• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Claudiu Davițoiu: În ferma de vaci e mai greu ca în mină. Salariile la procesatori – de trei ori mai mari!

    Ramona Dascălu -

    Fermele românești de vaci de lapte, pe marginea prăpastiei. Fermierul Claudiu Davițoiu dezvăluie care sunt problemele cu care se confruntă crescătorii români de vaci de lapte. Acesta spune că din cauza prețului mic cu care pleacă laptele din fermă, proprietarii exploatațiilor nu își permit să le plătească angajaților salarii mai mari, motiv pentru care nimeni nu prea mai vrea să mai lucreze în fermele de vaci de lapte.

    Fermierul Claudiu Davițoiu, administratorul Agroindaf Afumați, județul Ilfov, susține că cea mai grea muncă este în ferma de vaci de lapte, însă din păcate beneficiile nu sunt pe măsură și asta pentru că laptele se vinde ieftin.

    ”Sunt destule probleme cu vaca de lapte. Cea mai grea muncă, până la urmă, este la vaca cu lapte, dar nu știe nimeni cât de greu este să ții o fermă de vaci. Nu am avut un ministru sau un secretar de stat care să o fi lucrat efectiv într-o fermă de vaci ca să vadă ce greutăți avem. În ferma de vaci se lucrează 24 din 24 de ore. E mai greu ca în mină pentru că în mină se lucrează în trei schimburi, iar noi lucrăm într-un singur schimb. În permanență într-o fermă se întâmplă ceva, trebuie să dai furaje, trebuie să dai apă, trebuie să faci tratamente, trebuie să faci multe, și pe deasupra să mai ai grijă și de vițeii care sunt fătați, să le dai lapte, și vacile astea s-au obișnuit să fete noaptea și noaptea trebuie să ai grijă, să le mulgi, să le dai mâncare și așa mai departe. E foarte greu într-o fermă de vaci. Dacă am fi avut un ministru sau un secretar de stat care să se ocupe de zootehnie, care să o fi avut o fermă de vaci, atunci ar fi înțeles cât de greu o ducem noi și fiind munca așa de grea, nici copiii noștri nu vor să mai lucreze într-o fermă de vaci. Nu poți să angajezi un medic, nu poți să angajezi un muncitor, că toți se feresc să lucreze în ferma de vaci”, a declarat fermierul din Ilfov în emisiunea Viața Satului, de pe TVR 1.

    De la 1 mai, procesatorii scad prețurile la lapte. Se trece la prețurile ”de vară”

    Fermierul Claudiu Davițoiu, care este totodată și președintele Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein Ro, precizează că prețul laptelui este în acest moment mai mic decât prețul apei.

    ”Laptele e mai ieftin decât apa în momentul de față. Procesatorii au grijă la 1 mai să scadă prețul în timp ce toate prețurile au crescut, pe piață, a crescut motorina, au crescut furajele, a crescut șrotul, a crescut energia, tot a crescut. Noi prețul la lapte îl dăm înapoi acum, deci de la 1 mai prețul la lapte se micșorează. Oare este normal? Dacă te duci în magazin vezi că a crescut prețul”, punctează crescătorul.

    Davițoiu, care este și președintele Asociației Holstein RO, mărturisește că sub nicio formă nu ai cum să te îmbogățești dacă esti proprietarul unei ferme de vaci în România.

    ”Când laptele se vinde cu 1-1,3 lei, iar carne de vită se vinde cu 5 lei kilogramul, de unde să te îmbogățești? Singura noastră grijă când facem rost de bani este să investim, în utilaje, în îngrășăminte și niciodată nu avem bani. Câteodată avem profit, dacă avem profit ar trebui să luăm dividende, dar nu avem bani să-i luăm, rămân banii acolo numai ca să mai facem o investiție, să fii mulțumit că ferma merge înainte și poti să-ți plătești salariații și dările la stat. Ne controlează statul pe noi în amănunt, suntem pe muchie de cuțit, pici, nu pici, pici, nu pici, asta e”, a spus Claudiu Davițoiu în interviul difuzat la emisiunea ”Viața Satului”.

    Salariile angajaților din ferma de vaci, de trei ori mai mici ca salariile celor care lucrează la procesatorul de lapte

    O altă problemă cu care se confruntă acest sector al agriculturii românești sunt salariile mici pe care le primesc angajații. În acest sens, statul român a refuzat să creeze orice fel de facilitate pentru aceștia, chiar dacă în alte domenii s-a putut oferi unele facilități.

    ”Un salariat al procesatorului meu ia de trei ori salariul pe care îl ia un muncitor de-al meu și tot ei se plâng că e greu. Când le-am cerut la minister să ne facă și nouă o facilitate, ca la cei din construcții, să nu mai plătim atât impozit pe salariu, să putem și noi să le mai creștem un pic salariul. Pentru fermele de vaci nu s-a putut, dar în schimb s-a putut pentru dezvoltatorii imobiliari, pentru cei care lucrează în construcții, iar în domeniul construcțiilor majoritatea firmelor sunt de afară, deci firmele românești în general sunt discriminate de către statul român, de către bugetarii statului român. Noi întotdeauna o firmă am avut, pe aia o ducem la capăt, în timp ce firmele străine mereu schimbă firma, societatea, iar noi rămânem pe loc și ne chinuim să plătim impozitele, taxele, să plătim impozitul pe profit și așa mai departe. Deci, firmele noastre românești sunt discriminate de către statul român, parcă statul român nu ar vrea să progreseze firmele noastre”, a arătat Claudiu Davițoiu.

    Acesta susține că și-ar dori să ofere salarii mai mari dar nu are de unde, atâta timp cât nu este sprijinit în niciun fel de stat. ”Ne chinuim să ținem în viață o fermă. Avem salariați și îmi pare rău că nu pot să le dau salarii mai mari cum le dă procesatorul. De ce nu pot? Pentru că vând laptele ieftin și noi în permanență trebuie să investim, să cumpărăm utilaje. Păi un tractor costă 200.000 de euro, o combină costă 250.000 de euro, un Jaguar (echipament de recoltat porumbul siloz  n.r.) costă 300.000 de euro, peste 5 ani, când ai terminat leasingul, se strică și utilajele, trebuie să faci alt leasing că s-au învățat și producătorii de utilaje să nu le mai facă prea fiabile ca să strice repede ca să cumpărăm altele”, este de părere fermierul.

    Claudiu Davițoiu crede că se va ajunge într-un final ca nimeni să nu vrea să mai lucreze într-o fermă de vaci de lapte.

    ”Nimeni nu vrea să vină să mai lucreze la vaca cu lapte, o să vedeți că peste câțiva ani o să dispară. Din ce în ce, au început să dispară fermele pentru că e muncă multă (…). O să aducem totul de afară dacă asta e politica, și numai politica guvernului ăstuia care e acum, toate guvernele au fost la fel, s-au uitat cu coada ochiului la firmele străine, să le lase să se dezvolte, să ne ia banii, iar pe noi, pe dezvoltatorii români, parcă au avut necaz, dacă ar putea să nu se dezvolte, să vină alții străini. Probabil că au avut niște avantaje de acolo că altfel nu cred eu că nu au fost și ei patrioți, fiecare și-a urmărit interesul lui, cel puțin așa cred eu”, a mărturisit crescătorul.

    Viitorul vacii de lapte arată sumbru

    În calitate de președinte al Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein RO, Claudiu Davițoiu spune că a avut numeroase întâlniri cu reprezentanții ministerului Agriculturii, care au făcut o serie de promisiuni, însă până acum nu s-a realizat nimic concret.

    ”Ne-am adunat, am avut poate 4, 5, poate 10 întâlniri cu ministerul, în permanență însă ni se promite, dar până se realizează, guvernul face acum doi ani și mare lucru nu a investit în agricultură. Noi înțelegem că poate nu au bani, așa e, că toată lumea de un an și ceva a stat acasă că a fost pandemie, toată lumea nu a lucrat, dar la rândul lor toți vor măriri de salarii. Noi, văcarii, o dată nu am ieșit în stradă să ne cerem drepturile, poate aici am greșit, dar am zis să fim înțelegători că știm în ce situație se află țara. Dar când văd că toți fac grevă, cei de la metrou, politiștii, îi întreb: ”Dacă e rău, de ce vă trimiteți copiii acolo să vă urmeze?” Să-i trimită la noi la vaci că e bine”, a declarat fermierul.

    În ceea ce privește viitorul vacii de lapte, acesta nu arată deloc bine în opinia fermierului din Ilfov, care crede că atunci când nu va putea să se mai ocupe de ferma pe care o deține ori va fi nevoit să vândă ori să desființeze ferma și asta deoarece copiii săi nu vor să-l urmeze întrucât au văzut cât de grea este viața într-o fermă de vaci de lapte.

    ”Mă gândesc de multe ori la care va fi viitorul și sunt foarte puțini care vin să lucreze în zootehnie, mai ales la vaca cu lapte, dacă copiii noștri nu vor să vină, dar apoi de unde să mai iei alții străini și atunci problema care va fi în viitor când nu voi mai putea eu, cred că o vom vinde, dacă vom găsi pe cineva să o cumpere dacă nu, o desființăm. Problema viitorului este destul de sumbră, dar eu care am lucrat 50 și ceva de ani în agricultură nu pot să mă opresc, tot trebuie să investesc, cât o să mai pot când nu o să mai pot nu o să mă mai pot, dar deocamdată în permanență trebuie să fac ceva, să fac irigații, să mai construiesc un adăpost, să fac biogaz, asta a fost formatul nostru, celor vechi. Mergem înainte și sperăm că poate o să-mi conving copiii să vină să lucreze și ei aici, dar v-am spus ce îmi spun: ”Crezi că eu toată viața mea o să fac ca tine? Să stau la coada vacii de dimineață până seara”. Că dacă am putea să dăm și noi niște salarii mai bine, am putea să angajăm mai mulți muncitori, să mai facem în schimburi, dar având prețul mic la lapte, nu poți să dai salarii mari că intri în faliment. Acestea sunt problemele noastre cele mai importante. Subvențiile noastre sunt, față de ceilalți din afară, destul de mici, deasta își permit ei să vină cu lapte ieftin la noi și noi trebuie să-l dăm tot la prețul cu care vin ei ca să putem să-l vindem și ne trezim că nu acoperim cheltuielile. Sunt destul de multe probleme, dar nu are cine să ne înțeleagă”, a concluzionat acesta.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!