• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Raport CE: Despăgubirile PPA – pagube supraevaluate și cu 60% pentru animalele sacrificate

    Roxana Dobre -

    Pagubele, „umflate” și cu 60% în cazul pierderile din ferme cauzate de Pesta Porcină Africană (PPA)! Baremul Uniunii Europene (UE), care e de 250-300 de euro a fost depășit până la 463 de euro pe bucată în unele cazuri din exploatațiile din România, sumele fiind raportate la anul 2018 când s-au descoperit supraevaluări la cei 350.000 de porci sacrificați valoarea plăților ”umflate” ridicându-se la 8,5 milioane de euro. Județul Brăila este pe primul loc la umflarea facturilor!

    În cadrul unui raport al Comisiei Europene, citat de digi24.ro, arată că pierderile prin sacrificarea porcilor au fost supraevaluate chiar și cu 60%. În total, doar într-un singur an, s-a cerut decontarea nejustificată a 8,5 milioane de euro.  Inspectorii Comisiei Europene au făcut la sfârșitul anului trecut un control asupra modului în care autoritățile române au decontat pagubele pentru porcii sacrificați din cauza pestei porcine africane în 2018. Inspectorii au găsit în facturi exemplare și de 450 de kilograme. În cazul decontărilor pe categorii, pentru îngrașare și reproducție, supraevaluarea a fost și de 60%.

    Județul Brăila, în fruntea județelor unde pagubele au fost supraevaluate

    Marian Arsene, director executiv DSVSA Brăila a declarat pentru sursa citată că în momentul actual, nu a ajuns niciun raport final în atenția insituției. ”Nu pot să vă spun dacă au fost depășiri sau sume mai mari decât normal, sau dacă sunt probleme”, a punctat acesta. În schimb, raportul de Control al CE arată că ”supraevaluarea puternică a valorilor acordate anumitor categorii de animale din regiunea Brăila are un impact major asupra sumei prezentate în cererea de rambursare, reprezentând 70% din suma totală prezentată pentru compensare.”

    Concluziile raportului au fost confirmate pentru Digi24, neoficial, de către reprezentanții Comisiei Europene la București. Oficial însă, Comisia nu vrea să comenteze în această etapă. ”Deoarece acest audit nu este finalizat, răspunsul este „fără comentarii” în această etapă. Nu putem spune în acest moment când vor fi făcute publice informațiile finale”, se arată în răspunsul Comisiei Europene la București.

    Pentru anul 2018, Comisia Europeană a alocat României aproape 40 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, pentru decontarea facturilor pentru porcii sacrificați. Statul român trebuia doar să respecte legislația europeană și să nu permită fraudarea. Din cauza neregulilor depistate în acest raport, României nu i se vor mai deconta 8,5 milioane de euro, iar banii plătiți fermierilor vor fi suportați din bugetul nostru.

    ”Dacă sunt neconformități, nu vor primi banii ăia, probabil, nu știu exact. Dacă i-au primit, ei sunt bun plătiți. Probabil, sunt alte autorități, alte instituții care sigur vor face demersuri să recupereze sumele pierdute”, a mai spus Marian Arsene, director executiv DSVSA Brăila.

    Facturile umflate au fost aprobate de o Comisie de evaluare a despăgubirilor. Membrii Comisiei de evaluare a despăgubilor:

    – Reprezentantul Direcției Sanitar Veterinare din județul respectiv
    – Reprezentantul teritorial al Ministerului Agriculturii
    – Reprezentatul Unității locale de decizie, din cadrul Centrului local de combatere a bolilor, desemnat de prefect
    – Reprezentantul Unității locale de sprijin, respectiv primarul localității sau reprezentantul desemnat de către acesta

    Președintele ANSVSA, Robert Chioveanu, a refuzat să ofere Digi 24 un interviu filmat, pentru a clarifica această problemă. El a trimis un punct de vedere scris. ”Comisia de evaluare este independentă în luarea deciziilor și fiecare membru răspunde solidar de stabilirea corectă a valorii de înlocuire a animalului și de respectarea legislației în vigoare”, se arată în răspunsul șefului ANSVSA.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării