• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANSVSA: Controale în trafic pentru limitarea răspândirii gripei aviare

    Ramona Dascălu -

    Controale în trafic pentru limitarea răspândirii gripei aviare! După ce în urmă cu câteva zile, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunța că interzice comerțul cu păsări vii pentru o perioadă de 30 de zile, iată că acum transmite că au avut loc o serie de controale care au vizat transporturile de păsări vii și produse care provin de la acestea, atât în trafic, cât și la punctele de trecere a frontierei de stat, fiind depistate și sancționate abateri în opt județe din țară.

    Potrivit unui comunicat de presă remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO, în perioada 10 -12 mai au avut loc videoconferințe cu Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene, pentru a se urmări stadiul implementării măsurilor adoptate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență – Centrul Național de Combatere a Bolilor, cu aplicabilitate la nivel național, pentru o perioadă de 30 de zile.

    În cadrul acestor întâlniri, au fost discutate și analizate ultimele informații din anchetele epidemiologice și stadiul stabilirii trasabilității păsărilor din exploatația comercială din localitatea Ungheni, județul Mureș.

    Controale care vizează transporturile de păsări vii și de produse provenite de la acestea

    Totodată, se monitorizează rezultatele acțiunilor de control organizate în comun de către structurile teritoriale ale ANSVSA și Ministerul Afacerilor Interne, inclusiv prin efectuarea de controale în trafic și în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat, care vizează transporturile de păsări vii și de produse provenite de la acestea.

    Ca urmare a acestor controale, au fost depistate și sancționate mai multe abateri, în următoarele județe:

    Mureș – activitate de comercializare a păsărilor fără documente sanitare veterinare, a fost aplicată o sancțiune contravențională de 600 lei;
    – un mijloc de transport cu păsări fără documente sanitare veterinare, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 3.000 de lei;

    Arad – 2 mijloace de transport neautorizate pentru tineret păsări, fiind aplicate sancțiuni contravenționale cu un total de 12.000 de lei;

    Olt – 3 mijloace de transport neautorizate pentru tineret păsări, fiind aplicate sancțiuni contravenționale cu un total de 4.320 de lei;

    Vaslui – 2 mijloace de transport animale vii care nu respectau condițiile de bunăstare (densitate pui depășită) pentru care au fost emise 2 avertismente;

    Teleorman – o căruță care transporta păsări, fără a deține certificatul de sănătate vizat de către medicul veterinar, motiv pentru care a fost emis un avertisment;

    Bihor – activitate de comercializare a păsărilor fără documente sanitare veterinare, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 1.200 de lei;

    Harghita – 1 mijloc de transport cu păsări fără documente sanitare veterinare, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 3.600 de lei.

    Hunedoara – 1 mijloc de transport neautorizat pentru păsări, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 6.000 de lei;
    – activitate de comercializare a păsărilor fără documente sanitare veterinare, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 1.200 de lei.

    Potrivit ANSVSA, au fost convocate o reuniune a Grupului Național de Experți pentru Influență Aviară și o ședință a Consiliului Consultativ al Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), unde s-a analizat evoluția gripei aviare în țara noastră, în contextul epidemiologic european, planul de măsuri dispus de autorități și implementarea acestuia la nivel național pentru prevenirea răspândirii și combaterea gripei aviare.

    De asemenea, cu acest prilej, au fost solicitate și discutate propuneri privind aplicarea unitară a măsurilor cuprinse în Decizia nr.1/7.05.2021,  adoptată în cadrul  Comitetul Național pentru Situații de Urgență – Centrul Național de Combatere a Bolilor.

    Noi focare de gripă aviară descoperite în județul Mureș

    În urma verificărilor privind trasabilitatea păsărilor comercializate, provenind din exploatația comercială din localitatea Ungheni, au fost depistate 3 noi focare de gripă aviară în județul Mureș, în gospodării ale populației din localitățile: Sântana (cu un efectiv de 31 de păsări), Cozma (cu un efectiv de 199 de păsări), Grebenișu de Câmpie (cu un efectiv de 119 păsări).

    Imediat au fost luate măsuri la nivelul exploatațiilor infectate, fiind impuse restricții de mișcare a păsărilor, personalului, mijloacelor de transport și furajelor.

    Totodată, ANSVSA anunță că s-au finalizat acțiunile de eutanasiere a păsărilor existente în focar, de ecarisare și au fost demarate cele de curățenie și de dezinfecție.

    În jurul focarelor s-a delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, unde s-au luat măsuri de restricție severe de circulație a persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport.

    ANSVSA solicită sprijinul crescătorilor de păsări pentru împiedicarea răspândirea gripei aviare pe teritoriul țării noastre 

    În final, ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate și respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități, pentru a împiedica răspândirea gripei aviare pe teritoriul țării noastre și a evita pagubele economice importante generate de această boală.

    ANSVSA mai menționează că monitorizează în permanență statusul de sănătate al păsărilor domestice și al celor sălbatice (rezervorul natural de virus), astfel încât pe piaţă să ajungă doar produse provenite de la animale sănătoase și, implicit, să protejeze industria avicolă din țara noastră. În acest sens, ANSVSA colaborează permanent cu Ministerul Apelor şi Pădurilor, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, cu Colegiul Medicilor Veterinari din România și cu asociațiile ornitologice.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!