• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lupta la europarlamentare se dă pe votul fermierilor: Cine sunt candidații care pot reprezenta interesele agriculturii la Bruxelles

    agrointeligenta.ro -

    Listele pentru europarlamentare sunt încă în discuţie la majoritatea formaţiunilor politice din România. O analiză Agrointeligenţa a numelor vehiculate şi chiar confirmate a candidaţilor scoate la iveală faptul că fiecare partid sau alianţă mizează pe cel puţin un profil reprezentativ pentru sectorul agricol.

    Fie că este vorba de reprezentanți ai României la Bruxelles care s-au implicat în politica agricolă, fie că este vorba de tehnicieni din sector sau chiar de fermieri, candidații care au legătură cu agricultura se regăsesc pe toate listele anunțate până acum.

    Acești candidați vor cântări greu în lupta electorală, iar mai departe vor avea misiunea de a reprezenta interesele și problemele agricultorilor români în Parlamentul European.

    daciana sarbuDaciana Sârbu luptă eco

    Lista alianţei electorale formate din PSD, UNPR şi PC conţine mai multe nume pe care experienţa şi implicarea în sectorul agricol le recomandă, printre altele, ca reprezentanţi ai acestui sector la Bruxelles. Am începe cu capul de listă, doamna europarlamentar Daciana Sârbu, o susţinătoare a alimentaţiei sănătoase şi, implicit, a agriculturii ecologice. Nu de puţine ori, soţia premierului a declarat că susţine reducerea TVA la produsele bio. În aprilie anul trecut, europarlamentarul PSD a iniţiat, alături de ministrul Daniel Constantin, un grup de lucru pentru dezvoltarea agriculturii bio din România.

    sorin moisaConsilierul lui Cioloș pentru USD

    Şef adjunct al cabientului comisarului european Dacian Cioloş, Sorin Moisa este recunoscut drept unul dintre cei mai buni specialişti în legislaţie şi regulament european pe agricultură. Potrivit site-ului Comisiei Europene, din poziţia pe care o deţine în prezent, Moisa contribuie la strategia şi coordonarea cabinetului, coordonează relaţiile inter-instituţionale şi pe cele internaţionale şi menţine contacte politice. Numele lui Moisa figurează în dreptul poziţiei 10 pe lista de europarlamentare a alianţei USD.

    laurentiu rebegaFermier susținut de PC

    Preşedintele PC Prahova, Laurenţiu Rebega a fost prezentat săptămâna aceasta la Ploieşti, drept unul dintre candidaţii la europarlamentare. „Laurenţiu Rebega va reprezenta lista USD pentru Parlamentul European. Este şi preşedintele organizaţiei Prahova şi am făcut această alegere pentru că este un practician în ceea ce înseamnă agricultura şi mă bucur foarte tare fiindcă putem discuta la nivelul Parlamentului European despre lucrurile practice care se întâmplă în agricultură. De altfel, cred că aţi remarcat apetitul pe care îl avem pentru agricultură, întrucât 4 din cei 15 candidaţi USD la europarlamentare sunt specialişti, au lucrat şi lucrează pentru agricultură”, a declarat ministrul Agriculturii şi presedintele PC, Daniel Constantin.

    viorica dancilaO feministă în agricultură

    Actualul europarlamentar Viorica Dăncilă este membră în Comisia de agricultură de la Bruxelles şi o prezenţă frecventă la evenimentele din sectorul agricol. Săptămâna aceasta, reprezentantul PSD a participat la o conferinţă unde a vorbit despre perspectivele României în cadrul Politicii Agricole Comune, menţionând că valoarea subvenţiilor ar putea ajunge la 196 de euro pe hectar în 2020. Dăncilă a avut mai multe acţiuni politice de sprijin pentru micile exploataţii agricole, de încurajare a învăţământului agricol şi recent a subliniat importanţa femeilor în sectorul agricol şi mediul rural.

    mihai-turcanuFost șef la ANSVSA pe lista PNL

    Printre numele vehiculate pentru europarlemantare la PNL se află şi Mihai Ţurcanu, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinară şi pentru Supraveghere Alimentelor. El a demisionat în urma scandalului aflatoxinei – acum un an. Mihai Ţurcanu este în prezent vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi secretar general PNL al regiunii Nord Est.

    alaturi de dacian ciolosPDL mizează pe tinerii fermieri

    Printre actualii europarlamentari ai PDL și care au șanse reale să se numere și pe lista de la alegerile din acest an se află Marian-Jean Marinescu. Recent, acesta a lansat o campanie de susținere și promovare a tinerilor fermieri roomâni. Mai mult, el a invitat mai mulți agricultori la Bruxelles unde aceștia au avut ocazia să își expună planurile de afaceri, ideile și problemele în fața Comisiei Europene. Pe Facebook, Marian-Jean Marinescu a început deja campania, creând un spațiu virtual unde tinerii fermieri pot comunica.

    monteaza-panoul-europarlamentar-erwin-albuUn fermier va candida independent

    O surpriză plăcută este candidatura unui tânăr fermier brașovean, Erwin Albu, puternic susținut de cel mai vocal agricultor bio din România – Willy Schuster. De altfel, cabinetul candidatului a fost deja amplasat în șura unei ferme ecologice din Moșna, iar Erwin mizează pe comunitatea de agricultori pentru a aduna voturi.

    Agricultorii își caută candidații

    Partidul Mișcarea Agricultorilor din România a fost înregistrat oficial în toamna anului trecut și este în curs de organizare a filialelor sale județene. Foarte activi în mediul online, reprezentanții primei formațiuni politice dedicate agriculturii au decis ca lista de candidați la europarlamentare să fie întocmită în urma unui concurs în care candidații să fie promovați și votați pe internet. Anunțul a fost făcut în cadrul primei conferințe de presă a MAR, pe 5 februarie, eveniment la care au luat cuvântul președintele interimar al MAR, Stelian Fuia, da și vicepreședinții Marcel Cucu și  Mircea Croitoru – cunoscuți fermieri din România.

    PMP are congres pe 22 martie

    Partidul Mișcarea Populară nu a nominalizat încă nume pentru cursa la europarlamentare, dar s-ar putea ca acestea să fie bătute în cuie la congresul din 22 martie al formațiunii. Până acum s-a vehiculat intens numele Elenei Băsescu – care a candidat independent la primul mandat, dar a primit susținerea filialelor PDL din țară. Dacă va fi pe lista PMP, fiica președintelui are șanse mari să ”radă” voturile din Republica Moldova, unde acțiunile ei politice sunt foarte apreciate. Un alt nume vehiculat de PMP este Elena Udrea, dar doar pentru ca proaspăt investitoarea din agricultură să atragă voturi, ea nefiind, foarte probabil, pe un loc eligibil.

    Celelalte partide: Forța Civică, UDMR, Noua Republică sau PP-DD nu și-au anunțat încă o listă oficială de nume pentru europarlamentare.

    În viitoarea legislatură a Parlamentului European, România va avea 32 de reprezentanți.

    Foto: Facebook, Cronicaromana.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în Monitorul Oficial: Vânzarea unui teren agricol devine nulă dacă nu se achită acest impozit! Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Plăți subvenții APIA în Săptămâna Mare. Sumele virate în conturile fermierilor

    Ultimele știri

    Depozitarea în silobag – prețul calculat per tona de cereale Nina Horvath, fermieră: Prima decizie pentru un crescător de Angus – fac producție sau reproducție? Nou val de ploi torențiale și grindină. Județele sub alertă de inundații