor au lansat credite pentru fermieri cu o frecvenţă aproape lunară. Majoritatea produselor de acest tip, fie că vorbim despre credite pentru achiziţii de utilaje, pentru nevoi de trezorerie sau de orice alt tip, se bazează pe subvenţia primită de agricultori de la stat. Astfel, fermierul ia de la APIA adeverinţa că va primi subvenţie, merge cu documentul respectiv la bancă iar banca îi poate oferi până la 80% din valoarea subvenţiei ce urmează a fi încasată. Un alt tip de credite se bazează pe garanţii de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM.
Bani pentru utilaje sau pentru animale
Pentru creditele care presupun investiţii în producţie dacă iei bani pentru extinderea fabricii de procesare de fructe sau pentru utilaje necesare pentru ambalarea produselor ori pentru înfiinţarea unei plantaţii viticole va trebui să depui şi un studiu de fezabilitate, dacă valoarea echipamentelor depăşeşte un milion de lei. Cei de la BRD dau credite agricultorilor pe baza contractelor de vânzare a laptelui încheiat între producători şi societăţile colectoare. Aşa că poţi lua bani pentru achiziţia de vaci pentru producţia de lapte sau pentru utilaje şi echipamente pentru dotarea fermei tale. La BRD poţi opta pentru dobândă fixă sau variabilă, iar finanţarea îţi acoperă 100% din investiţie. Banca îţi dă pâna în 70.000 de euro, echivalent în lei dacă eşti producător individual şi 150.000 dacă ai o societate agricolă sau comercială. Banca Transilvania oferă credite pentru înfiinţarea şi întreţinerea unor culturi vegetale şi acoperă până la 75% din cheltuielile necesare, dar nu mai mult de 250.000 de lei. Ca să poţi lua bani, trebuie să ai o suprafaţă exploatată de minimum 150 de hectare. Asta înseamnă că ferma trebuie să fie una destul de mare, ţinând cont că 80% din exploataţiile româneşti au o suprafaţă medie de 3 hectare. BCR Leasing are produsul „Fermier Suport”, un produs pentru achiziţionarea de utilaje agricole. Dobânda este de 7,9% pe an, comisionul de analiză este zero, iar asigurarea pe utilaje este gratuită timp de şase luni.
Cine dă credite cu garanţii în subvenţii
BRD percepe pentru creditele agricole o dobândă formată din ROBOR la o lună, plus 3, 4 sau 5 puncte procentuale, ceea ce înseamnă că banca solicită pentru creditele în lei acordate agricultorilor o dobândă între 8,5% şi 10,7% pe an.
Raiffeisen şi CEC au în portofoliu un produs asemănător celui al BRD. Cu ajutorul unei adeverinţe eliberate de APIA fermierii pot accesa, de la una dintre cele două bănci, împrumuturi în cuantum de până la 85% din valoarea subvenţiei. Raiffeisen mai are şi un produs dedicat crescătorilor de bovine.
BCR, în cadrul unui program comun cu APIA şi Fondul de Garantare a Creditului Rural, finanţează fermierii cu până la 70% din valoarea subvenţiei pe suprafaţă şi până la 90% din subvenţia APIA, în cadrul schemei de ajutor financiar pentru sectorul vegetal şi zootehnic.
CEC Bank are în portofoliu un credit pentru finanţarea capitalului de lucru destinat fermierilor. Produsul are o dobândă de 11% pe an, la care se adaugă un comision lunar de 0,5% din sold. Creditul este garantat prin Fondul de Garantare a Creditului Rural şi nu presupune plata unui avans.
Creditul pentru acoperirea cheltuielilor de înfiinţare sau de întreţinere a culturilor vegetale este ultimul produs lansat de Banca Transilvania. Valoarea maximă este de 250.000 de lei – cu acoperirea, de către BT a până la 75% din valoarea cheltuielilor – acordat pe o perioadă de maximum 12 luni. FGCR garantează până la 80% din credit. Dobânda este de 12% pe an. iar la costurile totale se mai adaugă un comision de acordare de 1% şi unul de gestiune de 0,1% lunar.
Un singur credit pentru achiziţia de terenuri
Un anumit tip de produs lipsea, până anul trecut, cu desăvârşire de pe piaţa locală. Este vorba despre împrumutul pentru achiziţia de teren agricol. Nici acum, oferta nu este prea vastă. În fapt, o singură bancă are în portofoliu un astfel de produs. Creditul „Rădăcini”, de la Carpatica este destinat cumpărării de terenuri agricole şi reabilitării lor în vederea exploatării agricole.Beneficiarii pot fi producătorii agricoli persoane juridice şi cei asimilaţi acestora, care sunt organizaţi conform legii, desfăşoară activităţi legale potrivit actului constitutiv, nu sunt în stare de insolvenţă şi sunt înregistraţi în Registrul agricol.
Suma maximă acordată este de 10.000.000 lei sau echivalent în euro sau dolari, perioada de creditare este de maximum 10 ani, iar perioada de graţie este de maximum 2 ani pentru plata principalului şi cel mult 6 luni pentru plata dobânzii.
Banca nu solicită aport propriu dacă beneficiarul creditului are în proprietate un teren în suprafaţă cel puţin egală cu cea a terenurilor care urmează să fie cumpărate prin creditul oferit, iar pentru celelalte situaţii, cuantumul aportului propriu este de minimum 10% din valoarea fără TVA a terenurilor care urmează să fie cumpărate.Rambursarea creditului se poate face in tranşe, existând posibilitatea de a opta pentru rate egale sau descrescătoare, grafic neregulat de plată (rate inegale), plata in zile diferite a principalului si a dobânzii, rate lunare sau trimestriale. Prin acelaşi credit, banca va putea finanţa şi societăţile nou-înfiinţate pentru achiziţia terenurilor în suprafaţă cel puţin egală cu cea a terenurilor aflate în proprietatea lor.