• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Reprezentanta unei ferme – în conflict cu furnizorul de semințe: ”Nu a răsărit nimic pe 30 de hectare!”

    Angelica Lefter -

    Reprezentanta unei societăți agricole se află în conflict cu distribuitorul de sămânță după ce a cumpărat material de semănat care apoi nu a răsărit. Conform producătorului agricol, sub pretextul că aduce sămânța de porumb până acasă, la poarta fermierului, o firmă din Craiova i-a furnizat unei societăți agricole sămânță de porumb neconformă. Furnizorul și-a încasat banii, peste 4.500 de lei, cu chitanță și factură, dar a ”uitat” să înmâneze și certificatul de calitate!

    Păgubita este Dumitra Andrei din localitatea Băbiciu, județul Olt, reprezentant al Societății Agricole Gloria. Femeia și-a dorit să achiziționeze sămânță de hibrid Olt. Fiindcă nu a mai găsit sămânță la Stațiunea de Cercetare de unde o achiziționa anual, a apelat la un distribuitor, care a promis chiar că o aduce până acasă, a declarat femeia pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”De ani de zile cultiv hibridul de porumb Olt, am fost foarte mulțumiți de ea și de ani de zile luam sămânța de la Stațiunea de Cercetare Șimnic, personal o ridicam de acolo. Anul acesta, am înțeles că, pe motivul că s-a căutat această sămânță, au terminat stocurile, iar când am vrut să merg să cumpăr, nu mai aveau. Mi-au spus că au dat la distribuitori și să achiziționez de la unul dintre ei. Din dorința mea de a o lua, pentru că sămânță găseam și în alte părți, am contactat mai mulți distribuitori. Unii ziceau să merg la ei să o ridic, iar eu mi-am ales unul dintre ei pentru că mi-o aducea la poartă. De aceea am ales acest distribuitor, fără să-l cunosc personal. Este un anume Alin Marinescu cu Fitofarm Plant din Craiova”, a spus femeia cu ștate vechi în agricultură.

    Distribuitorul a recunoscut că are probleme fiscale și că nu deține pe moment certificat de calitate, dar tranzacția tot a avut loc

    Dar nu mai contează experiența, când cineva are hibridul mult dorit, treci peste orice și îl achiziționezi! Acesta a fost principiul greșit pe care a mers Dumitra Andrei. Deși și-a pus niște semne de întrebare având în vedere că distribuitorul a cerut bani cash și că nu a înmânat certificatul de calitate.

    ”Am achiziționat 450 de kilograme pentru societate, am semănat aproximativ 30 de hectare, a fost sămânța cu bobul mic și mi-am permis să semăn atât. Când mi-a înmânat sămânța, mi-a cerut să-i dau banii numerar, eu voiam să-i fac ordin de plată prin bancă, dar a zis ca are niște probleme la Fisc. Asta mi-a atras puțin atenția, dar cum voiam neapărat să iau acest hibrid, am zis că ori așa, ori altfel, tot banii aceia îi dădeam. Nu am luat cantități industriale, am scos bani din bancă și am luat cu numerar. A scos factura și chitanța, certificatul de calitate nu mi l-a eliberat. Aici e greșeala mea, sunt în meserie de ani de zile. Unii spun că dacă nu mi-a dat certificat, nu trebuia să iau marfa. Eu mi-am dorit acest hibrid atât de mult încât ne-am înțeles să aducă certificatul ulterior. Certificatul nu l-a mai adus, sămânța nu a mai ieșit. Nu mi-a răsărit nimic. Sămânța este stricată, dacă o freci în mână se face ca o făină. Am semănat pe 15 aprilie, nu devreme, ca să mi se impute faptul că nu erau temperaturile conforme. În aceeași solă, am semănat porumb luat de la Pioneer care se recoltează mecanizat. Oamenii l-au vrut pe cel de la Șimnic, dar eu în continuare am pus și altul. Sămânța de Pioneer e răsărită, e frumoasă, pusă în aceeași zi, în aceleași condiții”, a menționat reprezentanta Societății Agricole Gloria.

    De cum și-a dat seama că nu a răsărit nimic din sămânța achiziționată și pusă în pământ la data de 15 aprilie, femeia a sunat la toate instituțiile statului din domeniu. Inițial i s-a spus că va sosi o comisie pentru constatare, dar aceasta a întârziat să apară. Apoi că își va primi sămânța conformă, încă îl mai așteaptă pe distribuitor. Asta ar fi cea mai bună soluție, dar cine plătește pentru motorina consumată și pentru toate lucrările câmpului?

    ”Am contactat persoana respectivă, nu, că nu e așa, mă contrazicea. Am contactat Inspectoratul de semințe de al Dolj (n.r. Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor) și mi-au spus să nu întorc cultura că trebuie să vină o comisie să constate, cu cei de la Stațiunea Șimnic, cel care a vândut-o, și cei de la Inspectorat. M-au atenționat că dacă întorc cultura, pierd, nu am cum să demonstrez. Am așteptat până astăzi (n.r. 6 mai ). Cei de la Șimnic și doamna de la Inspectorat au luat legătura cu distribuitorul, care s-a angajat să-mi aducă altă sămânță, asta după ce țipase la mine că are treabă. A venit aseară la ora 20:00, cu 2 ajutoare, a văzut că nu e nimic aici. Eu am vorbit cu el, să-mi dea certificatul de calitate, m-a pus să-mi aleg eu un certificat, ceea ce iar nu mi s-a părut în regulă, cum să îmi aleg eu? Să-mi dea certificat pe lot, să corespundă cu etichete, ambalaj. Eu am trimis toate acestea, lotul la Craiova, mi s-a spus că nu e certificat, e reanalizată sămânța pentru 2020, pentru anul acesta nu e dată la vânzare. Astăzi au întors placa de la Craiova, au spus că nu mai vin nici de la Comisie că ei sunt din Dolj și eu din Olt și să ne înțelegem cu distribuitorul. Am sunat și la București la Inspectoratul pentru controlul semințelor”, a declarat agricultoarea Dumitra Andrei.

    Trimisă ”de la Ana la Caiafa”, femeia nu mai are speranțe că își va recupera pagubele

    Speranța a murit din fașă. 30 de hectare semănate cu porumb stau acum goale, a răsărit câte un fir, pe alocuri. Comisia nu a mai ajuns să constate pagubele, instituțiile trimit reprezentanta societății agricole de la Olt la Dolj și invers. Femeia și-ar dori să întoarcă cultura, chiar dacă va semăna mai târziu, poate paguba nu va fi de 100%, ca acum.

    ”I-am spus să-mi aducă sămânța și să-mi plătească motorina măcar, pentru că eu am investit în lucrări. Sămânța a fost 10 lei/kilogram. Nu cer nimic în plus, motorina, sunt lucruri reale! Eu am sunat astăzi peste tot să văd dacă mai vine comisie pentru că vreau să întorc cultura, să nu mai pierd vremea. Am vruit să mă conving că nu mi se spune apoi că dacă așteptam Comisia se rezolva situația. Astăzi mi-a spus Primăria că nu e treaba lor, Direcția Agricolă că nu e treaba lor, Doljul că e treaba Oltului, Oltul că e treaba Doljului, și i-am pus în CC pe mail pe toți. Domnul director de la Stațiunea de Cercetare Șimnic nu s-a deranjat o clipă, să se agite că cineva vinde sămânța produsă acolo și care este neconformă? Am făcut scris și astăzi nu se mai agită nimeni, văd”, a încheiat Dumitra Andrei.

    Contactat de jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO, reprezentantul firmei din Craiova, cel care a vândut sămânța de porumb fără certificat de calitate, nu a avut nimic de declarat.

    ”Totul este rezolvat! Este problema noastră!”, a încheiat bărbatul brusc conversația telefonică.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!