• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier: Comcereal a venit noaptea și mi-a distrus 65 de hectare semănate cu floarea-soarelui!

    Angelica Lefter -

    Pagubă imensă pentru un tânăr fermier vasluian după ce cultura de floarea-soarelui i-a fost distrusă de reprezentanții unei alte firme. Vlad Buta, fermier din Găgești, județul Vaslui, care lucrează peste 80 de hectare de teren pe raza comunei Șuletea, a constatat că o suprafață de 65 de hectare de floarea-soarelui a fost erbicidată de reprezentanții Comcereal.

    Agricultorul, membru al Asociației Forța Fermierilor, spune că reprezentanții firmei au venit noaptea, în jurul orei 4:00, în baza unor contracte de arendă care nu mai sunt valabile, terenul fiind lăsat în paragină de mulți ani. La ora 7:00, lucrătorii de la Comcereal erau blocați de fermieri și împiedicați să mai distrugă cultura, însă prea târziu.

    Reprezentanții Comcereal au lăsat terenurile în paragină, dar au venit noaptea să distrugă munca fermierilor

    Mai mult, Vlad Buta a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că i-a fost distrusă toată munca, deși acesta deținea convenții încheiate cu proprietarii și moștenitorii terenurilor, recunoscute de primărie, pentru care urma să primească subvenții de la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

    ”Am convenții încheiate cu proprietari, moștenitori și schimburi cu ceilalți fermieri din zonă, un teren care nu a fost lucrat, o parte din el, o alta pe care s-a aruncat niște grâu și nu s-a mai făcut nimic, s-au luat doar banii de la APIA de către cei de la Comcereal. Am lucrat terenul, l-am arat, l-am discuit, l-am fertilizat. Am făcut înștiințare la Comcereal că eu lucrez acel teren, le-am specificat să nu distrugă cultura cu floarea-soarelui. Nu am primit nimic de la dânșii. M-am trezit cu ei dimineață, la ora 4:00, când m-am dus deja dăduseră cu erbicid aproape toată tarlaua. Oamenii au avut contract cu Comcerealul, firma nu a dat arenda oamenilor. Oamenii ne-au căutat și ne-au dat nouă terenul ca să-l lucrăm. Contractele Comcereal nu au fost recunoscute de Primărie, deci ei nu au adeverință eliberată pe acea suprafață de teren. Mai sunt 2 fermieri care sunt în aceeași situație, dar ei s-au digitizat separat”, a menționat fermierul.

    Vlad Buta spune că cei de la Comcereal au venit ”noaptea ca hoții”, au dat cu erbicid, sub pretextul că ei vor să lucreze terenul, dar până acum nu au venit cu niciun utilaj să lucreze terenul.

    ”Am fost la fața locului. La 7:00 dimineața, fermierii i-au oprit pe cei de la Comcereal, care au spus că pe ei nu îi interesează adeverința APIA, că îl lucrează fără să ia banii de la APIA. Le-am spus că, totuși, oamenii nu au primit arenda. Sunt oameni bătrâni, moștenitori aflați departe, ei nu și-au primit arenda din ceilalți ani, nu au bani să deschidă un proces. Terenul acesta nu l-am avut anul trecut, a fost pârloagă. A venit poliția la fața locului, a făcut o constatare, se va lămuri în instanță. Eu trebuie să-i dau în judecată pe cei de la Comcereal, să recuperez paguba de peste 90.000 de lei pe care mi-au făcut-o, să semăn din nou cu porumb, ceva, ca să pot să dau arenda oamenilor, să pot să mă țin de cuvânt”, a declarat fermierul vasluian.

    Convențiile fermierilor cu proprietarii sunt recunoscute de Primărie, care le-a eliberat agricultorilor adeverințe pentru a putea încasa subvențiile APIA

    Tânărul agricultor mai spune că respectivele convenții pe care le-a încheiat cu proprietarii terenurilor sunt recunoscute de Primărie, chiar i-au fost eliberate adeverințe pentru a încasa subvențiile de la APIA.

    ”Cei de la Comcereal nu au lucrat terenul, de asta nici nu au depus la Primărie să-și ridice adeverința pentru APIA. Ar fi trebuit ca pe acest teren să iau banii de la APIA, sunt digitizat pe suprafața respectivă, am adeverință de la Primărie. Primăria Șuletea a văzut că terenul este lucrat de noi, nu de Comcereal”, a adăugat fermierul.

    Edilul comunei Șuletea confirmă spusele fermierilor: ”Comcerealul începând cu 2017 a abandonat terenurile”

    Toate aceste mențiuni au fost confirmate de primarul comunei Șuletea, Robert Ciprian Tamaș, care a răspuns întrebărilor jurnaliștilor Agrointeligența – AGROINTEL.RO referitoare la acest subiect.

    ”Comcerealul începând cu 2017, toamna, a abandonat terenurile. Proprietarii, moștenitorii veneau la Primărie, erau neputincioși și priveau indignați cum terenurile lor au fost abandonate. Ei nu și-au mai primit arenda în ultimii ani, iar tot ei, au apelat la diverși fermieri din zonă cu care au încheiat convenții civile, nu contracte. Noi, Primăria, le-am înregistrat la registrul de Intrări-Ieșiri, nu la cel Agricol, secretarul le-a recunoscut, terenurile au fost lucrate de fermieri”, susține edilul.

    Reprezentanții Comcereal au cerut Primăriei Șuletea adeverințe pentru APIA pe terenuri nelucrate de ani de zile

    Mai mult, primarul din Șuletea spune că nu este adevărat că cei de la Comcereal nu au solicitat adeverințe pentru încasarea subvențiilor APIA, din contră anual au făcut solicitări.

    ”Comcereal solicită în fiecare an adeverință pentru APIA. Noi avem o procedură, pe care eu, ca primar, mi-am însușit-o și răspund pentru ceea ce fac. Am înființat o comisie care verifică ceea ce declară fermierul, verificăm dacă terenurile sunt lucrate de ei, și apoi le eliberăm acea adeverință care le trebuie la APIA. Cei de la Comcereal, din 600 de hectare, sau cât spun ei că au în zonă, au lucrat doar 70 de hectare, iar 60 și ceva de hectare, au constrâns un fermier din zonă care încheiase convenții cu oamenii, l-au constrâns amenințându-l că îi vor face plângere penală, iar acel fermier a cedat și a făcut un contract de prestări servicii cu Comcereal, doar ca să poată să-l treacă la APIA”, mai afirmă primarul.

    Mai mult decât atât, deși realitatea din teren este destul de explicită, reprezentanții Comcereal au solicitat adeverință de la primăria din Șuletea, pe care nu au obținut-o pentru întreg terenul, spune edilul.

    ”Anul trecut, eram plecat, am fost sunat de colegii de la Primărie și mi-au spus că au venit cei de la Comcereal să solicite adeverință pentru APIA. Am spus că același procedeu de lucru este pentru fiecare fermier, l-am pus pe domnul respectiv să lase la primărie acele declarații pe proprie răspundere, i-a fost teamă, nu a mai cerut pentru 600 de hectare, a spus că el nu-și asumă nimic, că e doar un simplu reprezentant, atunci a cerut doar pe 130 de hectare. I-am eliberat pentru acestea, restul terenului este lucrat de fermieri. Știu cazul domnului Buta, știu că cei de la Comcereal vor doar adeverința pentru APIA. Să vedeți cum au muncit ei terenurile, acum 2-3 ani, trimiteau un disc și semănau peste cocenii de la floarea-soarelui. Îl compătimesc pe acest fermier tânăr!”, mai spune primarul Robert Ciprian Tamaș.

    Primarul din Șuletea, Robert Ciprian Tamaș: ”Boii ară și caii mănâncă!”

    Edilul din Șuletea nu a stat cu mâinile în sân, atât astăzi, cât și anul trecut când au fost situații asemănătoare: a făcut memorii către ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Până ieri la prânz nu primise niciun răspuns de la minister.

    ”Anul trecut am făcut un memoriu la minister, ba mai mult, am anunțat și departamentul anti-fraudă. Nu este normal: ”boii ară și caii mănâncă!”, așa se spune pe la noi din bătrâni. Exact așa fac și cei de la Comcereal, oamenii muncesc, anul trecut a fost unul greu. Convențiile domnului Buta cu oamenii, cu moștenitorii, recunoscute de Primărie. Comcereal ne flutură niște contracte de arendă încheiate, dar ei nu mai au nicio evidență. I-am chemat la primărie să facem lumină, sunt multe care au fost în instanță reziliate, multe au fost vândute, e un vacarm! Paguba fermierului Buta este destul de mare, este distrus, este compromis! Este strigător la cer! El i-a înștiințat că a lucrat terenul! Sunt și eu la fel de consternat, văd autoritățile competente, mă refer la cele centrale, sunt sfidătoare. Domnul ministru Oros știe situația, i-am trimis video, i-am spus tot ce se întâmplă aici. I-am trimis lși anul trecut și acum, azi dimineață. L-am sunat, nu mi-a răspuns, să se aplece asupra acestor probleme destul de grave! Am rămas surprins de imediata promptitudine acelor de la DLAF care cum au primit adresa noastră ne-au și chemat să le trimitem documentele toate”, a conchis primarul comunei Șuletea din județul Vaslui.

    Jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO l-au contactat și pe reprezentantul Comcereal pe județul Vaslui, Răzvan Retevoiu, pentru un punct de vedere asupra situației de la Șuletea, însă nu a răspuns la telefon.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Când se seamănă semințele de roșii

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte